100-те Национални туристически обекта – 6-а тема

• 57 951
  • 501
  •   1
Отговори
# 135
  • София
На нас най-труден ни беше вр.Ботев, като се има предвид, че го взехме за 1 ден..без преспиване в хижа..Направо дъх не ни остана, а бяхме и със щеки. В 8ч. тръгнахме от паркинга при Априлци и в 21.40 по тъмно бяхме пак там без дъх и без крака, но удовлетворени и горди. На върха почивахме 1 час, колкото да хапнем и да поснимаме,гледката е страхотна-Северна и Южна България, ако е хубаво времето.Ние ходихме средата на август. Мусала е като разходка в парка в сравнение с Ботев, то и затова този ни беше последния печат..за десерт хехе..Така, че да го имате предвид и ако искате си резервирайте преспиване в х.Плевен или х.Рай. На вас и на всички, на които им предстои  желая успех! Заслужава си!

# 136
  • при късмета
Не знам защо връх Ботев изобщо е включен в печатите. Това не е любителска туристическа разходка. Познавам доста планински водачи с тапии за различни планини, някои за няколко и всички са на едно мнение, че Ботев е опасен. От професионалистите е взел най-много жертви за страната. Не тръгвайте неподготвени и както се каза, най-добре с преспиване.
А наблюдението на птиците в Поморие, може и да няма повече марки. Когато си взимах значката, се оплаках от тях в БТС (единствения обект от който съм била безкрайно възмутена) и ми казаха, че обмислят да ги извадят от обектите и в Поморие да остане само печата на музея на солта. По други, техни съображения, нямащи нищо общо с оплаквания. Това беше преди 2 години

# 137
  • София
Не е опасен Ботев, просто е изморителен.  Виждаш кулата и ти се струва, че си на 15мин.от нея, а ти отнема 2 часа. Има и полегата пътечка с водопадче, но е около 1 час,  а всичко останало е изкачване. Това не е връх за алпинисти, а за по-подготвени туристи. Имаше и доста възрастни хора +65г. Не препоръчвам да се взимат деца, освен ако не са супер тренирани и издръжливи.Имаше семейства отказали се посредата .Тегав е наистина, но не невъзможен...

# 138
  • при късмета
Разбира се, че не е невъзможен. Просто трябва да си добре подготвен и да си наясно къде отиваш. Понякога там се разваля времето, без това да се случва никъде другаде и да няма никакви индикации за това. Водачите са ми разказвали за хора, починали от хипотермия там през август. Силните ветрове са постоянно явление, има някакво течение там. За деца наистина не е подходящ

# 139
  • София
Това с времето трябва да се вземе предвид-задължително ветровка или тънко якенце в раницата. Ние случихме на хубаво време и на мноого хора-едни нагоре-едни надолу, направо митинг. По принцип никога не трябва да се подценява планината, която и да е...
Най-важно е човек да е с удобни непромокаеми туристически обувки- имаше леко мокри участъци, в раницата храна, вода, зареден телефон, челник за светлина, ако се наложи, някое лекарство, дреха, може дъждобран, шапки и uv крем ..И щеки-туристически или скиорски, важното е да се разпредели поне малко натоварването.
Ето 2 снимки, но те са от средата на качването...На първата е х.Плевен в подножието, а на другата е върха..в близката далечина...
Скрит текст:

# 140
  • Русе
И аз съм чувала, че не е за пишман туристи тоя връх. Явно няма да вземем златна значка, заради него Sad

# 141
  • София
Ще преспите и ще си разделите пътя, много по-удобно е, но трябва по-отдалече да си резервирате места, защото когато аз се обаждах нямаше свободни, а звънях 2-3 седмици по-рано. Ще се надъхате и няма да се отказвате, разни пенсионери го качват, пък вие млади прави хора да не можете... Smiley Просто трябва да имате късмет с времето и желание за подвизи.

# 142
  • при късмета
И аз съм чувала, че не е за пишман туристи тоя връх. Явно няма да вземем златна значка, заради него Sad
Няма конкретни печати за значка. Обектите са повече от 100 в книжката и за значка ти е нужна бройка, а не конкретен печат. Ако имате 25 значката е бронзова, на 50 сребърна и на 100 златна, а от къде са печатите и кои нямате, няма никакво значение

# 143
  • Стара Загора
Миналата година през месец юли се изкачихме до вр. Ботев като спахме на върха в туристическата спалня. Може би щяхме да се справим и за един ден, но ми се искаше да не бързаме, останахме колкото искаме на х. Рай, после на Райското пръскало. Преходът не ни се стори тежък (не сме кой знае какви туристи, макар че обичаме екопътеки и разходки в планината), просто е по-продължителен. За първи път спахме на такова място, за една вечер се преживява, все пак на подобно място няма как да се очакват кой знае какви условия. Разбира се трябва предварително резервация, избрахме и да се качим в ден петък за да няма толкова много хора (на другия ден, в събота, навръщане, срещнахме направо тълпи от хора, запътили се към х. Рай). Готино е да се гледа залезът и изгревът от толкова високо.

# 144
Здравейте, ние освен че събираме печатите от стоте обекта, сега събираме и тези за 10те планински върхове първенци. Следващата седмица планираме връх Вихрен, които фигурира и в книжката със сто обекта. Мислим да тръгнем от Банско и да пренощуваме в хижа Бъндерица, оттам на следващият ден да тръгнем и към върха. Иначе в книжката гледах, че самият печат се намира в хижа Вихрен, където ако не се лъжа може да се стигне и с кола за хората, които не си падат по такива преходи.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 18:48 от Steffi.v

# 145
Ние сме с книжки, издадени през 2007 година, доста стари и има.точно 100 обекта. В момента сме на около 40... Има такива, като Светия Синод и Света София, които ги няма в новите книжки и дори не зная дали още слагат печати. Някой от вас дали е запознат изобщо тези два обекта дали все още имат печати? Благодаря 😀

# 146
  • Русе
И нашите книжки са от 2007г. Преди това имахме още по-стари, от соца. Но вече където и да ходим все забравяме книжките. Обиколили сме почти всичките обекти, но я имаме 30 печата, я не. Сега синът ни беше 10 дни на обиколка в България, посети няколко обекта, но отново забрави да вземе книжките.

# 147
  • София
Едната ни книжка е от 2006, другата от 2011г...Винаги си ги носех и не ми се е случвало да ги забравя, но мои познати редовно я забравяха и си слагаха печат на листче, което после залепваха в книжката. Сега с приложението ще видим как ще е..

# 148
Като интересен факт го пиша.
В щата Кентъки имат нещо като нашата "100-те Национални туристически обекта". Туристите тръгват по пътя на бърбана (американското уиски),който минава през 41 дестилерии и събират печати. В зависимост от събраните печати,получават възпоменателни монети,а накрая – специална сувенирна чаша.

В книжките от соца,ако не се лъжа имаше и индустриални обекти,даже и "Родопа".

# 149
  • София
Весел маршрут - от пивница на пивница Laughing
И тук има нещо подобно- 100те национални кръчми, но си е майтапчийски замисълът.

Общи условия

Активация на акаунт