Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 735
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
  • Стара Загора
На 27.06.2021 се разходихме до Карандила(Сливен). Оставихме колата на долна лифтена станция и се качихме с лифта. Еднопосочен билет = 10 лв, двупосочен = 15 лв., но ако поискате да си купите карта(което на нас ни беше спестено, но благодарение на четене на информация в интернет- аз поисках такава карта), която струва 1 лев, тогава качване и слизане по 3 лв ( общо става 7 лв). Картата е валидна за дълъг период от време, но дори и да не отидете никога повече(да я използвате само веднъж) , пак е изгодно. Лифтът е стар от 1974 г и като гледам от тогава не е реновиран. Пътуване в посока около 20 мин. Откриват се красиви гледки. След слизането се отправихме на разходка (около 30-40 мин). Стигнахме до заведение, където обядвахме(доста високи са цените), до него има пекарна(взехме си  едни  бисквити, от които не останахме очаровани), видяхме и езерото, което се намира там и поехме наобратно за лифта. По време на возенето в обратна посока, в дясно на едни скали стояха две момичета, които ни снимаха и казаха, че ако желаем като слезем долу можем да си купим снимките. Струват по 5 лв бройката, както и магнитчета пак с вашата снимка за 5 лв. Препоръчвам мястото за еднодневна разходка.

# 121
За Белоградчик да питам - има ли в града баничарница, нещо подобно, откъдето да си купим закуски в неделя сутрин? Че няма закуска в къщата, където ще спим.

# 122
Извинявайте, къде е тази лавандула по пътя за Хисаря?
Често ходим там, но така и не знаех че може да направя отбивка за такова нещо, а ми се иска.

# 123
  • Велико Търново
Момичета, търся идеи за Странджа Simple Smile Мисля си след морето да направим 2 нощувки някъде там, но районът ми е силно непознат. Ходили сме преди няколко години до Малко Търново (само в града) и до с. Българи. Някой с препоръки?

# 124
Момичета, търся идеи за Странджа Simple Smile Мисля си след морето да направим 2 нощувки някъде там, но районът ми е силно непознат. Ходили сме преди няколко години до Малко Търново (само в града) и до с. Българи. Някой с препоръки?
От Малко Търново в посока границата се намират две интересни неща - Мишкова нива (тракийско светилище), до която се стига с кола по тесен път, и вр. Голямо Градище (най-високият връх в българската част на Странджа). Има пътека до там. Някъде по средата в една дупка някой хахо е решил, че е гробница или нещо друго на Бастет. Миналата година, като бяхме там, голяма група седеше и медитираше. На върха има площадка, от която се открива красива гледка. В града е интересен музея, който е разположен в три къщи. За съжаление етнографската сбирка беше в ремонт. На площада има малко магазинче да сувенири, като повечето ги рисува на място симпатичен възрастен художник.
ВАЖНО за ходенето со Мишкова нива и върха - намират се в граничната зона, уведомява се гранична полиция, която се намира на края на града.
НЕ минавайте по пътя Царево - Малко Търново, ако не искате да счупи те колата - много е трудно да се попадне на толкова ужасен път. Добрият е през Ясна поляна до Приморско.
За спане в района е добре с. Бръшлян - има много къщи за гости, почти изцяло е от стари странджански къщи.
В Бродилово също трябва да има къщи за гости, поне имаше преди години.
Ако не сте ходили до Резово, отделете няколко часа за него. Може да се разходите покрай брега, който е много красив. В ниското, до устието на Резовска река има много добро малко заведение, където ядохме най-вкусния сафрид, уловен предишната вечер.
Преди години сме се разхождали с лодка по Велека, не знам сега покрай пандемията дали още се движат. Плажът на устието на Велека е пренаселен и не е останало нищо от красотата, която беше преди години.
Това е, което мога да дам като информация от две ходенето по тези места.
Допълвам: има интересна пътека до с. Младежко, не сме били там : https://drumivdumi.com/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B … 0%B6%D0%BA%D0%BE/

# 125
  • Варна
Сетих се за пътеписа в снимки на художничката Мария Илиева от Странджа, дано е  полезен. Има коментар към всяка снимки. Все ми е мечта да стигнем и до там, все нещо ни се случва и се разминаваме.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158560697661130&id=558006129

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 11:38 от Priqtelka

# 126
Извинявайте, къде е тази лавандула по пътя за Хисаря?
Често ходим там, но така и не знаех че може да направя отбивка за такова нещо, а ми се иска.
По пътя се намира, след с. Дуванлии( като пътуваш към Хисаря, вляво от пътя). Но имайте в предвид, че скоро ще я жънат, за да я преработват.

# 127
  • Пловдив
Знам, че не е тук темата, но да питам за препоръки за хотел, бунгало близо до язовир /за риболов/ и екопътеки наоколо, които можем да обиколим?

# 128
  • Стара Загора
Като видях, че е спомената Карандила по-нагоре, се сетих, че не съм писала за последното ни ходене там. Никога не сме ходили до там в двете посоки с лифт, а последните два пъти даже не го използвахме, тъй като и на отиване, и навръщане, бяхме по пътеките. Опитваме се всеки път да минаваме по различен маршрут.
Ходихме на 6 юни, като този път бяхме решили да хванем пътеката през местност Моллова кория. Може да се стигне до там с кола, но ние решихме да я оставим на долната лифтена станция, тъй като не искахме да се връщаме по същия маршрут. Може да се хване автобус от някоя спирка до Моллова кория, но ние хванахме такси (от лифтената станция до началото на пътеката са около 5 км.) В началото на табела пише, че маршрутът е 3 часа, но ние се качихме за около час и половина.

Пътеката е приятна. Има си маркировка.

Излиза на поляната до езерото. Горе почти нямаше хора и имаше защо - лифтът не работеше (още като оставяхме колата долу и лифтът не се чуваше, отдалеч също не се виждаха седалките да мърдат). Разходихме се малко. До обяд се понапълни около пекарната. Взехме  си хлебче от и други неща за хапване, а после разпънахме хамаците за лека почивка.

Навръщане, на път към лифтената станция, попаднахме на поляни с божури - голяма красота.

Надолу минахме през пътеката, която минава през водопад Футула и пещерата, после през Халката.

# 129
  • Пловдив
Миналата година лятото направихме Градище, Мишкова нива, също ходихме от Синеморец до Силистар и обратно, едни от най-красивите гледки бяха по пътя, ходихме и До Маслен нос, на посочената пътека изворите на река Младежка, много хубава е пътеката, заслужава си, идете и до водопад Докузак, много е красив и лесно достъпен, в Бръшлян се разходихме по пътеката По пътя ня Ясния залез ли се казваше, приятно беше, но не уау. Тази година ходихме пролетта заради Зелениката в Кости, там обиколихме всички пътеки и всички са супер, и пътеката до водопада, и пътя до съседното село, и пътеката за 11 братя Лъжници, която най- не си заслужава! Като изходен пункт препоръчвам Кости, за тази част и Малко Търново, ако се ходи към Младежко. Кости е единственото село наоколо, което има заведение, има и магазин, на повечето места трябва да се уговориш за храна, ако не го направиш, трябва де се бие кът до Малко Търново или морето. Ходихме и до с. Българи, не е нещо изключително специално то. Имам и книжка с маршрутите. Странджа е магична и смятам догодина пак да я посетим пролетта.
Ето и снимани някои маршрути

Индипасха

# 130
  • Велико Търново
Благодаря за бързите включвания🤗
На Резово вече сме били, както и до Маслен нос. От четеното в интернет и аз се насочих долу горе към тези обекти, за които сте казали. Най ме притеснява настаняването, защото от единственото ни ходене там останах с впечатление за не много развит край и точно ме притесняват магазини и места за хранене. Също така къде да спим, за да е най - удобно за разглеждане. Ще почвам да ровя повече, за да правя маршрути и да преценя къде да спим

# 131
Ние минахме за малко през Бръшлян, само да го разгледаме. Пълно е с къщи за гости и хотелчета, не може да няма заведения в тях. Нормални магазини май само в Малко Търново.
Виж и този сайт, много е полезен, дава екопътеките в Странджа, явно Младежко е извън нея. :
https://tripsjournal.com/marshruti?category=&season=&are … =&difficulty=
И още нещо - гугъл мапс не може да покаже реалното състояние на пътищата. От Ахтопол до Малко Търново през Царево ни отне повече време, отколкото на връщане през Ясна поляна и Приморско, въпреки много по-дългия път на връщане беше по-кратък.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 17:14 от Недоволна

# 132
  • Асеновград
За Странджа това е най полезния пътеводител http://www.bgbook.bg/%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD% … %D0%BD_53590.html
А и се намира на книжния пазар което е важно.Освен че е подробен като описание на обектите има много добро описание на маршрута, както и GPS координати не само на самия обект но и на важните отклонения по пътеките,и там където трябва да се отбие от главен път.
Интересен обект за разглеждане който не е споменат е параклиса Св. Троица между Визица и Граматиково, уникално място. Ако носите прожектори може да се спуснете в пещерата светилище под него.

# 133
  • Пловдив
Момичета, не може да няма в Бръшлян, но на, няма заведения. Това коментирахме в къщата за гости в Кости сега, където бяхме. Или се разбираш с човека, при който ще спиш, или си решаваш сам проблема.
Миналата година бяхме в Малко Търново, там също много трудно открихме къде да се храним.
Билдникс, ресторант е, има и хотелска част, беше единствената възможност.
Района е красив, но изобщо не се поддържат пътеките, някой някога взел пари и така зарязал всичко... Срамна работа.

# 134
За Белоградчик да питам - има ли в града баничарница, нещо подобно, откъдето да си купим закуски в неделя сутрин? Че няма закуска в къщата, където ще спим.

Има да, но не мога точно да ви го обясня къде се намира. Градът е малък няма как да не го видите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт