Банята - тема 38

• 55 764
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
А може ли без праг? (ненавиждам праговете просто) И ако може, как се прави - с наклон навътре в банята ли?

# 271
  • There I was on a July morning
Според мен е по-добре с праг, който ще предпазва сухите помещения от евентуално намокряне при миене или течове.

Тъй като четох някакви съвети за нагряване и огъване на тръби, искам да кажа: "не правете това в къщи".
Пистолет с горещ въздух се използва единствено за размразяване на замръзнали водомерни възли или тръби.
Тръбите не бива да се третират и деформират, това намалява техните якостни свойства и е предпоставка за течове, те не са и еластични за да се огъват. Деформацията на сечението е предпоставка за затлачването им с течение на времето и намаляване на проводимостта им.
И не на последно място - всички присъединителни фитинги - муфи, нипели, преходи са с кръгло сечение - няма как да се свържат с деформирана тръба - на мястото ще има теч.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 13:47 от Скубиду

# 272
Да де, ама ставаше дума за ПВЦ тръба за канал, която не е под налягане. И може да се смачка само в  един участък (както ни казаха там било тясното място), а да си остане кръгла в двата края. И по тази тръба щеше да тече само вода от пералнята. Тоест ставаше дума за много частен случай.

# 273
Ето какво представляват канализационните тръби от ПВЦ
https://mr-bricolage.bg/pvc-trba-f-h-m-oranzheva/p/1004857
Те са твърди и не виждам как ще се огънат, по-скоро ще се сцепят. Участъкът при пресвързването и в стената е няколко сантиметра, не се измерва в метри и не виждам как ще се деформира само в средата, а в края - не. Тръбите се продават със сертификати, които гарантират качеството им при експлоатация, но не и при последващи нагрявания и деформации.
Освен всичко друго - за да влезе една тръба в по-малък отвор, тя трябва да се огъне във форма подобна на осморка и в тези кривини е възможно да се натрупват отлагания.
Както и да е, аз съм ви информирала, а кой каквото иска да прави - домовете са си ваши.

# 274
Не ставаше дума за огъване, а за частично сплескване  чрез притискане на част от тръбата между две дъски. И ПВЦ тръбите като се нагреят престават да са твърди. И деформацията се прави някъде отстрани, не в стената, а после тръбата се монтира. И не то трябва сертификат баш за това приложение, защото не се иска някаква якост. И никъде не става дума за влизане на тръба в по-малък отвор.

Както и да е, принципно това е възможно - загретият ПВЦ става пластичен и деформируем. Но дали идеята е изпълнима зависи от конкретиката, която аз поне не знам.

# 275
Става въпрос за по-малък отвор ф 30 в стената, в който трябва да се пъхне по голяма тръба, поради невъзможност за къртене. Дори и да е възможно да бъде изпълнено подобно смачкване / а то не е/, пак общата проводимост на участъка става ф 30, защото се определя от най-тясната част на тръбата. В краищата може и ф 100 да е, но пак не може да се проведе водното количество.  На мен не ми се водят безсмислени спорове и приключвам.

# 276
Става въпрос за по-малък отвор ф 30 в стената, в който трябва да се пъхне по голяма тръба, поради невъзможност за къртене. Аз това не го знаех, че става дума за отвор. Мислех, че трябва да се прекара тръба по стена и има някаква бетонна колона.  Явно от тук идва недоразумението. Дори и да е възможно да бъде изпълнено подобно смачкване / а то не е/, пак общата проводимост на участъка става ф 30, защото се определя от най-тясната част на тръбата. Това не е така, при смачкване тръбата намалява по единия диаметър, но се разширява по другия и става овал с подобно на оригиналното сечение. Все пак говорим за малко сплескване. В краищата може и ф 100 да е, но пак не може да се проведе водното количество.  На мен не ми се водят безсмислени спорове и приключвам.

Ако от самото начало беше казано, че става дума за преминаване през отвор, а не за прекарване на тръба по стена, нямаше да го има това предложение.

# 277
вие сте стигнали до финала вече, но дадам и моите 5ст..
за сплескването на тръбата даже не са нужни дъски-при нагряване стават меки и деформируеми ,та само с ръка/в ръкавица/ се оформят

отделен въпрос е ,че упражнението е безсмислено,след като ще отвежда водата от по-широко към по-тясно

аз ,всъщност исках да питам за въпросните сертификати на тръбите-какво точно визирате, никога не съм виждала подобни

# 278
Ние купуваме големи количества тръби /служебно/и изискваме от нашите доставчици сертификати. Ето един примерен сертификат. Нямам общо с въпросната фирма и не правя реклама.
Абсурдно е да ползваме смачквани и нагрявани тръби, които биха протекли в най-скоро време.
https://www.pipelife.bg/content/dam/pipelife/bulgaria/marketing/ … C_KG_Bulgaria.pdf

# 279
Ние купуваме големи количества тръби /служебно/и изискваме от нашите доставчици сертификати. Ето един примерен сертификат. Нямам общо с въпросната фирма и не правя реклама.
Абсурдно е да ползваме смачквани и нагрявани тръби, които биха протекли в най-скоро време.
https://www.pipelife.bg/content/dam/pipelife/bulgaria/marketing/ … C_KG_Bulgaria.pdf

наистина е малко странно това разминаване, а уж Бг е  в Европа,където има 2 документа,придружаващи материалите-техническа характеристика, и инструкция за сигурност и експлоатация

за останалото- ни на теория ,ни на практика, една нагрявана тръба ще протече-поне ,не по презумпция,както го изкарвате ...сакатлъци могат да се случат винаги,инъче

# 280
Имате ли впечатления за този моноблок на Идеал стандарт - https://baniamechta.com/monoblok-ideal-standard-connect-classic- … kapak-soft-close/
В момента на доста места е на промоция за малко над 200лв ...

# 281
за останалото- ни на теория ,ни на практика, една нагрявана тръба ще протече-поне ,не по презумпция,както го изкарвате ...сакатлъци могат да се случат винаги,инъче
Не знам Вашата теория и практика каква е, но моето образование и дългогодишен професионален опит са в тази сфера и за подобни изпълнения чувам за първи път.
Отделен е въпросът, че стесняване на тръбата само в един участък, няма никакъв смисъл, тъй като провежданото количество намалява - представете си една фуния, в която наливате течност. Тя ще проведе толкова, колкото е тясната и част, а не - широката.

# 282
Не говоря за случая със стесняване на тръба в даден участък от нея, по повод на което възникна спорът. Но имам личен опит с, така да го нарека, удължаване на тръбата за вода от казанче към тоалетна чиния, както и огъването ѝ (не ѝ знам ф-то). Внимателно леко нагряване (не до степен да разтопи тръбата, разбира се) и "нахлузването" едно в друго на 2 парчета с един и същи диаметър е много по-безпроблемно от използването на разни фитинги за тази цел. На практика е почти запечатано. Всички други чупки, сглобени с отделни части, са проблемни - то уплътнения, силикони, пък се разместват и т.н.
Иначе разбирам идеята за проблем при нагряването на ПВЦ тръба. ПВЦ-то по принцип си е чувствително на по-високи температури.

П.С. Някой беше споменал май в тази тема за твърдението, че новите ПВЦ водопроводни тръби, тези, които се лепят, били "вечни", поне така казват фирмите за ВиК услуги. Но потребителят пък твърдеше, че според спецификациите им въобще не е вярно това. И, доколкото си спомням, тръбите за топлата вода по спецификация издържали повече (подчертавам "по спомен").

# 283
Не знам Вашата теория и практика каква е, но моето образование и дългогодишен професионален опит са в тази сфера и за подобни изпълнения чувам за първи път.
Отделен е въпросът, че стесняване на тръбата само в един участък, няма никакъв смисъл, тъй като провежданото количество намалява - представете си една фуния, в която наливате течност. Тя ще проведе толкова, колкото е тясната и част, а не - широката.

Ми писахме вече - става дума за тръба, която не е под налягане. Няма как да протече.

И пак писах за това стесняване - има го, вярно е, но пак сечението ще е по-голямо от на ф32. Ако не вярваш вкарай тръба ф32 в тръба ф50 и сплескай последната докато опре в стените на тънката. Да де, ама отстрaни ще се образуват "уши", които са именно спечеленото сечение. Нещо като на картинката ще се получи:

# 284
  • Велики Преслав
ЧС тжва с тръбите се проточи много. Права си. Който иска ще те разбере. Там където някой каза че не бива да се нагряват, една от функциите на пистолета е точно тази.

Общи условия

Активация на акаунт