Пътуване по време на болничен

• 3 054
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте!Може ли някой да ми отговори дали мога да излезна от страната за една седмица,докато съм в болничен след операция?

# 1
Не може. Аз съм имал подобен казус (купени билети месеци по-рано и после тримесечен болничен, заради пътен инцидент). НОИ и НАП имат право да изискват от ГКПП-тата информация, веднага ще им излезе дали сте излизали извън страната. Ако това се установи, ще ви спрат парите от НОИ, които ви изплащат по време на болничния и може да се наложи да връщате парите, взети от първия ден на болничния преди да излезете в чужбина.

Иначе може и да рискувате, но ако ви хванат, лошо за Вас. Не знам на какъв принцип проверяват.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 22:20 от diziler

# 2
  • Далечният изток
От сайта на НЗОК:
.... можем да посочим това, което е записано в Наредбата за медицинската експертиза. Болничният лист се издава от компетентните здравни органи при констатирана временна неработоспособност. В периода на временната неработоспособност, установена с издадения болничен лист, работникът или служителят не ходи на работа, а се намира в отпуск поради временна неработоспособност. В този период лицето следва да спазва режима, който е указан в болничния лист.  Съгласно чл. 15, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза,  в  зависимост от състоянието на болния в болничния лист се определя един от посочените режими  – болничен, санаторно-курортен, домашен (на легло - постоянно или за определени часове на деня, стаен или амбулаторен) и свободен режим (само в района на населеното място, където болният прекарва отпуска по болест или с право да отиде в друго населено място в границите на Република България).
При определяне на домашен режим лекуващият лекар/лекарят по дентална медицина или ЛКК, издаващи болничния лист, са длъжни да се информират от болния за възможностите му да проведе лечението си в друго населено място при по-добри грижи без опасност за влошаване на състоянието му от пътуването. Когато се разреши ползването на домашния отпуск в друго населено място, това обстоятелство се вписва в болничния лист (чл. 15, ал.2 от Наредбата за медицинската експертиза).
По преценка на здравните органи при необходимост от лечение на осигуреното лице в чужбина или за наложително придружаване на дете или друг член на семейството за лечение в чужбина се допуска отпускът по болест да бъде ползван в съответната чужда държава, което изрично се указва в болничния лист.
В чл. 46, ал.1, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване е регламентирано, че парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които нарушават режима, определен от здравните органи – само за дните на нарушението.

# 3
Не, не може. Аз съм имал подобен казус (купени билети месеци по-рано и после тримесечен болничен, заради пътен инцидент). НОИ и НАП имат право да изискват от ГКПП-тата информация, веднага ще им излезе дали сте излизали извън страната. Ако това се установи, ще ви спрат парите от НОИ, които ви изплащат по време на болничния и може да се наложи да връщате парите, взети от първия ден на болничния преди да излезете в чужбина.

Иначе може и да рискувате, но ако ви хванат, лошо за Вас. Не знам на какъв принцип проверяват.
Всъщност,ако ме хванат,последствията са си за мен,така ли?Защото шевката ми се притеснява,че може да глобят фирмата,в което не виждам логика....

# 4
  • Далечният изток
Значи работодателят ти е съгласен да ти плати първите 2 дни болничен като знае, че не си болна, а се шляеш в чужбина, така ли да разбирам?

# 5
Шефката с право се притеснява, защото вместо фирмата, държавата Ви плаща тези дни, в които не сте на работа, т.е. НОИ. И логиката е... щом ви плащат за болничен и не може да сте на работа ,трябва да сте вкъщи. Друг е въпросът, че ... е безумно да може да си пътуваш от София до Варна например, а да не можеш с 1 час полет, та дори и в Шенген.
В моя случай (понеже самолетните ми билети тогава бяха без флекс), върнаха ми 50% от сумата, тъй като се свързах с колцентъра на авиокомпанията, поискаха да им пратя сканиран документ с епикризата и за нула време ми върнаха половината от сумата за билетите, във вид на кредити (за Уизеър говоря).

Ако много Ви се налага, рискувайте. И просто се молете да не Ви хванат, знам ли.  Не Ви знам случая... Ако е предплатена голяма сума за хотели, самолетни билети и т.н. и трябва да изгорят.. Ако е такъв случая, може би си заслужава да се рискува. Но ако е нещо с флекс, а хотелите са с право на канселация и промяна, помислете дали да не отложите за друга дата.

# 6
Значи работодателят ти е съгласен да ти плати първите 2 дни болничен като знае, че не си болна, а се шляеш в чужбина, така ли да разбирам?
Болничния е след операция,и вече почти изтича,а това,че искам да използвам последните дни,за да отида да видя сестра си,не го смятам за шляеене...

# 7
  • Далечният изток
Ясно, ще отидеш, не знам защо изобщо питаш...

# 8
Ако вече сте си купили самолетни/автобусни билети и не искате да ви изгорят... просто си прекъснете болничния и си вземете отпуск за тези няколко дни. Платен, неплатен... за какъвто имате възможност. Иначе не е редно държавата да Ви плаща за болничен, когато сте в чужбина. Вече техниката е толкова развита, че с 2 клика от НОИ, НАП и всякакви подобни имат достъп до това какви ги вършите. Макар, че сме доста изостанали от другите държави, много от институциите вече са свързани помежду си. А дори от и НОИ да не изискват данни от летището (или сухопътното ГКПП, през което ще преминете), дори и едно картово разплащане в чужбина може да Ви издаде.  Но.. стига да Ви проверят де.
Най-лесно е, ако сестра Ви е в друг град в България, но щом е в чужбина.. сложна работа Wink

# 9
Ясно, ще отидеш, не знам защо изобщо питаш...
Питам,защото искам да се уверя,че фирмата няма да пострада по някакъв начин,остава ми още малко болничен и просто искам да използвам момента,защото отпуск сигурно няма да мога да взема скоро,а със сестра ми не сме се виждали от години

# 10
  • София
Краткият отговор - можете, но не трябва.

# 11
  • Далечният изток
Всеки си има глава на раменете. Вече публикувах какво пише в сайта на НЗОК.

# 12
За което ви благодаря!Най вероятно ще прекъсна болничния.

# 13
За което ви благодаря!Най вероятно ще прекъсна болничния.
Болничният се прекъсва от комисията, която го издава. Би трябвало да анулират стария и да издадат нов. При напускане на страната, в случай че те хванат, ще трябва да върнеш парите за дните, в които си била извън страната.

# 14
Ако вече сте си купили самолетни/автобусни билети и не искате да ви изгорят... просто си прекъснете болничния и си вземете отпуск за тези няколко дни. Платен, неплатен... за какъвто имате възможност. Иначе не е редно държавата да Ви плаща за болничен, когато сте в чужбина. Вече техниката е толкова развита, че с 2 клика от НОИ, НАП и всякакви подобни имат достъп до това какви ги вършите. Макар, че сме доста изостанали от другите държави, много от институциите вече са свързани помежду си. А дори от и НОИ да не изискват данни от летището (или сухопътното ГКПП, през което ще преминете), дори и едно картово разплащане в чужбина може да Ви издаде.  Но.. стига да Ви проверят де.
Най-лесно е, ако сестра Ви е в друг град в България, но щом е в чужбина.. сложна работа Wink
Значи картовите разплащания са банкова тайна и достъп до тях имат определени държавни служители. По отношение на НАП това е териториален директор.
За преминаване на граница също не съм чула някой да следи, само по изрично искане на информация се предоставя справка.
Не подкрепям нарушаването на болничния режим, но смятам разпоредбата за леко остаряла. Да си "вея" четирибуквието в софийски мол мога, но не и в лондонски.

Общи условия

Активация на акаунт