Градинарство - моето хоби 28

• 44 738
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Подарих няколко клематиса от Практикер, аз имам касиси и луковици от Бриколаж.

# 601
Аз съм си купувала, добри са си растенията. Само ако се застоят, май никой не се грижи за тях както трябва....

# 602
  • Бургас
Според мен, най-добре се грижат за растенята в Хоум-макс. Виждала съм почти цяла бригада -жени да почистват саксийките, да подреждат, и знаят всичко къде е в градинската част.

# 603
  • addicted
Освен това там растенията (или поне голяма част) са произведени от Нановски, имам от това лято карамфили, хойхери, хризантеми от там и се загледах в етикетите. Хубави, силни растения всички.

# 604
В момента в Хоуммакс има Клематиси намалени.

# 605
А някои отглежда ли Рододендрон, днес ги загледах в ЛИДЪЛ. Издражливи на студ, виреят на сянка. Имам едно такова сенчесто място на вилата и ми се иска нещо, което да вирее на сянка и да цъфти. И ако го взема сега дали да го съдя или да си приземува на балкона пък напролет в градината?

# 606
Може сега да го насадиш рододендрона, не им пречи студа. Само им вземи едно чувалче кисела почва, изкопай по-голяма дупка и добави там при засаждането, за да се чувства по-добре. Да знаеш, че лятото обичат да са поляти в жегата, ако не ходите често на вилата може да стане тъжничък.

# 607
Знаете ли дали ще се вкоренят резници от мушкато и сакъзче ако са ХИБРИДНИ  растения? Имам няколко купени от различни места( не знам как са размножавани) и ще ги орежа за зимата, ще стоят в гаража- добре ли е?  Там не пада под 3-4 градуса дори и при голям студ и няма много светлина. От изрязаните клонки как да вкореня - в какви съдове, колко големи отрязъци, на светло или на тъмно, в хладно помещение ли или на топло?

# 608
  • Бургас
Знаете ли дали ще се вкоренят резници от мушкато и сакъзче ако са ХИБРИДНИ  растения? Имам няколко купени от различни места( не знам как са размножавани) и ще ги орежа за зимата, ще стоят в гаража- добре ли е?  Там не пада под 3-4 градуса дори и при голям студ и няма много светлина. От изрязаните клонки как да вкореня - в какви съдове, колко големи отрязъци, на светло или на тъмно, в хладно помещение ли или на топло?
Аз вкоренявам, като ги набождам в едно сандъче за цветя близо едно до друго. Държа ги на площадката между етажите, където е студено, защото нямаме парно. Други сандъчета носех в "кръчмата" на селото, на прозорците, където отварят два пъти в седмицата по за два часа. Отопляват само през това време. За цялата зима всичко се вкореняваше и напролет си ги разсаждах по местата, вече хубаво вкоренени. Слагала съм резници в чаши с вода като във вази и на прозореца в отопляемо помещение, но това чак напролет, и тогава образуват гора от корени. Мушкатото е диво растящо растение на Канарските острови , /виждала съм снимки/ и макар че климатът е по-различен от нашия, то си остава непретенциозно растение.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 21:12 от armeria

# 609
Някой отглежда ли киви? Виждам,че продават самоопрашващи се,възможно ли е да даде плод наистина?
Също ако може да ми препоръчате сорт малини и боровинки?

# 610
Пак съм аз Simple Smile)
Розите станаха 4 броя, всеки ден и вечер примък - отмък Wink Имат цвят, не съм ги пресаждала. Навън е студено, но е покрито. Мога ли да ги оставям нощно време вече, дали са се адаптирали?! И трябва да чакам да прецъфтят за прехвърляне в др кашпа, нали?!

# 611
Можеш да ги пресадиш по всяко време, само внимавай да не разбутваш корените много. Внимателно изваждаш както си е пръстта заедно с корените, слагаш в по-голямата саксия, допълваш пръст отстрани и притискаш с пръчка или нещо подобно около стените на саксията, да не остават празни местенца. Можеш да ги оставиш навън - и да се стреснат сега, догодина пак ще цъфтят.

# 612
Някой отглежда ли киви? Виждам,че продават самоопрашващи се,възможно ли е да даде плод наистина?
Също ако може да ми препоръчате сорт малини и боровинки?

Виждала съм една стара актинидия в двор, на завет, в Балкана. Много дребни и малко на брой плодчета. Вероятно е самоопрашващ сорт, жената не знае, синът й я е купил.  В  палм форума има тема и за тях. Помисли евентуално за аргута - доста по-лесна за отглеждане, с голи плодове, колкото едро грозде и доста по-зимоустойчива от обикновената актинидия.

# 613
  • София/Варна
Аз имах киви. Надморска височина 820м., усойно.
Една зима имаше минимални -28 и повече от седмица не се качи над -20.
Никога не е мръзнало. Първите 2-3 години слагахме около стъблото (качено е на пергола като асма) изолация за тръби. Може би защото е усойно и тръгваше да се развива по-късно, никога не го е тормозила и сланата.
Имах 3 растения- две с големи мъхести листа-едното женско, едното мъжко и едно с дребни гладки листа.
Всички ми бяха продадени като самоопрашващи се, ама не се оказа така.
Това с гладките листа си е самоопрашващо и разжда, както Diorela е писала гол плод с размер на грозде. Вкусно е, ама не си представям да набера 5кг.
Мъжкото с мъхестите листа стана огроомно, женското растеше много бавно. Мъжкото само цъфти и не връзва. Красиво е като нацъфти между другото, после става мазало от опадалите цветчета. И есента е доста неприятно като им падат листата, голямо чистене пада. Прави хубава дебела сянка и не събира оси за разлика от асма с грозде.

# 614
Питам за самоопрашващи, защото не разбирам и не мога да позная кой вид е женски,кой мъжки.Уж ги продават за различни,но знам ли какво ще се падне,а и както започват да дават плод след 3 години.Но ако самоопрашващите са с плодчета като грозде не искам такова.Искам с нормални плодчета.

Общи условия

Активация на акаунт