Проверки от НАП по време на болничен

• 19 300
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Болничният означава единствено, че временно сте нетрудоспособна. Поради това, ви се изплаща обезщетение и до там. Дали докато сте временно нетрудоспособна сте в България или чужбина, няма абсолютно никакво значение.
Ако някой може да предяви каквато и да е претенция, то това е вашия работодател, че уж не можете да работите, а пък пътувате. Но едва ли ще го стори, а и дори да стане, просто няма да ви бъде платен. Не може да има санкции свързани с пътуване и да ви върне някой на границата.

# 16
  • Пловдив
Да се включа и аз, бях миналата година в болничен / от 13 гс до края на бременността/ точно от 2020 насам свързаха системите , а именно ако напуснеш страната, ще стане ясно, че не си на адреса си, на който уж си болна.
Това направиха именно заради злоупотреби с болнични и доколкото знам следят в момента.
в болничния си има отметка примерно : домашен без право да напуска страната.

Тоест може да не дойдат у вас на проверка, но ако някой реши да погледне и да направи справка в системата, може да трябва да връщате сума или поне ще имате неудобството да ви занимават от държавни институции.

# 17
Това направиха именно заради злоупотреби с болнични и доколкото знам следят в момента.
в болничния си има отметка примерно : домашен без право да напуска страната.

може ли да покажете болничен с такава "отметка"?

# 18
  • Варна
На бланката има такива полета, въпросът вече е дали са отметнати някои от тях.

Скрит текст:

# 19
  • Варна
Ами то поне едното трябва да е отбелязано, а най-лекият режим е БЕЗ право да напуска територията на страната. така че... би трябвало да се санкционира едно такова напускане. Няма как да си в болничен, а да ходиш по света, простата логика го казва. А дали конкретната форумка ще я санкционират или ще ѝ се размине едва ли някой може да се наеме да каже.

# 20
  • Пловдив
HighSpeed ви е показала вече - на всеки болничен ги имат тези "кутийки".
При мен беше такъв, без право да напускам страната.

# 21
Какви проверки ще правят НАП? и РЗИ и по-точно на кой адрес ще Ви проверят? Постоянен или? Вие декларирали ли сте точно къде ще боледувате? Ами ако сте преценили, че ще боледувате на вилата, а не по постоянен адрес?
Не подкрепям взимането на болнични без причина и никога не съм го правила, но в случая проверки за фалшиви болнични трябва да се правят не на хората, а на лекарите, които ги издават.

# 22
  • Варна
Преди да проверят лекаря нали трябва да докажат, че болничният е фалшив? А това става с проверка на болния, не с хвърляне на карти. Еднакво виновни са и двете страни.

# 23
Преди да проверят лекаря нали трябва да докажат, че болничният е фалшив? А това става с проверка на болния, не с хвърляне на карти. Еднакво виновни са и двете страни.
Никой от НОИ няма да тръгне да прави проверки на болния. Проверки се правят само по документи ако работодател подаде сигнал.

# 24
НАП нямат нищо общо с болничните. НОИ обаче може да не Ви изплати болничния ако нарушавате режима , посочен в болн. лист , но само за дните , в които сте го нарушили. Чл.46 от КСО.

# 25
В моя случай заради бременността е маркирана кутийката за "домашен-амбулаторен", а другите два със и без право за напускане на страната. Съответно да приема, че не бих имала право да напусна страната в периода на болничния?

Поздрави

# 26
  • Варна
Е, ако домът ти е извън страната няма да имаш проблем Crazy Последният режим е най-свободен, а не най-ограничен. Всеки следващ е по-либерален като на последния единствено ограничение е да не напускаш страната. Ясно е, че при предходните важи поне същото. Домашно-амбулаторен означава да си стоиш вкъщи. Не по ресторанти, не по курорти и екскурзии и категорично не в чужбина Laughing

# 27
Не са глупости, в листа си пише (на 100% съм сигурна), че не може да се напуска населеното място. Чак от 45 дневния преди термин се посочва, че има право - за населено място и за страната. Че от НОИ няма да тръгнат да правят проверки - няма, ама я си представете, че нещо се случи, напр. ПТП или друго извън населеното - подлежите на санкции. Принципно при първата ми бременност бях в болнични почти от самото начало и съм пътувала често, но не е редно.

# 28
  • София
Размислих се по темата. Правихме инвитро в Турция, съответно продължих да ходя на преглед за следене на бременността известно време, през което съм била в болничен. Не съм имала проблем на границата или подобно, но се чудя в този случай какво прави човек, така че да не “нарушава” болничния?

# 29
Ами да, ето тук идва противоречието. И аз бях месец болничен след операция и в болничния ми пишеше домашно амбулаторен режим, но лекуващия ме лекар и хирург ми каза, че категорично ми забранява да се залежавам и застоявам. Каза - навън и много, много разходки. Това и направих. Нямаше шанс да се затворя 1 месец вкъщи, защото така пишело на болничния. А освен това шеще и да е вредно за по-бързото ми възстановяване. Не съм напускала страната, но дома си - да!
Гранична полиция няма достъп до здравното досие, камо ли пък някой ще следи болнични... Това искаха да го въведат по едно време, но на практика не виждам как точно ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт