Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 3

• 64 646
  • 760
  •   1
Отговори
# 675
Някой минавал ли е по Тарзановата пътека да сподели как е? Мнение за минаване с дете на почти 12

Качихме се по нея без никакви проблеми, когато дъщеря ми беше на 8, а синът ми на 12 години.
После обаче слезнахме до х. Рай по обиколния маршрут през заслон Ботев и Башмандра, защото мен ме достраша да се върнем по Тарзановата с малката.

# 676
  • у нас
Не знаех че имя и друг вариант от там. Благодаря. Нагоре и аз мисля че ще сме ок, макар че аз имам страх от височини , но надолу се чудих.

# 677
Не знаех че имя и друг вариант от там. Благодаря. Нагоре и аз мисля че ще сме ок, макар че аз имам страх от височини , но надолу се чудих.

И по-малки деца се качват и слизат през Тарзановата, разбира се с повишено внимание.
Но аз съм много тревожна когато сме на по-екстремен маршрут с децата. При нас малко ситуацията е "Да не ти се случи това, което си мисли майка ти!"
Обиколният маршрут е доста по-дълъг, но напълно безопасен, изключително панорамен и с много боровинки по пътя Simple Smile

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 17:08 от Ulia

# 678
  • София
А имате ли идея за живописен маршрут в Рила, на по-ниското?
За пътека в ниската част на Рила ми идва на ум - Бистришкият водопад, за който се тръгва от Дупнишкото село Бистрица. Много приятна и лека пътеката. Минава се и покрай изградена наблюдателна пощадка. Самият водопад е до мостче на самата пътека. Доста е пълноводен и красив.
Oще един маршрут се сетих за ниската част на Рила - Стобските пирамиди. Намират се преди Рилския манастир, но и до тях си има вървене пеша примерно около час и то една част от пътеката е стръмничка.
Друго място в района са водопадите Бохемия. Там се минава по една кратка, но екстремна пътека, по която аз не се реших да мина, защото имаше едно необезопасено място покрай скалата над реката. Минахме си по обиколния маршрут.
Другите места, които са пак в тази посока май не се водят вече в ниското. Те са след Рилския манастир. Единият маршрут е от Кирилова поляна до Сухото езеро. Не съм минавала по него.
Другият вариант е от Кирилова поляна - Тиха Рила - Рибните езера. Ние стигнахме до местността Тиха Рила с кола, но не препоръчвам. Минава се по черен път с доста камъни и е дълго разстоянието - около 8км в посока. После пеша до езерата. Прекрасно е нагоре, лек е маршрутът и в края на лятото има мнооого боровинки.

# 679
  • у нас
При нас малко ситуацията е "Да не ти се случи това, което си мисли майка ти!
същото и у нас. Като е с нас, единствения страх ми е за нея. Кръгов маршрут ми звучи чудесно, но не мога да намеря подробно за маршрута

# 680
  • 1st floor
Непокорна, за Беласишките водопади:
Ходихме на два пъти по други поводи до Петрич и се разходихме докъдето има време. Останаха ни двата над Скрът и македонските Simple Smile
Водихме се по описанията в Друми в думи и лесно се оправихме.
Първите три водопада са лесни и поне ние се справихме за около 30-40 минути от колата до съответния водопад.
На следващо ходене в района отидохме до Ключките водопади Чергата, Метлата и Вретенето. Там ни отне около час-час и нещо, защото пътеката е тегава при влажно време. За мокро и след дъжд ми се вижда доста трудна.
Благодаря ти. И аз четох описанията на Друми в думи. Ще имам предвид Ключките водопади да са в сухо време.Екстремна ли е пътеката с отвеси или просто стръмна?

# 681
  • София
Това е в момента при х. Мальовица:

На височината на ЦПШ (1700 м) няма сняг, а отсреща е Зекирица на същата височина. Представлява голяма поляна със страхотни гледки към билото на Рила. Това е най-високата част на Лакатишка Рила. Има два подхода: от пътя за Мальовица по отбивката за х. Вада са 4 км лош асфалт, а от Вада са черни пътища. Най-лесно за ориентиране е да се хване този малко преди хижата вдясно. Извежда без отбивки до горе. Може и след хижата да се тръгне към х. Ловна. На един кръстопът, където за Ловна пътеката тръгва надолу, се хваща вдясно. Вторият вариант е откъм Паничище и х. Ловна.

# 682
  • някъде ... тук ...
НеПоКоРнА, хлъзгава е и има тесни и стръмни пързалящи се участъци.

# 683
  • 1st floor
НеПоКоРнА, хлъзгава е и има тесни и стръмни пързалящи се участъци.
Благодаря! Ще го имам предвид.

# 684
  • Пловдив
Като споменахте кучета, някой намерил ли е начин за предпазване от кучета? Преди години правихме велопреход, който минаваше покрай овчарници, и водачът ни имаше свирка за кучета. Обикаляха ни отдалече само заради въпросната свирка. Тогава реших, че с прибирането ще си вземем свирка. Е как ли не я търсих в нета - изобщо не открих подобно нещо!

# 685
  • Bristol
Като споменахте кучета, някой намерил ли е начин за предпазване от кучета? Преди години правихме велопреход, който минаваше покрай овчарници, и водачът ни имаше свирка за кучета. Обикаляха ни отдалече само заради въпросната свирка. Тогава реших, че с прибирането ще си вземем свирка. Е как ли не я търсих в нета - изобщо не открих подобно нещо!
Нас с приятелка ни нападнаха кучета в Родопите, бяхме двете на колела сами. Наобиколиха ни около 5-6, супер красиви, но като са озъбени... Добре, че овчарят чу и дойде да ни спаси. Тя после купила някаква свирка да пробва, но каза, че не вършела работа. Сега мъжът ми е купил нещо, но не съм имала шанса да го пробвам. Но четох, че свирките не винаги помагали 😔 Ако намериш какво точно е ползвал водача, моля те, сподели го 🤗

# 686
  • Пловдив
Лошото е, че нямам никаква връзка с него да попитам. А в нета не намерих нищо подобно.
Свирката беше метална, около 10см., и не издаваше звук, доловим за човешко ухо. Но кучетата държаха радиус поне 30-40м.

# 687
  • София
Ето какво намерих в нета, но не съм го пробвала:
https://blog.a1.bg/2016/06/09/smartphone-dog-repellent/

Телефон-кучегон

Собствениците на смартфони лесно могат да превърнат устройства си в кучегони, най-вече по два начина.

Първият вариант е да се сдобиете с „музикален“ файл, който представлява звук с честота 25 Khz. Можете да го съхранявате в библиотеката си с музика и да го пускате тогава, когато забележите опасно куче наблизо.Мрежата предлага богат набор от аудио-файлове с такава честота, както и “генератори” на звуци с различни високи честоти.

Вторият вариант предполага изтеглянето и инсталирането на приложение за прогонване на кучета. Онлайн магазините за приложения – както за iPhone, така и за Android устройства – предлагат огромен избор от апликации, които лесно може да се познаят по наименованието, в което задължително присъстват думите „куче“ („dog”) и „отблъскване“ (“repel”/”repellent”). В този случай имайте предвид, че различните разработчици на такива приложения предлагат различни честоти, някои от които са твърде ниски, за да смутят което и да е куче. Затова обръщайте внимание каква честота ви предлагат.

Скрит текст:
ВАЖНО: Въпреки, че на теория тази честота е недоловима за човека, не е добра идея да се опитвате да си пуснете такава „музика“ право в ушите. Също имайте предвид, че слухът на децата е с по-широк честотен диапазон и те може да чуват звука, който за възрастните е недоловим.
Опасно ли е за кучета?

За кучетата звукът е тревожен, смущаващ, притеснителен, но безвреден. Той ги смущава, но не причинява болка или каквото и да неприятно усещане, нито вреда.

ВАЖНО: ветеринари предупреждават, че не винаги кучетата реагират на смущаващия сигнал с бягане – има редки случаи, когато притеснителният звук може да породи гневна реакция.[/i]

Мисля да пробвам на първо време с музикален файл; досега само веднъж ни е гонило овчарско куче, край Плана, слава богу само се отказа, но си беше притеснително.

# 688
  • някъде ... тук ...
Едно време бяхме купили на големия син кучегон, който носеше в джоба си напът за училище. Не знам колко е вършил работа, щото при него беше огромен страха и самото носене в джоба го успокояваше.
Не знаех, че са измислили и нещо за телефон.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 11:02 от ЕлиТ

# 689
  • Там където
Тоя кучегон на телефона не помага:) От лош опит го знам. Свирките и всичкия антураж за предпазване от кучета ги има в ловните магазини. От там даже си взехме и спрей за мечки. Дано не се налага да го ползваме Simple Smile Звукът е ултразвук- животните го усещат, а ние хората както винаги не

Общи условия

Активация на акаунт