Градинарство - моето хоби 28

• 44 781
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Имам едни площи за озеленяване. Имота още не се обитава и е "разграден" сега няма да сея растения, но пък не ща да седи до напролет на гола пръст. Тук бяхте разказвали за насяти дворчета с детелина, вместо райграс. Може ли да споделите опит и марка семена (ще ми бъде трудно да се върна назад в темите, за да намеря сама инфото)

Детелината е по-добро решение от райграса.Веднъж  завзела поляната, не иска никакви грижи, не допуска плевели. Единствената грижа е докато поникне, че трябва да се полива.  Има различни видове. Обикновена бяла детелина, ниска бяла детелина  и супер ниска бяла детелина, на последната ѝ казват нано детелина. Има я във Сортови семена - София ,  но не само.Внос е от Италия. Като купувате, гледайте срока на годност на семената. Сее се гъсто рано напролет, за да направи плътен килим.  Аз направих грешката да я засея късно есента, за да не отнесат мравките семената... тя тъкмо поникна  малко и минусовите температури  я съсипаха. Преди засяване, разбира се, трябва да се обработи земята против плевели, да се разкопае и т.н.  За догодина, имам намерение да смеся семена от детелина и парички, последните ги обожавам.
Вашата от кой вид е, как я сяхте - на редове или разхвърляна? Зимата съвсем ли изчезва, защото четох за "нано", че уж зеленее цяла зима. Мислех тия дни да я свърша тая работа със сеитбата. Реших, че жегите в края на август не са съвсем подходящи.

# 481
Аз говоря за Бяла детелина плевел - една дребнолистна, ужасна. Не тази с белите цветчета.
Бяла, защото има и червенолистна…

Ето снимки на тази напаст

# 482
Това прилича, но не е детелина, но не мога да се сетя за името. Расте в дупки по дувари и ги облича много красиво. Аз я харесвам, даже сум си търсила за пред блока, но не ми се получи да я захвана там. Не знаеш, че е толкова жизнеспособна между тревата. На мен ми харесва на снимките ти, така, както разнообразява.

# 483
Това прилича, но не е детелина, но не мога да се сетя за името. Расте в дупки по дувари и ги облича много красиво. Аз я харесвам, даже сум си търсила за пред блока, но не ми се получи да я захвана там. Не знаеш, че е толкова жизнеспособна между тревата. На мен ми харесва на снимките ти, така, както разнообразява.
Това детелинено  чудо е такъв безподобен плевел, чак се чудя какво не му е харесало пред блока ви. Прави подземна мрежа от корени като троскота и няма оттърване. Най-интересното е, че явно семената му или както там се размножава, хвърчат целосезонно из въздуха. У нас двора е бетониран, имаме оградна мрежа и следва двора на съседите на пръст, натурален. В цепнатините на бордюра под оградата се въди това нещо. В нас "градинката" е от саксии, разположени покрай оградата със съседите и навътре. В абсолютно всички саксии имам самозасяти стръкове от това (от там съдя, че е "хвърковато"). Има го в и в саксии, които са на 5м от оградата, някак е прехвърчало през 5 м бетон). Ако ги поизоставя без скубане буквално превземат гостоприемника. Не съм пробвала дали ще успеят да задушат някое растение. За това се надявам, че ливадната бяла и нано детелина не е същото чудовище.

# 484
Явно не навсякъде му харесва. В къщата на родителите ми, имаше по един дувар и много го харесвах. Но там беше изглежда вариетет - с по-тъмни листа, като тъмните от последната снимка и с лилаво-бели цветчета, а не с жълти. Хващаше се и в саксиите на майка, които бяха на метри от дувара. И тя го махаше, но не се престараваше особено. Нямаше задушени цветя. Странно, но в малката градинка, която беше доста по-далеко от дувара, нямаше от него. Не съм го виждала някъде в квартала в София. Около блока ни няма нито стръкче.
Ох, как се казва, някой, който има програма за разпознаване,  може ли да го открие? Дали не беше от оксалисите...
Да, от оксалисите е https://en.wikipedia.org/wiki/Oxalis
Сега си спомням, че като дете съм го пробвала и имаше кисел вкус.
Има и много красив вариетет с лилави листа
https://www.google.com/search?q=Oxalis+spiralis&source=lnms& … ii=oiky97lVjByklM

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 17:30 от Diorela

# 485
И при мен е плевел, но е с червеникави листа. Една съседка ми каза, че на нея гости от столицата ѝ донесли като подарък в саксия.... ужас

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 19:59 от vige

# 486
  • София
Имам едни площи за озеленяване. Имота още не се обитава и е "разграден" сега няма да сея растения, но пък не ща да седи до напролет на гола пръст. Тук бяхте разказвали за насяти дворчета с детелина, вместо райграс. Може ли да споделите опит и марка семена (ще ми бъде трудно да се върна назад в темите, за да намеря сама инфото)

Детелината е по-добро решение от райграса.Веднъж  завзела поляната, не иска никакви грижи, не допуска плевели. Единствената грижа е докато поникне, че трябва да се полива.  Има различни видове. Обикновена бяла детелина, ниска бяла детелина  и супер ниска бяла детелина, на последната ѝ казват нано детелина. Има я във Сортови семена - София ,  но не само.Внос е от Италия. Като купувате, гледайте срока на годност на семената. Сее се гъсто рано напролет, за да направи плътен килим.  Аз направих грешката да я засея късно есента, за да не отнесат мравките семената... тя тъкмо поникна  малко и минусовите температури  я съсипаха. Преди засяване, разбира се, трябва да се обработи земята против плевели, да се разкопае и т.н.  За догодина, имам намерение да смеся семена от детелина и парички, последните ги обожавам.
Вашата от кой вид е, как я сяхте - на редове или разхвърляна? Зимата съвсем ли изчезва, защото четох за "нано", че уж зеленее цяла зима. Мислех тия дни да я свърша тая работа със сеитбата. Реших, че жегите в края на август не са съвсем подходящи.

Аз собствен двор нямам, мъча се с една градинка в междублоковото пространсто , отдолу са само строителни отпадъци. Злочестият ми опит беше миналата година. А тази пролет посадих детелина в нещо като 2 кв. метра. Нямаше в магазина нано детелина, затова си купих ниска бяла детелина, пак италианска.Понеже е малко пространството си я сях   внимателно, сякаш ръся филия със сол.Много ми харесва как изглежда, вече порастна и мисля лека-полека да превзема  треволяка наоколо.Това ще  ѝ е първата зима, затова не зная как ще изглежда. Зимите вече не са това, което бяха... ще видим.

# 487
Тази жълта детелинеста напаст и при мен не вирее в тревата. Иначе се въди във всяка фугичка и цепка по цимент, павета, буквално навсякъде, но в тревата няма нито стръкче.
 В тревата се самозавъди и вирее една нормална ниска детелинка, с кръгли листенца, която май започна да превзема тревните площи. Но на нея даже и се радвам, прави много меко килимче.

# 488
  • София
Тази жълта детелинеста напаст и при мен не вирее в тревата. Иначе се въди във всяка фугичка и цепка по цимент, павета, буквално навсякъде, но в тревата няма нито стръкче.
 В тревата се самозавъди и вирее една нормална ниска детелинка, с кръгли листенца, която май започна да превзема тревните площи. Но на нея даже и се радвам, прави много меко килимче.

това което расте в пукнатините, между плочките не се води детелина, а киселиче от семейство Oxalidaceae.Те там са много разновидности. А ливадната  бяла детелина / Trifolium Repens/ е   от семейство бобови. Но поради приликите в листенцата и двата вида  наричаме детелина.

# 489
Мързеливка, ей това ми трябваше да прочета Blush Сега ми светна, оксалисите са със сърцевидни листа, и декоративните също, а трифолиум с кръгли.

Ей сега четох за оксалиса в сакия, ако зимува на хладно и светло, и се полива, ще си има листа през цялата година. Не е по темата, че сме в градинската, но все пак ще питам тук. Някой отглежда ли ги така? През зимата вътре?
Имам предвид тези оксалиси със зелените листенца, които в центъра имат лилаво петно. Засях си луковички от тях през пролетта и си ги гледам вътре, но очаквах, че през зимата ще увяхнат листата.

# 490
Моите са вън

# 491
  • София
Мързеливка, ей това ми трябваше да прочета Blush Сега ми светна, оксалисите са със сърцевидни листа, и декоративните също, а трифолиум с кръгли.

Ей сега четох за оксалиса в сакия, ако зимува на хладно и светло, и се полива, ще си има листа през цялата година. Не е по темата, че сме в градинската, но все пак ще питам тук. Някой отглежда ли ги така? През зимата вътре?
Имам предвид тези оксалиси със зелените листенца, които в центъра имат лилаво петно. Засях си луковички от тях през пролетта и си ги гледам вътре, но очаквах, че през зимата ще увяхнат листата.

Ето тук малко инфо
https://goldenplants.bg/blog/114-oksalis_detelina_na_lichnoto_shtastie.html

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 22:17 от мързеливка

# 492
Да, такова е моето, благодаря! Вече бях готова да го засилвам към мазето да зимува Grinning но ще си остане на перваза щом е така.

# 493
Здравейте. За първи път съм в тази тема. Имам нужда от съвет. Живея в Пловдив. Отглеждам разни цветя по стълбищната площадка и по общата стълбищна тераса лятото. Сградата е нова и изолациите я правят достатъчно топла за отглеждане на цветя по стълбите даже и зимата. Имаме котарак и в апартамента сами разбирате, че няма как - ще опасе всичко. Цветята се развиват нормално, тук съм се научила кое как става. Но имам нужда от съвет за друго. Искам да засадя вечнозелени растения в саксии, но не в Пловдив, а в къщата ни във Велинград.
Моля посъветвайте ме за растителност, която да не се нуждае от кой знае какви грижи (защото не живеем постоянно там, а в Пловдив). А също така да издържа на студено. И в крайна сметка да може да вирее в контейнер.
Засега съм се ориентирала към следните:
1. Лавровишна
2. Хвойна Juniperus media Old Gold
3. Берберис ауреа Berberis th. Aurea
4. Берберис Berberis th. Coronita
5. ПИЦЕЯ (СМЪРЧ) джуджевидна форма на смърча Picea glauca Echiniformis
6. Kълбовиден лъжекипарис Chamaecyparis laws. Globosa
7. Юниперус шлагер Juniperus con. Schlager
8. Седум Sedum Herbstfreude
9. ПИЕРИС Pieris jap. Red Mill

Кажете ако някой има опит подходящи ли са за описаната по-горе ситуация в контейнери в студен град на тераса?
Предварително благодаря.
Ако ще бъде по-лесно мога да покажа снимки от интернет за всяко растение за подсещане кое какво е, че то така с тези имена...

# 494
По принцип почти всички, които си изброила, стават за отглеждане в контейнер. Само пиерисът не знам дали ще го понесе, той си иска влага и хладничко.

За зимата е добре да ги защитиш с нещо от замръзване, има много варианти.

По-скоро виждам поливането да е проблем, щом не живеете там. Колкото и да е студен градът, през лятото саксии се поливат ако не всеки ден, то през ден. Особено ако терасата е слънчева и ветровита. Има ли кой да се занимава с поливане, докато не сте там?

Общи условия

Активация на акаунт