Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моминско парти.

 • 2 443
 • 71
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 647
Хубаво е да помогнат, но по-скоро, за да се спази традицията, да има приемственост, да се усети, че и те съпреживяват момента. В никакъв случай да бъдат изнудвани да се охарчват, защото младите са решили да се вземат официално. Особено пенсионери, самотно живеещи вдовци, с букет болести и жалки пенсии. Ето, майка ми си каза веднага, че не може да дойде, никак не е добре вече и не може да ходи дълго и да стои права. Но помогна по свое желание. Аз и не очаквах. ММ също няма намерение да си иска сам от техните нищо, ако решат и искат - благодарим. Така сме възпитани.
Но аз и за баловете от телевизионните репортажи съм чувала такива нагли изказвания ("Ами, скъпо е, но родителите ще плащат, няма как, това е най-важният ден, все пак!"), че не бих се изненадала за сватбата да се чакат направо пачките.

# 46
 • Варна
 • Мнения: 29 483
Такива бих искала да ги попитам дали действително мислят, че това е най-важният ден в живота.

# 47
 • Мнения: 1 753
За някои хора средно образование със 3.00 е върховно постижение.

# 48
 • Мнения: 3 214
Всичко е до възпитание. Ако са си възпитали отроците, че цял живот трябва да ги дондуркат, ще ги дондуркат. Балът е хубаво нещо, логично е ученик да не може сам да си купи тоалет, все пак тъкмо завършва училище. Може да се направи много красив бал с абсолютно разумна сума. Няма нужда от изхвърляне, но във века на Инстаграм и "перфектните" хора повечето не осъзнават това.
Нашата сватба си я платихме аз и мъжа ми. Дрехите също сами си купихме. Родителите бяха скъпи гости, но уведомени още отначало, че не очакваме от тях организация или пари. Всичко избрахме по наш вкус, протече по нашия план.
Някак ми се вижда безумно ако работиш и имаш свой живот, баш за сватбата да виснеш на врата на мама и тате.
Отделно, ако пък нямаш пари, ами тогава няма и голяма сватба. Скромна церемония в гражданското и толкова. Няма лошо. Но пак казвам, въпрос на възпитание. Някои родители пък го приемат за голям престиж после да разказват колко пари са пръснали по сватбата.

# 49
 • Мнения: 107
1. Ако булката има претенции за роклите на шаферките е хубаво да поеме разхода. Все пак 120.00 лева не е малко. Тази година ще е сватбата ми и исках да поема този разход, но не ми позволи шаферката, но и аз нямам претенции към нея. Ще е само една. Така прецених.
2. Кума не бих станала на човек с толкова претенции.
3. Няма да имаме моминско и епгинско парти, защото за нас е излишно. Не искам и да натоварвам приятелите ни ( кумовете ).
4. Щом нямаш възможност кажи и директно, че нямаш.
5. В поканата за сватбата ни не пише  подарък в плик. За мен това е грозно. Не каним никои за пари. Бих се радвала да ми подарях пари в плик, защото нямаме нужда от никакви вещти за дома. Имаме си всичко. Но все пак гостите сами да преценят.
6. Спален луксозен комплект  може да радва теб , но  младоженците да нямат нужда от това. Пари в плик винаги са по-добре дори и минимална сума.
7. Ако приятелката ми наистина ми е толкова близка ще прежаля парите и ще ида на моминското парти.

# 50
 • Мнения: 5 888
Сега се замислих относно спалния комплект. Аз съм много претенциозна на тази тема, защото не ми понасят материи, различни от памук. Спя на съвсем бабешки памучни олд скуул чаршафи. Не бих се зарадвала на луксозен копринен, или там какъвто и да е друг плат, спален комплект. Просто няма да го ползвам и парите ще са хвърлени на вятъра.

# 51
 • Мнения: 3 214
Пари в плик е практичен подарък, не мисля, че се приема като "канят ме заради парите" и е наистина облегчение за гостите.
Моя мъж е много висок, спалнята ни е поръчкова и голяма и обикновения размер чаршафи не биха ми свършили никаква работа, колкото и да са луксозни. Ако ще купуват нещо за някаква конкретна сума, то по-добре същата да я подарят в плик. Вариант е ако подаръка може да се връща/замени с друг, но пак е занимавка и ангажимент.
Едно време са давали подаръци, защото никъде нищо е нямало и това е било вид помощ за младото семейство. Сега също има сватби с подаръци, но по предварително даден списък от младоженците (точно какво) и госта се отбелязва, че ще вземе този, за да не стават дублажи. Но пък така по-бюджетните подаръци свършват първи и е доста задължаващо да кажеш купете ми сервиз за хранене, който примерно струва 400 лв.
Парите, които ние попучихме, използвахме при ремонта и обзавеждането на дома си. Стояха на депозит няколко години и им дойде реда. Това беше голяма помощ и съм благодарна на всички близки и приятели, без значение номинала на съдържанието на плика. Знам, че е било от сърце и за нас беше огромна помощ.

# 52
 • Варна
 • Мнения: 29 483
Има вариант и за ваучер от подходящ магазин. Хем не са пари, хем са пари Simple Smile

Не е въпроса в искането да дадеш финансово измерение на благопожеланията, а в начина, по който ги искат. Някои подхождат много просташки и безпардонно.

# 53
 • Варна/София
 • Мнения: 24 620
Това поамериканчване е някаква пандемия (модерна дума). Какви шаферки с еднакви рокли, партита за хиляди левове и подобни изгъзици?
Моята сватба беше преди години, тъкмо се разчуваше за тези дивотии. Отидохме с двете ми най-близки приятелки една вечер на по питие в едно заведение, поговорихме си, посмяхме се и това беше. Нямала съм шаферки, да не говорим пък за изисквания към тоалети, които те да си платят. ММ изобщо нямаше ергенско пари по негово желание, защото изобщо не му е по вкуса напиване, препиване, стриптизьорки и прочие "модерни" глупости. То нямаше и кой да го организира в този стил, защото кумовете ни са сериозни хора.
Миналата година ние бяхме кумуве. Младоженците не искаха партита и дандании. Излязохме на разходна, вечеряхме приятно 4-та в едно заведение и се прибрахме. Булката не искаше шаферки, а искаше да изненада младоженеца с шафери-мъже (брат му, най-добрият му приятел и моите синове) с еднакви папионки, които бяха закупени от младоженците.

След сватбата се гответе за бебето- разкриване на пол, baby shower и др. простотии.

# 54
 • Мнения: 509
Преди две години бях в същото положение. Моминско парти за 2 дена на морето - излезе ми около 350 лв, като аз се ограничавах какво да консумирам. Подарък за сватбата 300 лв. в плик, грим 50 лв., един подсрък към сумата още 50 лв. Поне роклите беше поела (бях шаферка). В заведението едната вчер аз пих само коктейл, момичетата поръчваха наргилета, алкохол. И накрая искаха да делим сметката.... Любимото ми.

# 55
 • Мнения: 416
Струва ми се доста нетактично от страна на приятелката ти. Хем с претенции да е на морето и да си платиш целия престой и всичко, че и за рокля да плащаш. И какво ще й стане, ако моминското й парти не е на морето?! Който има такава прищявка, бърка и плаща. Аз бих си измислила някакъв неотложен ангажимент и бих си спестила целия този ненужен разход. На яхта искала... в Космоса не иска ли? Ако не прояви разбиране и почне да се цупи, много бих се замислила дали да не преустановя отношенията.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 17:41 от Atamagaokashii

# 56
 • Мнения: 788
В социалните отношения  директността и прямотата не винаги са най-доброто решение. Хората даже очакват да се послъже малко за да запазят лице всички. Кажи и, че имаш затруднения, или че си в карантина, по-добре ще бъде. Животът ме е научил, че да се горят мостове е лоша политика.
Прочерох темата само до тоэи пост.

Эависи какви са приоритетите на човек. Ако на момичето е важно на всяка цена да си эапаэи отношенията като досега точно с таэи ,,приятелка", то ще е по-добре да иэмисли нещо и да не е директна, эащото когато човек е искрен, трябва да очаква всякакъв вид реакция.

Ако й е по-важно приятелството им да се гради на откровеност, вэаимно раэбиране и подобни, не е добре да послъже, эащото може да се окаже един ден, че иэобщо не си пасват и всичко е било на повърхността. Такива трудни моменти са важни эа едно истинско приятелство, эащото точно в тях се поэнава характера на един човек и си проличава до къде са готови да стигнат хората в раэбирането си един към друг.

С други думи: аэ не бих премълчала причината, эащото на мен ми е най-важно хората, эа които отделям времето си, да го эаслужават и да са ми истински, раэбиращи приятели. Честно каэано с такава настройка човек не може да очаква да има много приятели, по-скоро да се чувства щастлив, ако е открил дори един в живота си, който има същата настройка към междучовешките отношения. :Д

Въпрос на приоритети и поэнание на себе си-какво приятелство ще те направи щастлив(а).

Колкото до конкретния случай-эа мен е в повече булката да очаква да се платят теэи неща от приятелките й, но явно това е нейният характер просто. Ако не можех да си го поэволя, бих й каэала в прав текст, че ми идват в повече раэходите по сватбата и че предпочитам да й направя подарък эа сватбата и да бъда на тържеството отколкото на моминското парти. Ако се раэсърди и не ме раэбере-няма да страдам эа нея, явно не е била правилната приятелка.

# 57
 • Мнения: 784
Моето моминско парти беше в Италия - 2 дни, със съгласието на всички мои приятелки -  всеки си плащаше самолетния билет и нощувките и си имаше пари за джобни, просто си го направихме като екскурзия, кумата искаше да поеме моята част, но аз не се съгласих. Нямаше да се разсърдя, ако някой беше отказал.
Иначе шаферките ми сами си купиха роклите, гледахме да са бюджетен вариант.

# 58
 • Варна/София
 • Мнения: 24 620
След като всички са съгласни, значи няма проблем. Реално такава екскурзия може да се направи по всяко време и на всяко място, но шаферките да си купуват определени от булката рокли, да плащат партита, почивки, прищявки и детайли, които изобщо не са тяхна работа, тук вече не съм съгласна. Откъде се пръкнаха тези момински/ ергенски партита, шаферки, хвърляне на букети, навиране под полата на булките и вадене на жартиери, гащи и т.н., не знам. 

Сега ги гледам из соц мрежи- обявяват пол на бебето, после baby shower, после покачи като сватби. Абе .....

# 59
 • Мнения: 5 888
Обявяват пола на бебето??? И такова парти ли има вече, сефте чувам Joy

Общи условия

Активация на акаунт