Мнения за гимназии в Пловдив

• 46 072
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
В София твърде много драматизират - дори с бал 498 се чудят, дали ще влязат.

# 376
Според мен в София са друга България. Ние в Пловдив имаме традиционно около 3-4 силни училища.
Децата от мг в по-голявата си част остават там ш запълват СП и графика. Външните са малко.
Остава нашето училище, Княза, Душото, Райна Княгиня. Другите по-скоро средно ниво и тук там високи резултати.  Пони така мисля, може и да греша.
Той как си нареди желанията?

# 377
В София твърде много драматизират - дори с бал 498 се чудят, дали ще влязат.

Донякъде имат основание, според мен....В София по статистиката с "натрупване" по бала на сина ми има 390 брилянтни деца натрупани, в Пловдив- осемдемдесет и няколко.

# 378
В Пловдив не може да се сравняваме със София, то и с Варна не може да се сравняваме, че и с Русе и Стара Загора, ако питат мен по това какво се предлага след 7ми клас. В София има 10-12 "елитни" гимназии най-малко, в Пловдив едва ги докарват до 3-4, та нормално е в София да са много повече и децата с високи резултати. Като гледам резултатите на децата от София по състезания и се чудя какво учат децата в Пловдив.
В Пловдив обаче от години наблюдавам, че за второ класиране разместванията са незначителни, идват обикновено от най-силните деца във випуска, които избират АК, СМГ или нещо друго в София, но това са единици, на които родителите са готови да пуснат децата си в друго населено място. Частни училища има няколко броя, които в статистиките за успеваемост са някъде между Константин Кирил Философ и Константин Величков, та не знам кой решава да изсипе една торба пари за тях и накрая нивото му да е като на квартално училище, за да дойдат и от там някакви места. В Пловдив няма толкова много деца във випуска от цялата област, колкото са в София, а силните паралките само в ЕГ-тата и МГ са около 30, които обират високите балове. Ако гледаме силните училища до 7ми клас - 8 паралелки в Лиляната, 4 в Райна Княгиня, 6 в Княза, 4 в Душото, 2 в МГ, значи място има и за децата от останалите училища, ако счетем, че от най-силните всички ще се представят бомбастично и ще изберат трите уж най-силни гимназии. Останалото е въпрос  на подреждане на желанията, така че да попадне детето на правилното място.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 16:21 от AsitaNew

# 379
Като гледам балове от миналата година, за второ класиране обикновено има места за 1-3 деца, такива които отиват да учат в София или от друго Руо са се пробвали просто.

Но не се лъжете, че всички избират по това кои са най-силните училища. Ако разгледате подробно най-високите балове на други училища, ще видите че има такива с много висок бал и не са пожелали езиковите или МГ, а са можели преспокойно да бъдат там.

# 380
Когато дойде време за записване, дали трябва задължително и ученикът да присъства? Сестра ми са в София, там имало изискване от РУО задължително да присъства ученкът, а ако няма възможност, да направел нотариално заверено пълномощно на родителя си?! 🙄 Как точно 13 годишна без лична карта ще ми направи на мен пълномощно? Смятам утре да я изпращам на почивка с родителите ми, и за първото класиране няма да е тук, но сега съм в чуденка ...

# 381
  • Пловдив
Напълно подкрепям Dara N.
Никога не съм разбирала защо при висок бал трябва да избера Английската или МГ.Каката до 7 клас учеше в МГ. Изкара много висок бал стигащ за където пожелае,но тя записа Търговската. Ами това искаше.Беше първа в списъка на приети .Защо трябва да я бутам някъде ,където не иска.
Моето желание беше да остане в МГ,защото тя си е талант,до ден днешен успява благодарение на математиката. Е, насила хубост не става.
Малкото ,горкото,нЕма таланти,не се и напъва много да учи-където го приемат .

# 382
  • Пловдив
До сега не е имало проблем за записване без детето. Не виждам на какво основание няма да разрешат родител да запише непълнолетното си дете в училището. Тези Софийски изисквания са пълна глупост, ако изобщо ги има. И си заслужават да им изпратят някой журналист да им зададе някой и друг въпрос. После защо сменяли шефовете на РУО... Безумна работа, с която да създават излишни притеснения на хората. Както и с приумиците за медицински бележки при записването, които спокойно могат да бъдат представени и в началото на учебната година. Не говоря за медицинското, разбира се.

# 383
  • Пловдив
От вчера не мога да вляза в Мон. Някой с информация какво се случва?

# 384
  • Пловдив
От вчера не мога да вляза в Мон. Някой с информация какво се случва?
1000 подобни питания има в темата за 7 клас.

# 385
  • Пловдив
Сигурно има, но спрях да я следя, защото там се коментират само софийски училища и драми, които мен не ме вълнуват.

# 386
  • Пловдив
Здравейте,  имате ли някаква информация за Компютърна графика в МГ ?

# 387
Каква информация по-точно имате предвид? Учебните планове ги има качени на сайта на МГ, баловете, които може да ползвате за ориентир са на сайта на РУО. Миналата година много деца от МГ записаха тази паралелка, главно момичета.

# 388
  • София
Когато дойде време за записване, дали трябва задължително и ученикът да присъства? Сестра ми са в София, там имало изискване от РУО задължително да присъства ученкът, а ако няма възможност, да направел нотариално заверено пълномощно на родителя си?! 🙄 Как точно 13 годишна без лична карта ще ми направи на мен пълномощно? Смятам утре да я изпращам на почивка с родителите ми, и за първото класиране няма да е тук, но сега съм в чуденка ...

Досега никога не е имало проблеми със записване от родител. И в София "изискването" е пожелателно в едно писмо на РУО по запитване на родител. Пише, че все пак ученикът ще прекара следващите 5 години там и е добре сам да потвърди, че иска да се запише.  Пълномощното не е от детето за родителя (такова нещо на 13 г няма никакво правно основание), а е за случаите, когато родителите също отсъстват и трябва да го запише роднина или приятел - този човек, който не е родител, има нужда от нотариално заверено пълномощно от родителя. Като излезе класирането, обадете се в училището и попитайте - едва ли някой ще ви откаже записване без детето, но и да стане така, ще имате 3 дни за реакция. Успех!

# 389
  • Пловдив
Каква информация по-точно имате предвид? Учебните планове ги има качени на сайта на МГ, баловете, които може да ползвате за ориентир са на сайта на РУО. Миналата година много деца от МГ записаха тази паралелка, главно момичета.
Интересувам се от подготовката по професията. Нужно ли е да се взимат допълнителни уроци по  рисуване?

Общи условия

Активация на акаунт