Водомери с дистанционно отчитане

• 489
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, разбрах наскоро, че водомерите не са задължителни да са с дистанционно отчитане както са топломерите. Аз трябва да си сменя водомера, изтекъл срок, но много се чудя дали да не го направя с дистанционно отчитане. Предимно се замислям поради голямта сума , която от Софийска вода ми заявиха - околко 400лв на водомер. Един познат ми каза ,че има и други фирми ,които ще извършат услугата за по-малка сума, проверих и е околко 170-200 лв, защо е толкова голяма разликата? Ако има хора, които са си сменяли водомерите не със Софийска вода, а друга фирма, дали ще има проблеми после със Софийска вода, дали ще са съвместими, плащат ли се отделни такси на година,че фирмата праща данните на Софийска вода и като цяло дали ще има някакви проблеми в бъдеще , че водомерът не е сменен от Софийска вода? Ако има нещо, което съм пропуснал за евентуални проблеми за това , че С.В не ми е сменил водомерът, нека каже.
Подмянта на един водомер ми е излиза околко 90-100 лв с възможност да се добави опция за да бъде дистанционнен - околко 300лв, на фирмите тази опция е околко 100лв.
Не става дума само за 1 водомер, за това се двоумя дали да не ги сменя всичките сега с дист.отчет от друга фирма за по-малка сума или да ги сменя водомерите от С.В всяка за 100лв, но тази добавка за дист.отчет после излиза много солена за всеки водомер. И друг е въпросът , ако след 1-2 години излезе закон,че вс. водомери трябва да са с дист.отчет, дали тези водомери, които ще закупя от друга фирма, ще са съвместими със С.В? И някой чувал ли е въобще предвижда ли се водомерите да се задължат да са дистанционни ?

# 1
  • Бургас
Засега няма такова изискване, но в бъдеще не се знае….голямо удобство e при отчитането, ние сменихме миналото лято, не става въпрос за София обаче, сами си купихме водомери и намерихме майстор да ги смени, после само трябваше ВиК да ги пломбират, 250 лв излезе, цената зависи от  марката на водомера и цената на труда, нашето ВиК имат на сайта списък кои водомери са съвместими, а те и майсторите знаят…българските са евтини, но не ги препоръчват, че уж се разваляли….при нас отчитането е безплатно от ВиК
Най-големият плюс е при отчитането, даже не разбираме кога е било, съседите няма как да се скатават и да не подават показания, не плащаме  чужди кубици.. но за целта трябва целият вход да е с дистанционни водомери

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 11:56 от bur02

# 2
Засега няма такова изискване, но в бъдеще не се знае….голямо удобство e при отчитането, ние сменихме миналото лято, не става въпрос за София обаче, сами си купихме водомери и намерихме майстор да ги смени, после само трябваше ВиК да ги пломбират, 250 лв излезе, цената зависи от  марката на водомера и цената на труда, нашето ВиК имат на сайта списък кои водомери са съвместими, а те и майсторите знаят…българските са евтини, но не ги препоръчват, че уж се разваляли….при нас отчитането е безплатно от ВиК
Най-големият плюс е при отчитането, даже не разбираме кога е било, съседите няма как да се скатават и да не подават показания, не плащаме  чужди кубици.. но за целта трябва целият вход да е с дистанционни водомери

Аз точно това се чудя дали да направя, да за купя/порчам фирма да оправи водомера, не Софийска вода, аз до вчера не знаех, че може да се подмени водомера самостоятелно или от друга фирма, мислих си,че институцията отговаряща за отчета - Софиийска вода, Варненска и т.н за монополизирали тази дейност за смяна, поддръжка и прочие. И всичко това, да използвам не тях ми е нова и се опасявам да не би да не ме задължат след време да ги закупя от тях.

# 3
Сумата е абсурдна. Аз смених топлия водомер с дистанционно отчитане за 160 лв за да го отчитат заедно с топломерите отвън. Студения засега е стария и или давам числа, или ако има човек у нас и ни уцели инкасаторката си го отчита.

# 4
  • Бургас
Със сигурност може да се купуват и сменят водомери от всеки, ВиК само ги пломбира
В стара тема някой беше писал че е ползвал тази фирма
https://www.aquabuilding.com/services.php

# 5
Със сигурност може да се купуват и сменят водомери от всеки, ВиК само ги пломбира
В стара тема някой беше писал че е ползвал тази фирма
https://www.aquabuilding.com/services.php

Да, само искам да се уверя ,че са съвместими със С.В. Разликата в цените огромна , както казах, до скоро си мислих,че само С.В извършва тези дейности и сега виждам и други фирми на 2но по-малка цена и малко се осъмних.
Да, аз ги разгледах на Aquabuild също така и Hydroplast

# 6
Ситуацията със съвместимостта е малко особена. Мисля, че всяка фирма си слага водомери, които са принципно идентични, но не са същите, които слага Софийска вода.

Аз направих следното през 2024г - купих си дистанционни водомери от Техем (те отговарят за нашия район) за цена 148лв бройката.
Софийска вода от друга страна казаха, че те не могат да отчитат дистанционно водомери на Техем, което го знаех и отпреди. Техем предлагат услуга за 40 лв за 1 година. В рамките на тази година, те отчитат дистанционно 4 пъти студената вода и пращат тази информация на Софийска вода.
Ако реша след изтичане на тази услуга да се откажа от нея, ще трябва да влиза служител на Софийска вода и да ги отчита ръчно.

Ако бях купил пък водомери от Софийска вода, щеше да има някакъв друг филм при отчитане на годишните топломери + водомери защото Техем нямаше да може да ги отчита, което реших да си го спестя.

С една дума, перфектен сценарий няма.

Общи условия

Активация на акаунт