Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 745
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
Без абсолютно никакви  почивки и без раница може и да е горе долу толкова. Но  хора, които не почиват при такъв маршрут са единици и изключение. Все пак денивелацията не е никак малка. Ние винаги сме ходили с нощувка и с раници от поне 7-8 килограма като първи ден при 3-4 дневен преход в Стара планина.

# 166
И аз мисля, че не е много подходящ сезона за Странджа, но вие си знаете. Ние сме обиколили всичко без Голямо градище, Индипасха и там какво беше на богинята Бастет. Пътят до Царево си е ок, минава се, а ние сме с ниска кола. Виж за нощувка не мога да помогна, но Бръшлян е приятно. Може да посетите местност Ковач и да хапнете там - хората си отглеждат биволи и правят уникални млечни продукти /между другото от магазина в село Звездец също могат да се купят, ако не ви се ходи до заведението/. Кажете какво сте набелязали за посещение, за да дадем евентуално някакъв съвет.

# 167
  • Пловдив
Миналата година първото ми посещение в Странджа, изходен пункт Малко Търново,  Градище, Мишкова нива, Докузак, Младежко и изворите на реката, с. Бръшлян, си го правихме баш края на юли. Пак беше супер. Наистина има мушици, но това си е чар на региона. Последния ден се разходихме от Синеморец до Силистар и обратно, в най-голямата жега, не беше драматично. Нааистина, пролетта, и то май месец е най-красиво, ама човек като няма как...

# 168
  • 1st floor
Дайте идеи какво може да видим на връщане от морето - Бургас - София. Като идвахме минахме през потопената църква. Ще ми се да не се отбива повече от час от магистралата и да не се оставя колата на безлюдни места, защото е фраш с багаж за къмпинг. Мислех за Шейтан дере, ама нямам идея там къде се паркира, колко се ходи пеша...търся нещо кратко.

# 169
  • Асеновград
Дайте идеи какво може да видим на връщане от морето - Бургас - София. Като идвахме минахме през потопената църква. Ще ми се да не се отбива повече от час от магистралата и да не се оставя колата на безлюдни места, защото е фраш с багаж за къмпинг. Мислех за Шейтан дере, ама нямам идея там къде се паркира, колко се ходи пеша...търся нещо кратко.
Паркира се на пътя, и се слиза надолу към реката. Вероятно ще сте там в най голямата жега. Не знам дали си струва отбивката само за до там. Според мен района има много за обхождане и какво да се види.Тоест си струва да му отделите 2-3 дена особено като сте с палатка. Има прекрасни места покрай Арда където може да се къмпингува.
Можете да хванете посока Елхово-Харманли. В страни от пътя има долмени и други интересни обекти.

# 170
Шейтан дере при тези температури е меко казано безумно - тъмни излъчващи камъни в дупка и въздухът не мърда. Аз бях на ръба на топлинен удар в средата на септември.
Идея от мене, на няколко минути от магистралата - древния град Кабиле. Определено си заслужава. И не е за пет минути - има музей, има ходене до отделните обекти, има и тракийско светилище на един хълм, до който не стигнах, защото ме напече слънцето.

# 171
Има прекрасни места покрай Арда където може да се къмпингува.

Може ли няколко идеи за такива, моля Simple Smile Ако пък има и чешмичка в близост - още по-добре.

# 172
  • Пловдив

Поради причината, че ще е топло сигурно - ако не сте ходили над Сливен, не е лош вариант. Може да се качите с колата до горе или да я оставите долу на лифта. После вече или с лифта, ако ви влече и разходка горе, или от долна станция почват няколко пътеки и римерно до Халката е около 30 минути. В подножието /по пътя за Ичера/ може да се отбиете на къмпинг Оазис - един от малкото хубави в България, направен и поддържан с много мерак от един младеж. Има ресторант на място.
Следващо в посока София е Бузовград, Казанлък, Копринка, но ще е доста топло вероятно.

# 173
  • Асеновград
Има прекрасни места покрай Арда където може да се къмпингува.

Може ли няколко идеи за такива, моля Simple Smile Ако пък има и чешмичка в близост - още по-добре.
От Конево сме слизал приблизително тук https://www.google.bg/maps/@41.6480599,25.6115994,557m/data=!3m1!1e3
големи ливади над язовира и чешми имаше.
На брега на Арда сме били на палатка и тук 41.623094, 25.690323  точно под скалните гробници.  Тук обаче край брега няма вода. За пиене трябва да си носите.
След Котлари има също хубави места, даже и пясъчен плаж където ходят местните.

# 174
Момичета, дайте идея за маршрут с изходен пункт Боровец. Без езерата, Скакавица и Мальовица (ходили сме), Мусала (на дневен ред е). Нещо от типа на Скакавица, без екстремности, че ще ни дойде в повече след Мусала.
И после нещо около Банско, този район ми е почти непознат, ходили сме единствено до х. Вихрен и 1-2 от езерата до нея. Това лято бих му отделила малко повече време, но без върхове.
Ще бъда благодарна за предложения, защото си организирам маршрута.

# 175
Момичета, дайте идея за маршрут с изходен пункт Боровец. Без езерата, Скакавица и Мальовица (ходили сме), Мусала (на дневен ред е). Нещо от типа на Скакавица, без екстремности, че ще ни дойде в повече след Мусала.
И после нещо около Банско, този район ми е почти непознат, ходили сме единствено до х. Вихрен и 1-2 от езерата до нея. Това лято бих му отделила малко повече време, но без върхове.
Ще бъда благодарна за предложения, защото си организирам маршрута.

Черната скала. Ама този маршрут е сууупер лесен и не натоварващ. Ако търсите преход, не е такъв. Разходка е. 🙂

# 176
За Рила - леко ходене е една екопътека от с. Бели Искър.
Банско - всичко красиво в Пирин е на 2000 м и по-високо. Ако работи лифта, може да се качите с него до х. Безбог. Дори и да не ходите никъде, ще се наслаждавате на красивото езеро. С не много ходене, с едно късо малко по-стръмно качване може да стигнете до Поповото езеро. Там красотата е невероятна.
Лифтът тръгва от х. Гоце Делчев над Добринище.
Друга идея - да се види средновековната църква в Добърско. С уникални стенописи в шантав стил (там е прословутия "Христос в ракета").
На места от пътя се открива в хубаво време гледка към целия Карстов ръб на Пирин.

# 177
  • Пловдив
Пирин - от х.Вихрен до вр. Тодорка и обратно. Има доста езера по пътя, не е тежко и е много красиво. А и може само докъдето стигнете и без да се качвате на върха.
Или от х. Вихрен до Муратово езеро, евентуално Муратов връх и обратно.

# 178
  • Асеновград
Бум на еко и селския туризъм в Странджа
https://bnr.bg/burgas/post/101498127/bum-na-eko-i-selskia-turiza … JcKU3aJT-ngtHvOAY

# 179
  • Пловдив
Не знам за бум на туризма, но ние видяхме зор с храненето в Странджа. Направо щяхме гладни да си останем. Мислех, че защото е март, но явно има проблем системно.
Поради това препоръчвам място за хранене /единственото, което открихме работещо през март/, беше вкусно много и аз примерно за пръв път ядох чипс от шаран Smiley Намира се от другата страна на пътя близо до Бръшлян.
https://www.ribarnika.net/

Общи условия

Активация на акаунт