Нашите цветя - обща тема 9

• 35 576
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Ени, много стари растения са. Две са на село и три на терасата в апартамента - всички са на един хал. Явно не съм ги подрязала както трябва. Ще купя нова тор и напролет ще ви питам как да режа.

# 151
Уникални цветя имате момичета Heart

Аз да попитам, имам цветенца в транспортните саксийки, но взеха да им отесняват вече , подходящо ли е сега да си ги пресадя в други Simple Smile?

# 152
Ева, защо напролет? Според мен имат време да направят цветове. Много е калпаво времето в момента (при вас). Опитай с тор за цъфтящи. Иначе си изглеждат съвсем здрави растенията.

# 153
Ева,на есен си сложи по някой резник и виж другата година дали няма да е по-добре така. Иначе разбирам,че са ти сантиментални и искаш да ги запазиш. Сещам се и да ги пресаждаш пролетно време в нова пръст. Може да им действа добре,знам ли.

Диди,без да буташ корените мисля,че няма да има проблем. Просто вземаш по-големи саксии,вадиш от малката,слагаш в голямата и добавяш пръст. Аз това го правя целогодишно,когато ми дойде музата. 😁

# 154
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

не видях някой да отговаря. може да съм пропуснала.
розова енотера Simple Smile градинско, многогодишно, силно размножаващо се.

# 155
  • София
ох, откога я търся тая енотера ...Размножава се  ако вече си я имаш.Но първоначално откъде се сдобивате  с това цвете?

# 156
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на мен ми бяха дали бабите, когато почистваха градинките, после аз раздавах.
сега сме на друго място и още нямам. временно е.

# 157
Магни, Нат, благодаря момичета Heart
Прекрасни рози Ева, и толкова много, блазе ти.
И аз се радвам, и то много, на всички цветя, без значения къде са насадени. Градинарите внасяте чудесно разнообразие и ценни съвети, за които не бих се сетила да питам. Понякога тайничко "гостувам" във вашата тема, просто да си напълня очите и душата Blush.

# 158
Много красиво е при всички!

Ева, и според мен още сега можеш да си вкорениш клонче от мушкато, ще стане чудесно растение още това лято.  Аз миналата година експериментирах с най-различни методи за презимуване, като преди това от всяко растение  си отчупих и клонки за вкореняване. Без изключение вкоренените са с по-свежи и хубави листа, компактни растения като на картинка, освен това цъфнаха отдавна, а презимувалите даже не са напъпили още.

Аз чета всички цветарски теми във форума. Докато бяха двете отделни, често виждах едни и същи въпроси и снимки постнати и в двете теми, защото няма съвсем точна граница между стайни, балконски и градински цветя, всеки си ги отглежда както му е удобно и темите се преливат.

# 159
Моите мушкати така цъфтяха оскъдно. Посъветваха ме да начупя есента клонки, да ги засадя в кофички,малки  саксийки и напролет, колкото и да ми се свиди, изскубвам някои от старите, с дървесни стебла и засаждам новите. Но моите са в сандъчета и не подменям всички стари, а някои, които преценя. Гледам форма, разклонение. Дори отчупвам свежи клонки от тези, които изхвърлям и засаждам, ако има място в сандъчето, макар и напролет. Цъфтят много повече. Периодически торя с течна тор.
И друго. Досега зиме прибирах в мазето и напролет трудно и късно се събуждаха. Тази зима направих организация на остъклена тераса и ги оставих там. По-добър е резултатът.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 08:14 от W

# 160
Да, те понасят на студено. Аз миналата година имах една саксия за която нямаше място. Презимува успешно на остъклен балкон, който не е изолиран, а тези на стълбището изглеждаха много зле, след това тази дето е била на студено беше пълна с листа и цвят, а другите трудно се възстановиха.

За мушкати и сакъзи може да се направи тема, защото те са и много сортове и общо взето има какво да се пише и види.

# 161

Това е старо, многогодишно мушкато, което видях в Дания. Дали е друг сорт, не зная. Трудно се разбирах със собственичката по въпроса.

# 162
W, мисля си дали не е мушкато антик, т.к. то е такова дървовидно и богато.

# 163
Аз кърша целогодишно от мушкатата и буча в саксиите. Жал ми е да хвърлям. Повечето се хващат. Торя с течен тор, с мая, сменям пръстта на пролет! Някъде четох, че мушкатата силно изхабяват , изяждат веществата и трябва да се подновява. Зимата държа в една студена барака. Жал ми е да ги отрежа, защото след августовските жеги, когато цъфтежът леееко линее, през септември буквално избухват! Прибирам при първите слани. И целите са в цвят...
Зимата почти го забравям.
Февруари/ранен март ги вадя, изрязвам, чистя, хвърлям стари чукани, други изрязвам и запазвам. Набучваме отново изрезки. Всичко в малки саксии, от транспортните. И слагам всичко в малка оранжерийка.
Преди 2 години си купих една сглобяема, ползвам я на пролет само за такива цели.
И разбира се купувам нови, които ми харесват, а и то удържане няма.
Харесвам традиционната красота на мушкатата.

Това от Дания - да, чела съм статии, че може да се запази и че може да бъде като дърво. Много е красиво!

# 164
  • оттам, откъдето започва България
Тези рози колежка ги донесе. Разкошни на вид и прекрасно ухаещи. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт