Водомери и топломери с дистанционно отчитане

• 26 854
  • 211
  •   1
Отговори
# 180
Като дадете 200-300 лв сега, без гаранция че водомерите ще са ОК и няма все пак да се наложи смяна, после пак ще си дадете 500+инфлацията. А 2027 като почнат да начисляват и макс сметките, съвсем ще се чака дълго за смяна с дистанционен. Сменете си ги сега, все ще има неразбрали и несменили съседи, които ще ги таксуват на макс, а вашата изравнителна ще намалее. Ето от там избивате.

# 181
Има разлика между водомер и топломер. Та какво трябва да се смени при вас?

# 182
Щом говори за проверка, най-вероятно са водомери.

Мисля, че момичето е наясно, че решението ѝ не е най-изгодното, но щом възможностите ѝ на този етап са такива, няма смисъл от нашите уговорки. Понякога правим това, което можем, не това, което трябва.

# 183
  • София
Водомери трябва да се сменят, да.
Благодаря много на всички. Бъдете здрави!

# 184
  • София
Водомери трябва да се сменят, да.
Благодаря много на всички. Бъдете здрави!
Цените от сайта са актуални. Обадете се и ги попитайте-на мен ми записаха час една седмица след обаждането,проверката и монтажа бяха след около две седмици. Казах на човека крайната дата от предписанието и се справиха в срок- последния ден . Доволна съм- който е да извикате кажете им до коя дата трябва да е направено всичко. Предполагам знаете,че срока на предписанието е 1 месец. За това е и моя съвет-свържете се с тях още в понеделник,че е нужно време.

# 185
  • 1st floor
Ехк, преди време и аз бях пред тази дилема и с ограничени финансови средства. Реших да дам водомерите за проверка. Оказа се, че не са ок и се наложи да платя и проверката, и новите водомери. Имай го предвид и този вариант.

# 186
  • София
Ехк, преди време и аз бях пред тази дилема и с ограничени финансови средства. Реших да дам водомерите за проверка. Оказа се, че не са ок и се наложи да платя и проверката, и новите водомери. Имай го предвид и този вариант.
В крайна сметка направих заявка и заплатих подмяната на водомерите с дистанционни на Техем. Определиха дата  за 7 юни.
Моя близка се оплака от тези водомери. Имат имот, където преди 1 година са сложили дистанционни водомери. Никой не живее там. От януари месец обаче имат голяма драма със Софийска вода и Топлофикация -  тези водомери отчитат "на минус" и през месец ги викат в апартамента за проверка, пишат някакви протоколи,  заплашват ги с глоби. Казали са им, че при положение, че няма потребление, при промяна в налягането се получава така. Някой чувал ли е за подобен случай, много се озадачих.

# 187
Възможно е да имат някаква защита срещу манипулация тип "връткане". Със старите водомери това е (беше) една типична практика на някои съседи-"разбирачи". Та е възможно при опити за такава манипулация от съседи или при често спиране на водата от Софийска вода.
Или просто монтажниците са сбъркали с монтажа и са обърнали водомера наобратно. При мен за единия водомер, който се пада под кухненската мивка, монтажникът се чудеше коя е входящата тръба. Много сложно да се сети, ама нейсе.

# 188
При нас във В.Търново нов блок с дистанционни водомери,се оказа че в апартамент ,които не се обитава се начисляват всеки месец различни сметки с до 31 кубика. Цял ден се разправяме с ВиК и единственото което можем да направим е да си платим експертиза на водомера.

# 189
При нас във В.Търново нов блок с дистанционни водомери,се оказа че в апартамент ,които не се обитава се начисляват всеки месец различни сметки с до 31 кубика. Цял ден се разправяме с ВиК и единственото което можем да направим е да си платим експертиза на водомера.
...и тези кубици са натрупани на водомера?

# 190
В наредбата никъде не се споменава за задължително поставяне на водомер с дистанционнен отчет за студена вода от 2027г.
Споменават " уреди за дялово разпределениe(водомери за топла вода/разпределители)същите са с дистанционно отчитане."

Така ли е?

# 191
В наредбата никъде не се споменава за задължително поставяне на водомер с дистанционнен отчет за студена вода от 2027г.
Споменават " уреди за дялово разпределениe(водомери за топла вода/разпределители)същите са с дистанционно отчитане."

Така ли е?

Така е. Преди дни ми го каза един господин от телефона на софийска вода.

# 192
До миналата година така се твърдеше, сега отпадна изискването. Самите им инкасатори препоръчват да не се бърза. Дори и да се налага подмяна на водомер, можело да е обикновен.
По някаква причина не могат да се справят от Соф. вода. А и такава цена са сложили на дистанционните, че хората не ги искат.

# 193
В цената на Софийска вода е включено посещението, подмяната, уредите, пломбирането, изпращането на *ежемесечен* отчет до топлинния счетоводител за следващите 5 години. Може да се ползва и разсрочено плащане, като се предплати по 100 лв. за водомер.
За разлика от тях, Техем правят отчет на 3 месеца и изпращат данните на Софийска вода 4 пъти годишно за 40 лв. на година.

До миналата година така се твърдеше, сега отпадна изискването. Самите им инкасатори препоръчват да не се бърза. Дори и да се налага подмяна на водомер, можело да е обикновен.
По някаква причина не могат да се справят от Соф. вода. А и такава цена са сложили на дистанционните, че хората не ги искат.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 16:12 от Анонимен

# 194
Точно днес се занимавах с топломери и водомери за топла вода. Термокомплект.
Сменях титуляр на партидата на топлофикация и те ме пратиха в топлинния счетоводител. Той пък ми каза, че топломерите са за смяна и предложи смяна и на водомерите за топла вода, да станат с дистанционно отчитане. До срока им на годност оставали 2г, но ако всичко към топлофикация се отчита дистанционно, ще е по-лесно, още повече, че там никой не живее постоянно. Имаха възможност да дойдат до дни.
Та, 4 топломера + 2 водомера ще излезе около 550 лв. Те сваляли старите, подавали данните от тях към софийска вода, слагали новите, пломбирали и подавали номерата на новите водомери пак те към софийска вода. Сверих в СВ- казаха ми същото.
Не оставам с впечатление за месечно отчитане на показанията на дистанционните уреди. Накараха ме да заявя прогнозни кубици вода на месец. Не съм знаела да питам те имат ли опция да подават показания от водомерите на СВ текущо. Останах с впечатление, че пак е годишно отчитането, само че- дистанционно.
В провинцията преди няколко години смениха всички водомери с дистанционни. Отчитат си ги редовно всеки месец. Миналото лято имах проблем с дистанционното- не отчиташе никаква консумация, а сме били там и сме ползвали вода. Обадих им се- пратиха човек да провери водомера и устройството за дистанционното отчитане. Каза, че водомера е ок,  проблемът е в устройството за дистанционно отчитане. Смени го, подаде реални данни и платих отчетената консумация в една по-голяма сметка.

Общи условия

Активация на акаунт