Градинарство - моето хоби 28

• 44 733
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
  • София/Варна
Мисля, че има и нормално киви, което се самоопрашва,  обаче трябва да го купиш от сигурно място. Аз моите ги купувах уж от някакъв разсадник и хич не се оказаха самоопрашващи се, добре че съм имала късмет да ми се падне едно мъжко и едно женско.

# 616
И аз се надявам да съм в киви-групата догодина, тази година не успях да опазя една млада фиданка, ама хем мравки имаше до нея, хем фиданката не беше на 100% читава май. Сега гледах и видях че има и червено киви! Open Mouth Обаче не е самоопрашващо се.

Моля кажете за кивито дали иска много поливане?! Nature Sparkles Nature Sweat DropsПонеже май трябва да са две, мисля да ги слагам на едно по-далечно място, което значи че може да липсва ентусиазъм да разхождам лейката Sweat Smile

Последните цветове за тази година, потентила и един храст на който не му знам заглавието, но много цъфти, и онова дето не е минзухар.
Скрит текст:

# 617
Аз навсякъде където четох пишеше ,че кивито обича много вода.
А ако купя две на какво разстояние трябва да бъдат едно от друго?

# 618
Еффи, храстчето е абелия. Много ги харесвам.

# 619
"Не минзухара" ми прилича на "кърпи-кожух". При нас е пълно в планината, не се води застрашен, но... няма изкопаване от камънаците без сериозни инструменти. Много са красиви, точно защото цъфтят по това време.

# 620
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
едрото минзухарче е колхиум. някъде четох, че е "безвеременник". весело име.

# 621
Диорела, въпрос към теб. Беше писала за сливолистна спирея. Много ми харесаха цветовете, на едно място я намерих и поръчах. Кажи моля, колко голяма беше саксията? И колко висока порасна, докато беше в саксия? То сигурно ще пристигне някое клонче, има-няма една педя високо, но да знам занапред къде да го смествам.

Колхиуми садих и аз, заедно с есенни и пролетни минзухари. И сега като избуяха цветята, и да е искало някое есенно да цъфне отдолу, няма кой да го види. Че и не мога да преместя луковиците вече, нито помня къде са, нито  ще мога да ги различа едни от други.

# 622
  • München, Deutschland
Криси, много е хубаво, но не всички растения в алпинеума ти са зимоустойчиви. Ще ги прибира ли някой за зимата? Иначе ще трябва догодина да допълните с нови. Ако не държиш да са само сукуленти, ти препоръчвам ниския пролетен флокс. Много подходящ за алпинеуми, като цъфне не се виждат листата, само цвят. Или потърси Alpinestauden, има много видове ниски многогодишни растения.

Флокс, аз ще понахалствам да попитам пак, зщаото нздали си видяла: кои от тези сукуленти не са зимоустойчиви и ще преживеят ли ако с нещо ги покрия? Нямам идея с какво Grin, представях си найлонов плик, но той пък ще задуши... В Германия съм виждала чувалчета от зебло за тази цел...

Ето снимката:

# 623
Флоксче, слагай я в градината, че ще стане по-хубава. Височината й е около 2 метра, но в саксията беше към 80 см. - 1 метър, но и аз я режех. Може би 5-10 литрова да беше саксията. В сандъчето беше по-висока - над 1 метър, но то е дълбоко, метално, от старите блокови.
Ако е прекалено млада сега, сложи в саксия и на пролет в земята.

# 624
Диорела, благодаря! Аз нарочно искам в саксия поне в началото, да ми краси терасата. Ако започне много да расте, ще я преместя в градината, но там не ги виждам толкова, стоя повече на терасата.

Криси, исках да ти напиша тогава, и съм забравила... горните не са зимоустойчиви със сигурност, най-вдясно дървото на живота, и малко по- наляво рогата на Шрек. Не се сещам в момента как им е истинското име. Тези двете със сигурност не понасят замръзване. Колкото и да ги завиеш отгоре, пръстта отдолу ще замръзне и ще загинат. И за следващите четири още по-наляво имам съмнения, че не са зимоустойчиви, но не ги разпознавам точно. Ако са ешеверии, няма да оцелеят. Само може да се извадят и да презимуват в саксийки, на около 10 градуса без поливане, или на стайна температура с умерено поливане.
За догодина си потърси седум, делосперма, семпревивум, те издържат целогодишно навън. Семпревивум редовно се продава в тарелки по 6 или 10, различни видове. Или от което ти оцелее накъсай розички и ги набучкай на празните места.
Или ако ти се занимава, пробвай от семена. Аз много се гордея, че тази година успях да отгледам от семена един сукулент, още е миниатюрен, но расте Grinning

# 625
  • München, Deutschland
Благодаря ти, Флокс!

Май ще ги вадя тогава, да не ги съсипя. Сега проверих какво имам, което издържа години наред навън: едното е точно седум, другото е точно последното, което каза. 😃

# 626
Криси, опитай да ги вадиш с повече почва, да не нараниш коренчетата. Че това не им е много сезон за прихващане.
Аз имам да вадя едни семпервивуми от саксия и да ги местя в друга, че се издължават. Мисла да успея да ги аклиматизирам навън до зимата.
А ти си наслагай седуми и семпервивуми, които с зимоустойчиви. Семпервивумите ще започнат да оформят туфи напролет. Също мини карамфилчета, мащерка, разни други дребосъци.

Май в дясно туфичката е семпервивум.

# 627
  • München, Deutschland
Да, дясното и горното вляво са от тези видове, такива има от другия край на къщата от години и ще ги оставя, явно издържат даже на нашия планински климат, другите ще ги прибера. 😃 Сз специално избирах сукуленти, а не цъфтящи, че си мислех, че повече ще изкарат зимата, а то какво излезе. Но щом е така, догодина ще сложа цъфтящи, много съм доволна, че има и зимуващи подходящи. 😃

# 628
Приличат си, но горното е по-скоро ешверия, не е зимоустойчива.

# 629
  • München, Deutschland
Ехаа, който е учил ботаника бързо да излиза стъпка напред, направо ме изумявате с познанията си за видове в тази тема. Flushed Усещам как другата седмица като отида, заставам с телефона до растението, търся снимка на труднопроизнасяемите растения в гугъл и започвам да сравнявам картинката с реалното растение. 😃

Общи условия

Активация на акаунт