Градинарство - моето хоби 28

• 45 364
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, каква е причината дъвките да изглеждат така?  Многото дъждове, редуващи се с жега, или нещо друго? Как да им помогна? Не всички съндъчета са така, даже другия корен изглежда добре в същото съндъче.

# 226
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
според мен е комбинирано - слаба почва, многото дъжд е отмил и каквото е имало там.
опитай с подхранване кореноео и листно, добави и зелен камък (много жълтеят листата, сякаш има недостиг на желязо).

на първо време по-лекичко, да не ги доубиеш от преторяване.

# 227
Проспах новата тема ))). При нас минаха две градушки, растения с големи листа са надупчени. Тези дни вкопах нов бордюр и едно 300 л езерце.  Боднах лилия, бутомис, хвощ  Simple Smileи карекс за експеримент. Водата е още мътна, аз съм недоволна, ще облагородявам територия покрай него. И малко снимки

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 20:38 от La_Valletta

# 228
Цветната градина, вече заприличва на такава.

# 229
La_Valletta, много добре се заформя езерцето (то и останалата част, де) За поддържане на водата чиста може да добавите кислородни/оксигениращи растенийца Hands Plus1

У нас тамън ме обхване ентусиазма да се преборя с тревата и заваля, после се напълни кофата и няма вече къде да се слага тревището, и въобще изобилстват оправдания 🤣 Лехата с диви цветя тази година е по-постна, явно миналогодишните не успяха да пуснат достатъчно семенца в тревището, предимно маргаритките се пребориха. Трябва да се запрятат ръкави по-често 😏

Скрит текст:

# 230
  • Бургас
Ех, La_Valletta, тези хойхери вече никъде ги няма.

# 231
  • София
Ако говорите за лимонено жълтата хойхера, има ги, по градински центрове и разсадници.                                                                                     

# 232
Ех, La_Valletta, тези хойхери вече никъде ги няма.
Мисля, че видях такива точно във Флора дизайн в Пло в Събота

# 233
Eфибуш, приемам идеи за такива растения. Много красиво кътче показа ). Може ли снимка на цялото езерце?
И съм с въпрос - слагате ли нещо на дъно? Мислих за камъчета, но как ще се почистват на тази дълбочина? Малко ми зловещо това черно дъно на моят водоем, някак създава илюзия за бездънно. 

armeria, тази хойхера е от Лидл, със забавно название "Индийското лято".

# 234
  • В страната на бурите
Момичета, имам питане за пипер, който чинно си отглеждам... на терасата. Листата са изядени от нещо - не видях охлюви, но сигурно има нещо. Може ли помощ - с какво да напръскам?

# 235
  • София
Момичета, имам питане за пипер, който чинно си отглеждам... на терасата. Листата са изядени от нещо - не видях охлюви, но сигурно има нещо. Може ли помощ - с какво да напръскам?

Аз живея на осмият етаж и нещо ми ръфаше всичко по този начин, че даже и листата на бръшляна. Оказа се скакалец.  При вас може и гъсеница,
 а може и охлюв, нищо, че не го намирате,
те се крият много умело през деня.
Скакалеца го видях паднал до саксиите, едва след като пръсках с БИ-58.

# 236
Скакалци ни нападнаха Мин година тревата!
А пролетта - и каквото дойде Simple Smile

# 237
Малко ми зловещо това черно дъно на моят водоем, някак създава илюзия за бездънно.
Може да се покрие и с камъчета, декоративен чакъл и т.н., но вероятно ще хванат алги и ще трябва да се филтрира някакси.

Скрит текст:
В момента езерцата у нас са малко скучни, но лилийките отвориха листа и се позапълни.

Езерце1 е по-питомно, заради рибките има бълбукатор.

Езерце2 е в дивата зона, от едната страна има широко стъпало с камъчета за да наподобява естествен водоем, вътре има цаца. Около него се мотат много водни кончета, отстрани е място с диви цветя. Сложихме вътре попови лъжички и в момента има малко мрежа отгоре да ги пази от птиците докато пораснат жабчетата.

И в двете има подводни растения за кислород, едни дълги са, множат се сами и запълват, има различни видове, но са подобни. Водата е съвсем прозрачна, растенията в момента са повече от необходимото и ще се разчистват в един момент, леко сме несериозни напоследък.

Може да сложите плаващи растения, плаващо фонтанче на слънчева енергия или просто светлинки, вече има всякакви чудеса. От плаващите растения примерно Eichhornia crassipes, Pistia stratiotes, Salvinia adnata, Azolla filiculoides, пусни един гугъл да ги видиш дали някое ще ти хареса.

Аз харесвам Lemna minor, които са едни ситни зелени листенца. Каквото и плуващо растение да сложите ви трябва само едно-две, те се размножават сами.

# 238
Ефибуш, от къде се снабдихте с водни разстения за кислород, защото определено имам проблем със зелената и мътна вода в моето градинско езерце....Disappointed

# 239
Sunshine_plam, потърсете в някой магазин за акваристика и където продават други езерни растенийца около вас. Или сложете препарат срещу алги или филтър, те се намират лесно по специализираните магазини и в интернет.

Общи условия

Активация на акаунт