Градинарство - моето хоби 28

• 44 726
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
  • have faith and be patient ..
Някакъв шанс в тези саксии отново да се покажат циганчетата догодина? Без да садя нови де Simple Smile .

# 631
  • Карлово
Ако поникнат семенцата догодина ОК, ама знае ли се.

# 632
Нещо не виждам да има семенца, вероятно са сложени късно. Очупи си по-млади клонки без цветове, махаш всички пъпки и ги топни във вода с много бледоров разтвор на калиев перманганат, разтворен предварително в друг съд. от който внимателно отливаш. Предполагам, ще пуснат коренчета и ги засади в саксия на светло и топло, за да ги запазиш.
Вар. 2 - да ги извадиш с повече корени и да ги пресадиш в саксии. Зимата - на топло и светло.
Вар. 3 - ако не успееш с другите варианти, да си търсиш семенца за пролетта.
Ето малко повече за циганчето:
https://lubopitko-bg.com/ciganche.html
Едит
Твоите мисля, че са Импатиенс валериана.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 12:45 от Diorela

# 633
  • have faith and be patient ..
Правят някакви големи зелени торбички, предположих че са семена

# 634
  • На морето!
Днес събирах семенца от моите увивни растения, купих си пакетче със смес от увивни, за да скрият една грозна ограда и те се оказаха много симпатични. Дано не са някакви хибриди и догодина да поникнат събраните семенца
Скрит текст:
ето от тези торбички събрах, от тиквата и бобът също ще си събера като му дойде времето
И един въпрос от моята викторина "Познай растението": Според вас какво е това дръвче и как и кога да го оформя, че съвсем рошаво горкото?
Скрит текст:

И още един въпрос- някой захващал ли е Спирея Майски сняг от клонче? Искам да си направя жив плет от тях, но ще ми излезе доста солено и мисля първо да пробвам с клонче, до нас паркът е пълен с тези храсти и мога да си отрежа няколко.

# 635
Дръвчето горе прилича на круша/ябълка. И аз имам едно с подобни листа, което съм набедила за круша, те са два клона засега и не ми пречи,  чакам да върже нещо плод да се види какво е, тогава ще го мисля как да се оформя ¯\_(ツ)_/¯
Спиреята може от клонче да си завъдиш, направо в пръст се бодва, това са ми теоретични познания, но не пречи да пробваш щом имате много наоколо. Аз тази година кръцнах от един филаделфус клонче и тука казаха че не се правело така, обаче то взе че остана живо. Държа една оборотна саксия и там слагам от време на време каквото ми хрумне, едно расте, друго не, но не пречи да се опитва.

У нас сме в розово-червената гама в момента, ябълки, ягоди, гаурата още упорства, едно червено калибрахое реши пак да цъфти след като охлювите си заминаха. И понеже в любимия супермаркет имаше цикламки, сложих малко да е шарено, че иначе почва зимната депресия Open Mouth

# 636
Ефи,
Много харесвам тази скимия

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
залагам на ябълка. Simple Smile тя има такава мъхавост по листата, крушата е по-лъскава.

за подрязване не мога да дам съвет. ние повикахме специалист и той така я подряза, че цъфна септември и трябваше да берем ябълките около нова година. Wink

сега стрижа аз и действам на принципа, реже се след като цъфне, за да се види кое да остане. Simple Smile

# 638
Храстът давал ли е някакви плодчета? Прилича ми на арония.
За резници, най-добре опитай в перлит. Ето някои указания https://bg.punchalo.com/4498-spirea-breeding

Какво е това с мехурчетата, че не мога да го разпозная?

# 639
  • На морето!
Това лято купихме къщата и не съм видяла нито цвят, нито плод по това дърво/храст.

Мехурчетата (ако става въпрос за зелените торбички) не знам какво са, от пакетчето с микс увивни тиквички уж, но може и преди да си е било там, може и с някакви други семена да съм го насяла. Съвсем начинаещ и незнаещ пишман градинар съм.

# 640
Ако е арония, плодовете се берат септември - малки, черни.
https://www.google.com/search?q=%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D … rc=nWeOaaZkjFo4MM

Аз се колебая между арония и дива ябълка. Но може и някакъв друг дивак да излезе. Наблюдавайте го.

# 641
  • Бургас
Аронията е с лъскави листа, а по това време те не са съвсем зелени, а обагрени в червено, жълтеникаво....Много красива.Когато  купувах, продавачката ми каза: "Посадете я някъде отпред, че да се вижда, защото е много красива през есента." Затова  мисля, че е някаква ябълка, защото освен че листата са мъхести, нейните листа опадват последни и все още са съвсем зелени. /По тази причина, ако падне ранен воден сняг, и ябълките са си с всичките листа се случва дървото да се повали. Имаме вече два такива случаи през годините. Първият път падна сняг на 17 октомври.

# 642
Няма как да знаем кога е правена снимката.

# 643
  • На морето!
Сега е правена (вчера), селото е на южното Черноморие, в полите на Странджа.
Проверих всички предположения + едно за дюля на ЛС и май най-много до (дива) ябълка се доближава. Ако цъфне пролетта веднага ще докладвам!
Арония имам, 2 бебета храстчета, наистина им се обагриха листата много красиво, лятото ги посадих и се хванаха, а бяха на гол корен милите. Та не е Арония, де, нейните листа са по-нежни, а на Викторинското са едни дебели и твърди.

Иначе да каза за цикламените Хризантеми, които посадих преди време, май се хванаха всички, макар и все така дребни, едната от тях цъфна в много ярко... жълто 😀

# 644
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мехурчетата имат ли отвътре нещо като топче? зелено,светло жълто или оранжево?

Simple Smile прилича ми на физалис. виждала съм зелен увивен.

Общи условия

Активация на акаунт