Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 690
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Благодаря, Eleyn, много интересни неща има в този блог. Ще обсъдя с компанията накъде да хващаме. Сетих се, че сега е моментът за водопадите около Враца. Май месец вече пресъхват. И там съм ходила, но все не ги уцелвам да са пълноводни.

# 541
Боров камък е много красиво, но ми казаха, че водопадът го пускали само на 2юни. В останалото време водата била запречена от мандрата на Пършевица.

От Бов може и към Издремец.

# 542
  • София
Не съм го чувала това за мандрата. То с тоя карст там през юни едва ли има каква вода да пуснат. Питах сега в една група, врачани да кажат има ли вода на Скакля. Много харесвам района и с удоволствие ходя там всяка година.

# 543
  • София
Преди две години ходих на Боров камък, тогава Пършевица не е запречвала водата. Това го чувам за първи път. Не ми се струва и законно. От къде е тази информация?

# 544
И ние планирахме другата неделя да отскочим до Скакля. Дано има вода!

# 545
От приятели. Нямам представа дали е така.
Ние сме ходили есента, когато така или иначе няма вода.
Ако ходите, споделете има ли вода сега.

# 546
  • у нас
Миналата година бяхме към средата на юни. Имаше вода. В района на завъртане на маршрута и разклона за Пършевица срещнахме местен. Каза че пресъхва края на юни

# 547
  • София
Да дам отчет. Врачанска Скакля имаше доста вода, но цената да я видим така ... Втората половина на пътеката е много стръмна. Кал, на места лед и сняг, мокри и много хлъзгави скали. Въпреки хубавите обувки на места си беше: седни сега на тази мокра скала, увисни после на оня клон, после шпагат до удобното за стъпване място и все в тоя дух. Но целият зор си струваше. Под самия водопад облякохме якетата, защото като духнеше и го изсипваше върху нас. А да не се снимаме, след толкова усилия да стигнем там, нямаше как.
После оставихме част от компанията в града да кафепият и най-големите ентусиасти се запътихме към Боров камък. И там сняг, но поне по-лесно проходим. Установихме, че лазенето по калните скали на Скакля са ни постопили батериите и се качихме до дървената площадка само. Позамервахме се със снежни топки както си бяхме по късите ръкави, че жега, и слязохме в града. Там кафе, домашни ломонади и нашите хора бяха намерили сергия с козунаци. Грабнахме по един и айде към вкъщи.
Между другото магистрала Хемус е супер зле. Пътят Ботевград-Мездра, дето го разширяват, има такива трапища, че не е за приказване.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 22:26 от mlv

# 548
Вчера бяхме на един красив водопад в Рила, над Дупница, село Бистрица. Бистришки водопад. Приятна и лека еко пътека, с панорамна площадка.

# 549
  • София
Вазова пътека бях в събота, ходила съм и друг път, но по другият път Laughing

Сега си я качих с кеф, спокойно беше откъм хора.
Хапване в Заселе и връщане по същият път.

# 550
Вазова пътека бях в събота, ходила съм и друг път, но по другият път Laughing

Сега си я качих с кеф, спокойно беше откъм хора.
Хапване в Заселе и връщане по същият път.

Имаше ли сняг или кал?

# 551
  • София
Само на един- два участъка, но нормално. Даже доста сухо беше, предвид какво очаквах.

В района има една доста приятна пътека за разходка - над село Бов до хижа Тръстеная. В посока е 6-7 км, но е равно и приятно, храната в хижата е безумно вкусна и малиново вино, разбира се.
Преди месец бях, езерата бяха замръзнали и макар лунен пейзаж пак беше красиво.

# 552
А как беше водопадът?

# 553
  • София
Качила съм снимка, която не успях да завъртя.

# 554
Ние все върнахме с по няколко бутилки вино от х.Тръстеная. Аз преди това разправях, че вино не пия Joy Не бях опитвала малиново преди това.

Общи условия

Активация на акаунт