Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 2

• 48 721
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Здравейте! Имам въпрос на който не мога да си отговоря, дори след като прочетох ковид политиките на съответните страни. Ще пътувам по служебен повод до Дания, през Полша. На отиване имам 8ч престой в Полша и бих искала да разгледам Варшава, но не съм сигурна:

1. Дали ПСР направен в България до 48ч. е достатъчен да мога да изляза от полското летище, да се разходя из града и после да се кача на самолета за Копенхаген?
2. Дали влизайки в Дания ще се наложи друг ПСР или карантина щом съм била в Полша (в самата държава, а не просто транзитно на летището)?

Знам, че от гледна точка на Дания, България е в зелената зона (засега) и няма нужда от тестове и документи. Знам и че от гледна точка на Полша, България е в оранжевата зона и трябва ПСР на влизане (на английски или полски), но не знам дали трябва на излизане, също не знам и как се пада Полша спрямо Дания. Благодаря на отзовалите се!

Не би трябвало да имате проблем. Тестът си е валиден, Полша е в ЕС. Няма значение, че сте били и в друга страна. Тестът се гледа като часове назад, а не като територии, които сте минали. Още повече, че не излизате извън Съюза.

Това е от reopen europe: "Всички лица, пребиваващи в държави от ЕС или Шенген, могат да влизат в Дания независимо от целта си. Лицата, пътуващи от държави от ЕС или Шенген, също са освободени от изискването за изолиране след влизане в Дания, тъй като всички държави от ЕС и Шенген са категоризирани като зелени или жълти."

А тук: https://en.coronasmitte.dk/covidtravelrules направо си пише, че ако нямате ваксина, трябва да представите тест и на летището ще направят друг. If you arrive by air, you must obtain a test at the airport upon arrival. You are either directed to a test inside the airport directly or through signs right outside the airport depending on where you travel from. In either scenarios, you are responsible for obtaining a test before leaving the airport area.

Това е за държави от жълтия им списък, но като гледам и БГ и Полша още са им в зеления.

Последна редакция: нд, 15 авг 2021, 21:34 от ElzaFB

# 541
В южната част бързи тестове има във фургоните пред Пирогов и Александровска. Аз като съм ходила излизаха за 15 мин. Явно и е малко на късмет.

# 542
Здравейте, моля за помощ, какви са изискванията в момента за влиза е в Македония Simple Smile Благодаря предварително

# 543
  • София
Здравейте, моля за помощ, какви са изискванията в момента за влиза е в Македония Simple Smile Благодаря предварително

Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани

Няма ограничителни мерки при влизане в РСМ спрямо български граждани – без PCR тест, без антиген тест, не се поставят под карантина, без изискване за предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването и без имунизационен паспорт.

# 544
  • Ваpна
Здравейте, предстои ни пътуване до Италия, Милано и оттам с влак до Рим. Къде в Милано може да се направи тест, тъй като и за вътр.транспорт се изисква от 1.09. и колко е приблизителната цена?

# 545
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Турция
Притеснява ме , че от ваксинацията ми са минали 8 месеца Някой може ли да ми помогне с информация?

# 546
  • На планетата Земя
За момента ваксинационните сертификати нямат валидност, така че пътувате спокойно с тях.

# 547
  • София
Някои държави вече въведоха "срок на годност" на сертификатите (примерно за Дания е 6 месеца, за Хърватия - 7 месеца), така че не е лошо да звъннете в турското посолство и да попитате.

# 548
Ама обърнете внимание за кои сертификати, за преболедували е 6 месеца, ваксиниран е май поне една година, пср тест е 72 часа

# 549
  • София
Ама обърнете внимание за кои сертификати, за преболедували е 6 месеца, ваксиниран е май поне една година, пср тест е 72 часа

Точно на сертификатите за ваксиниране, за които пита anind, отделни държави започнаха да въвеждат срок на валидност.

От сайта на нашето външно министерство за Дания:
- чужди граждани, които са напълно ваксинирани в страна-членка на ЕС с ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19 и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза, но не повече от 180 дни преди пътуването.
И за Хърватия:
- документ за ваксинация, не по стар от 210 дни, с който се удостоверява, че лицето е с поставени две дози ваксина (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm) или сертификат, не по-стар от 210 дни и издаден не-по късно от 14 дни от ваксиниране с две дози /или с 1 доза, ако ваксината е Johnson and Johnson/;

За Турция не знам как е, но както писах,  аз бих проверила в посолството преди пътуването.

# 550
  • София
Съберат се в Брюксел, стиснат си ръцете за координирани действия и след всяка среща става още по-хаотично.
Разноглед станах от четене на правила, условности, вероятности.

# 551
Затова ходете в старата добра Британия. За българите режимът на влизане е зелен.

# 552
Здравейте, за влизане в Испания колко по-рано трябва да се попълни формуляра за QR кода?
И все още ли е в сила правилото за  ваксинирани да влизат само със сертификат и деца до 12 години свободно (откъм кодив изисквания, разбира се, за паспорт е ясно).
Благодря предварително!

# 553
А аз да питам за Италия нещо ново има ли? От 1 септември какво се очаква? На сайта на нашето министерство за Италия се мъдри информация за Кувейт. За влизане ми е ясно, тест или ваксина.
Ще седим 3 дни, при  престой и на излизане нещо особено има ли? Вече у нас ясно- тест.
Доколкото разбрах,от 1 септември нови правила,та чакам ги.

# 554
  • София
Здравейте, ще пътувам в чужбина в понеделник сутринта. В коя лаборатория мога да направя антигенен тест в събота и да си взема резултата в събота или в неделя? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт