Градинарство - моето хоби 28

• 45 381
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Много ги обичам. Пред блока съм сложила само обикновен оранжев. Не съм виждала други на живо.

# 271
  • под тепетата
Ей това какво е?

# 272
Lycium barbarum, т.нар. годжи бери. Но за ядене се ползват съвременни по-едри сортове.
60-год. у нас се е ползвал много за засяване край пътищата, с цел задържане на почвата.

Имай предвид, че е от семейство Solanaceae ( картофови), което ще рече, че доста части на храста са отровни.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1% … D0%BE%D0%B2%D0%B8 - ето колко ядливи неща са в това семейство и колко други, от които се плашим. Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 юли 2021, 19:25 от Diorela

# 273
  • под тепетата
Щот мъжът ми обяви , че чака плод от бенджамина Satisfied
Благодаря, Diorela!

# 274
Тази година взех Хемерокалис различен От оранжевия, но не е цъфтял. Дано догодина.
А моят тагетис, който от семена гледах стана 70 см сигурно…

# 275
  • На морето!
Не знам дали съм за тази тема, но тъй като от съвсем скоро се сдобихме с къща и тепърва се запознавам с двора, си намирам някакви непознати за мен растения и не знам кои са за скубане, кои не, та ще ви моля за помощ. Първо показвам няколко малки храстчета, които растат покрай оградата.
1.
Скрит текст:
2.
Скрит текст:

3.
Скрит текст:
4.
Скрит текст:

# 276
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
номер 1 - риган
номер 2 - има ли бодли? - малина? къпина?
номера 3 и 4 бурени Simple Smile 4 със сигурност, за 3 имам колебания

не са храстчета. Simple Smile тревисти са

# 277
  • София/Варна
1-непознато
2-прилича на малина
3-прилича на маточина, като му разтриеш листата ако има лек лимонов мирис, най-вероятно е маточина
4-на мен ми прилича на трева за скубане

с Добри сме писали заедно и имаме 2 съвпадения
Сега си дадош сметка, че моя риган май никога не съм го виждала цъфнал

# 278
значи и ти си имаш мъж с косачка Wink
видях го цъфнал само веднъж, малко преди да забръмчи косачката Simple Smile

# 279
  • София/Варна
Искрено ме разсмя. Косач си е ММ. Всичко ценно е в повдигнати лехи и пътеки с чакъл около тях, щото пречи на косачката. Билките не са чак толкова ценни и само са оградени с дървени летви, та им се случва да са окосени.

# 280
1. Риган - остави го, чудесен е за чай и в момента е за бране.
2. Къпина, ако има бодли ( поддържам Добри). Трябва да се маха безпощадно и упорито с корените, че е страшна напаст.
3. и 4. - Приличат ми на мъртва коприва.
(Маточината не цъфти в такова жълто) Има и жълтоцъфтяща мъртва коприва.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0_%D0 … D0%B8%D0%B2%D0%B0

Ако има обикновена коприва, не бих я махала, чудесно е да има от къде да си резнеш за супа, каша, панирани връхчета, прясна салата и т.н. вкусотийки. Режеш и поливаш и си имаш цяло лято копривена плантация.

# 281
  • На морето!
Златни сте! Златни!
Много грозно звучи тази Мъртва коприва! Бррр !
1 и 2 ще ги оставя, 2 под наблюдение, 3 ще го мириша, 4 си заминава.
Иначе и ММ е косач. Така открихме къде са били ягодите- хвърчаха на филийки под напора на моторната коса и усърдния  косач. Успях да спася 1 коренче, преместих го на сигурно и посадих до него 3-4 другарчета.
Иначе в двора открих и джоджен, при едно скубане, след като дълго време ми миришеше на боб чорбица открих, че не просто съм гладна, ами и скубя джоджен. Оказа се, че той е по-инат от мен и пак изби.

Иначе имам в наследство и рози, които едва не уморих след сапунена баня против въшки, не съм ги виждала цъфнали още, но поне нови клони и листа пуснаха. Имам и една разкошна хортензия, която почти беше покорила входа, та ѝ правих прическа, тук се вижда малко
Скрит текст:
. А това е падналият жертва на ножиците цвят
Утре ще снимам заварените и внесени от мен растения, заедно с една клета Магнолия Стелата, която почти остана на пръчки на новото си място.

# 282
чудесна ти е хортензията. Simple Smile и малката цветарка. Simple Smile

# 283
На мен хортензията ми прилича на картоп, но не съм сигурна, не се вижда добре.

А 2. защо ще го оставяш под наблюдение - не боде ли?

# 284
Според мен:
 3- маточина (при разтъркване мирише на лимон),
4- джоджен (при разтъркване мирише като мента)

Общи условия

Активация на акаунт