Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 742
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря за съветите! Решех, че ще идем първо до Мусала, после до Мальовица, ама другия уикенд го дават доста дъждовно в този район. За момента времето в събота е ок около Карлово. Та имате ли идеи за маршрути там- изискванията са да има добра маркировка и да не е много екстремно или технически трудно. Като километри до 22, 23км в двете посоки. Общо взето средна трудност.
Мислех до Карловското пръскало, ама не знам с какво друго да го комбинира, че ми се видя кратко. Идеи?

# 151
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Благодаря за съветите! Решех, че ще идем първо до Мусала, после до Мальовица, ама другия уикенд го дават доста дъждовно в този район. За момента времето в събота е ок около Карлово. Та имате ли идеи за маршрути там- изискванията са да има добра маркировка и да не е много екстремно или технически трудно. Като километри до 22, 23км в двете посоки. Общо взето средна трудност.
Мислех до Карловското пръскало, ама не знам с какво друго да го комбинира, че ми се видя кратко. Идеи?
Сопот, сопотски водопад или с лифта и жижа Добрила и връх Амбарица. Не е голямо натоварването, защото с лифта се преодолява голямата част от денивелацията и много красиви панорами от билото и върха.

# 152
От днес - вр. Мальовица Simple Smile

# 153
Любима красота! И колко сняг има през юли, явно времето тотално се е бъгнало.

# 154
  • Пловдив
Другия вариант е Карлово - х. Хубавец/ х. Балкански рози. Пътеката е изумително красива, по поречието на реката, лека е, с изключение на началото,когато дава малко напън, но нищо трудно. Започва близо до водопад Сучурум.

# 155
Другия вариант е Карлово - х. Хубавец/ х. Балкански рози. Пътеката е изумително красива, по поречието на реката, лека е, с изключение на началото,когато дава малко напън, но нищо трудно. Започва близо до водопад Сучурум.
Тв стига до Васил Левски, нали? Много ли е дълго и тегаво до горе?

# 156
  • Велико Търново
Започнах днес проучването за Странджа. За пръв път от началото на ковида планувам почивка тип екскурзия за няколко дни. Бях забравила тръпката 😀 Имам първоначална концепция, която обаче още не е избистрена, защото имам още доста да чета.
На пръв поглед избрах с. Бръшлян за настаняване, вероятно и за двете нощувки. Добре ли е като изходна точка, как смятате?
Изникват ми няколко основни въпроса. Ако пътят към Царево е толкова зле, то как се стига до местата около Кости и Граматиково? И ако стигнем все пак до Кости, можем ли да стигнем до Царево и оттам да се прибираме или да се върнем през Малко Търново по пътя за Приморско? И другото-Бръшлян е в ниското, нали? В смисъл като търся къща трябва ли да я търся с гледка или там по принцип е ниско?
Ще се радвам да споделите опит тези, които сте били Simple Smile

# 157
  • Пловдив
За пътя - бях май месец, нашата кола е твърде ниска, не сме имали никакви проблеми. Изобщо няма проблем пътя от Царево, да се заобикаля от другаде е абсурдно и излишно.
За отправната точка, където ви хареса, аз мисля, че няма голямо значение точно в кое селце ще спите.

# 158
От Карлово до х. Васил Левски е 6 часа. Отиване и връщане става доста за един ден.

# 159
Започнах днес проучването за Странджа. За пръв път от началото на ковида планувам почивка тип екскурзия за няколко дни. Бях забравила тръпката 😀 Имам първоначална концепция, която обаче още не е избистрена, защото имам още доста да чета.
На пръв поглед избрах с. Бръшлян за настаняване, вероятно и за двете нощувки. Добре ли е като изходна точка, как смятате?
Изникват ми няколко основни въпроса. Ако пътят към Царево е толкова зле, то как се стига до местата около Кости и Граматиково? И ако стигнем все пак до Кости, можем ли да стигнем до Царево и оттам да се прибираме или да се върнем през Малко Търново по пътя за Приморско? И другото-Бръшлян е в ниското, нали? В смисъл като търся къща трябва ли да я търся с гледка или там по принцип е ниско?
Ще се радвам да споделите опит тези, които сте били Simple Smile
За да дам някакъв съвет е добре да знам от къде ще тръгвате от морето. Бръшлян е на отбивка от 1 км от главния път Малко Търново - Бургас, който е много добър, широк и с идеална настилка.  В ниското е, няма кой знае какви гледки, освен някое малко баирче. Така че няма защо да гледаш за къща с гледка. През Царево се минава, но на повечето места с максимална скорост 40 км/ч.
Без да знам от къде тръгвате от морето, но един евентуален вариант - минаване през Царево, гледане около Кости и Граматиково и спане в Бръшлян. Кости е много близо до Царево, няма защо да минавате по-голямата част от пътя от Бръшлян и обратно два пъти. Близо до Граматиково е Индипасха, след това има някакво тракийско светилище Камъка, може би е интересно да се видят. На следващия ден - Малко Търново, Мишкова нива, Голямо градище, ще имате време и да се разходите до изворите на Младежко. Отново спане и прибиране. Не забравяй за обаждане в гранична полиция. За Голямо градище е добре да се стигне по-рано сутринта,  защото след това няма къде да се паркира колата. То е най-близо до турската граница. Може да е то първо, после Мишкова нива и градчето на връщане. До върха при бавно ходене и седене горе - два, два и половина часа за всичко. Мишкова нива - половин час от шосето до нея и обратно.
Добавям няколко снимки, за да зарибя повече хора по този невероятно красив край, който още не е застроен и пренаселен от туристи.
Малко Търново:

Мишкова нива:

Гледката от Голямо градище:

Село Бръшлян:

Последна редакция: пн, 12 юли 2021, 21:32 от Недоволна

# 160
  • Пловдив
От Карлово до х. Васил Левски е 6 часа. Отиване и връщане става доста за един ден.
Е, хайде сега, 6 часа. Зависи от темпото. Преди 2 години отидохме за около 4 часа, и не сме тичали, не сме слаби, не сме млади. Без почивки, не почиваме. Но иначе,  наистина не е нужно да се ходи чак до там, до х. Балкански рози или само до Хубавец е достатъчно приятна разходката. След Балкански рози си е по-тегаво.

# 161
  • Велико Търново
Недоволна, много подробна, както винаги 🤗
Значи като те чета, добре съм се ориентирала. Ще тръгваме от Китен, затова мисля Бръшлян за спане. Повечето неща са именно по този път-от Приморско към Малко Търново. Затова мисля и двете нощувки там и вече да поразгледаме до Малко Търново каквото успеем. Освен това намерих две страхотни места за вечерите за хапване,които са до Бръшлян. На тръгване през Кости и евентуално Граматиково, Царево и оттам към Търново Simple Smile

# 162
Недоволна, много подробна, както винаги 🤗
Значи като те чета, добре съм се ориентирала. Ще тръгваме от Китен, затова мисля Бръшлян за спане. Повечето неща са именно по този път-от Приморско към Малко Търново. Затова мисля и двете нощувки там и вече да поразгледаме до Малко Търново каквото успеем. Освен това намерих две страхотни места за вечерите за хапване,които са до Бръшлян. На тръгване през Кости и евентуално Граматиково, Царево и оттам към Търново Simple Smile
Защо не се замислиш за обратния вариант - от Китен през Царево, гледате Кости, евентуално Индипасха и Камъка. Ще стане спокойно за първия ден. Вторият около Малко Търново и евентуално Младежко. За мене за един ден от Бръшлян, през Кости и Царево и след това до Търново е тягаво, дори и да не гледате нищо. Пътят от Бръшлян до Бургас е около час по идеален път. и е по-къс от лошия тесен и с много завои път от Бръшлян до Царево. А в същия ден трябва и през билото на Стара планина да минете.
За зарибяване на моята идея - два поста от любим блог:
https://drumivdumi.com/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%85%D0%B0/
https://drumivdumi.com/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%8 … 1%8A%D0%BA%D0%B0/

Няма как да ги видите в деня на прибирането.
Но накрая естествено вие решавате от къде да минете и какво да разгледате.

# 163
  • Пловдив
Според мен, лятото не е особено подходящ сезон за Странджа. Ниско е, жега, комари, мушици, мараня...

# 164
Е, хайде сега, 6 часа. Зависи от темпото. Преди 2 години отидохме за около 4 часа, и не сме тичали, не сме слаби, не сме млади. Без почивки, не почиваме. Но иначе,  наистина не е нужно да се ходи чак до там, до х. Балкански рози или само до Хубавец е достатъчно приятна разходката. След Балкански рози си е по-тегаво.
Гледах в нета, че водопада е на 15 минути от Васил Левски, та за това реших, че може би си струва. Благодаря за инфото!

Общи условия

Активация на акаунт