Градинарство - моето хоби 28

• 45 368
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Сега опитвам с препарати, но ми се искаше нещо по-естествено....

# 241
  • München, Deutschland
Момичета, какви са грижите за такива езерца? Обмислям да сложа едно на вилата, но рядко ходим и се чудя дали просто така биха оживяли водни растения, нямам идея захранват ли се през годината ежеседмично с нещо или е достатъчно няколко пъти годишно примерно... Трябва ли да работи постоянно помпа или може да остане и без помпа?

# 242
chrissy, езерцата на мен ми изглеждат лесни за поддръжка. Пипат се може би веднъж-два пъти годишно лятото. В големите жеги трябва да се долива малко вода, тази година сме го правили май веднъж, и веднъж чистихме водорасли.
Скрит текст:
На растенията не им е нужно да се подхранват докато не им проличи че не вървят вече добре, станат нещо на петна или не цъфтят. Като се създаде екосистема в езерцето те си създават сами подхранващи вещества. Поне няколко години могат да не се пипат въобще, а могат да се намерят и подхранващи таблетки, или да се смени пръстта в саксията, има специална такава за езерни растения. При мен например ирисите са се поразраснали и спряха да цъфтят, може би ще ги пресаждам или ще се откажем от тях и ще ги сменя с нещо друго. Харесваха ми, но в малко езерце няма място за много и не са така ефектни, въпреки че високите им листа също допринасят за картинката.

Повече внимание изисква поддържането на водата чиста, но и там нещата се балансират по естествен път. Ако е на слънце се въдят алги и водата зеленее, но примерно лилиите пазят сянка, а растенията по принцип отнемат хранителни вещества от водата и като има растения не остава храна за алги. В едното езерце имам и едни плуващи растения Stratiotes aloides, които също филтрират и действат срещу алги, на по-предишната снимка се вижда белия им цвят и стърчащите листа. При нас не е имало проблем с алги и зеленеене, но имаме също рибки и охлювчета които ядат алгите ако се появят такива.

Единствената "поддръжка" при нас е, че се появяват едни водорасли като вълна вътре и трябва да се вадят иначе много се  размножават, а и кислородните растения също трябва да се разреждат, правихме го веднъж това лятото и толкоз. Сега сложихме един пакет овесена слама, опаковката е като пръчка салам, уж пази от водорасли и май има ефект.

Помпа тип бълбукатор имаме с малък слънчев панел, просто вкарва малко кислород. Не е нужна друга помпа, може да хвърляте химикал вътре за почистване и не е нужна повече поддръжка. Ние не сме слагали химикали, но кислородните растения вършат голямата работа. Общо взето езерцето се храни и чисти само, с минимална човешка намеса

# 243
  • София
Кое е това дърво?

# 244
  • Бургас
Магика, прилича ми на Пауловния.

# 245
  • München, Deutschland
Ефибуш, благодаря много. Не ми се вижда много работа това и най-вече е съчетаемо с рядко пребиваване там. Ще го мисля за в бъдеще като алтернатива. 😃

# 246

Или е катлпа, или пауловния. По-вероятно е каталпа, такива слагат по тротоарите и са с подобни кръгли корони.
Най-лесно се различават по семената - на каталпата са дълги шушулки, а на пауловнията са 3-4 см кутийки. също и цветовете им се различават.

# 247
И на мен на каталпа ми приличат листата, много го харесвам това дърво. Пробвах от семенца да си отгледам не поникнаха Unamused Но мисля пак да пробвам.

Катерицата ми сади дъбове и лешници, как пък не разви вкус към нещо по-така Satisfied 
Скрит текст:
Навън вече овесихме лампичките (на слънчеви батерии), обаче вечер все се гледа някаква телевизия и още не сме седяли на двора да си ги гледаме вечерта, само през прозореца отвътре Sweat Smile
Скрит текст:
Хибитата нацъфтяха много сочно тази година 
Скрит текст:

Лоницерата също избуя навсякъде.
Скрит текст:

Една стойка сложих уж за мини-киви, обаче не го полях в началото и то нещо беше нефелно самото растение и замина. Ама май и мравки му видяха сметката, открих мравуняче до него, още малко и ще им вдигна мерника, че много станаха и ги откривам навсякъде из двора. Съседите явно са обявили химическа война, само при нас еко-меко. Засега само сложих една пасифлорка на стойката, обаче е от не много издръжлив вид, да видим дали ще я опазя зимата, мисля да я завия. И междувременно лоницера буквално от нищото се появи, измежду едно иглолистно се пресегна и взе да превзема стойката. Но не искам само лоницера, пък и тази е малко скучна в цветото отношение, та ще видим накъде ще я пренасоча. Вчера пак си поръчах мини-киви, дано е по-здраво растението, трябваше май да поръчам и прах за мравки...

Тук се вижда как се прокрадва орловия нокът
И един такъв рошав храсталак, в компания с грахчета, които този сезон си растат накъдето си искат, изпуснах да им дам посока

# 248
Ефи, какво е бялото пухкаво храстче на първите снимки?

Аз пък исках много миризлива лоницера, цветът не ми е толкова важен, но моята не мирише изобщо Sad

# 249
Хебе. Програмката го разпознава като hebe salicifolia, вероятно е права.

И с лилавичко
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 16:20 от Eфибуш

# 250
Eфибуш, благодаря! Много е готино у вас. Езерцата са красиви. Мъжът ми иска рибки, но ми се вижда сложно. Тези дни накупих от Базар и от ОЛХ няколко растения, купих и помпа, направих импровизиран водопад, докато не намеря хубави камъни. Тогава ще бетонирам. Утре очаквам да получа още три растения. Тези в езерцето в  момента са - лилия, бутомис, японско чадърче, пистия и лилав воден хиацинт. Стъпках детелина от зор ))). Снимката е калпава, не се виждат добре растения.

Последна редакция: пт, 16 юли 2021, 16:56 от La_Valletta

# 251
Чудесно езерце!

Ефи, декоративният грах от многогодишния ли е? Ако е от него, може ли да си изпрося семена?
Погледни снимките на хибитата, май не си ги уцелила. Simple Smile

# 252
Ефи, благодаря. Моето хебе не оцеля на сибирския вятър тази година.
Диорела, този многогодишен грах от миналата година го мъча. Тогава от половин пакетче семена нищо не оцеля. Тази година имам от другото половин пакетче само две стръкченца, нюню. Не знам семето ли беше смотано, градинарката ли Grinning

# 253
Флоксче, сигурна ли си, че е многогодишния - латирус латифолиус? Той не е ароматен. За разлика от едногодишния - латирус одоратус, който е ароматен и в най-различни багри.
Преди години доста си слагах от едногодишния в саксии, добър ставаше.

# 254
Многогодишен си е той, на пакетчето пишеше, че ще цъфти от втората година. Няма да е миризлив, да. И от миризливите пробвах да засея, там пък нито едно не излезе.
 И като ги гледам по оградите едни овъртяни храсталаци, а моите са две тъъънички стръкчета по една педя, със сигурност няма да цъфне тази година. Още е в саксийка, не смея да го засадя в градината, че охлювите ще му видят сметката.

Общи условия

Активация на акаунт