Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

допълнителни курсове по математика

 • 1 640
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 392
Здравейте! Синът ми завършва в момента 2 клас. Умно, будно дете е, но доста мързеливичко:) Когато има поставени задачи от клас винаги ги решава, но ако аз реша да му дам задачи за решаване-съпротивата е огромна. но както споменах - детето има заложби да бъде "умник"- Бързо усвоява материала, един от най-добрите ученици е в клас. Мин.година спечели златен медел на едно от математическите състезания...та ,затова ми е дилемата...бихте ли си записали детето на допълнителни курсове по математика, за да го подготвите да кандидатства след 4 клас. Имате ли идея къде? В кой клас го направихте? И къде бихте кандидатствали след 4 клас- питането ми е за София?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 618
Ранен прием имат НГДЕК и НПМГ. Толкова малко дете не бих товарила с подобни ангажименти, защото след 7-ми клас пак трябва да кандидатства.
Сега му е времето да се движи, да спортува.
Математическите заложби може да се тренират и записвайки детето на шах, например. И на някой кръжок по занимателна математика.

Като цяло аз съм против уроците за кандидатстване. Децата с потенциал нямат нужда от уроци за кандидатстване. Казвам го от позицията на майка на 4 деца, от които 2 вече са студентки със стипендия в чужбина и едно, което сега кандидатства за гимназия. Децата ми посещаваха за кандидатстванията си единствено допълнителните занимания в училище.
За сметка на това, подкрепям безкрайно много спортните и езиковите курсове (никога не е излишен още един чужд език, а е доказано, че най-добре се възприемат езиците в по-ниска възраст), уроците по изкуство (музика, пеене, рисуване).

# 2
 • Сф
 • Мнения: 7 071
Не съм  съгласна с горният пост. Моето дете и спортуваше и то професионално и ходеше на математика в "Междучасие", с преподавател от СМГ. Едното не пречи на другото. Само че, започна в средата на 4ти клас и го отчитам като късно за математиката. Така или иначе не е нашето- математиката. Не и за основна насока. СМГ е с прием от 5ти клас. Ние се пробвахме, не влезнахме, но прилично се представи детето. За какво натоварване говорите, само събота  или неделя беше курса от 13 до 16 примерно, забравих вече.Много деца пробват и си проличава кой за какво е, и постепенно си отпадат. Най-известен е Иван Симеонов, курсовете му се запълват бързо. В 5ти клас, ние специално влезохме в езиково училище на късмет, свободно място и диплома и резултати 6.00 от матурите за 4ти. С езика, който не е европейски, наваксахме точно за 1 година, с частни уроци и желание на детето. В момента е най- добре от всички в класа, а другите го учат от 1ви клас. Виж , с математиката изтървахме с това ДО и записах отново детето но на частни уроци, с идеята да няма затруднения догодина на матурите. Може би ще включа и български през 7 клас. Просто не става без уроци. Не съм чула на някой да са навредили допълнителни занимания, стига и детето да има желание. Пробва се, докато се намери интереса. Поне аз така направих и не съжалявам.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 618
Всеки сам преценява, но това "Просто не става без уроци." не е общовалидно.
Конкретно по учебните предмети никое от децата ни не е ходило на курсове извън допълнителните занимания в училище (не вярвам да не се предлагат такива във всяко училище като зип, сип, кръжок или каквото и да се води). Ходиха/ходят на плуване, чужди езици, тенис, рисуване/музикален инструмент/танци.
Явно, че без уроци 2 от 4 (към момента, а за другите предстои) влязоха в езикова гимназия, в чужд университет със стипендии и отличен успех и т.н.
В училище моите деца винаги са били заети от 7:10 (тогава идва автобусът) до 17:30 (тогава се връщат тези до 7-ми клас) или 15:30 (тези в горен курс), затова съботите и неделите ги отделяха на допълнителните занимания, а не да учат отново български и математика, които са и без това в учебната програма и ги учат реално ежедневно.

Не се опитвам да налагам мнение. Това си е лично моят опит, който явно на този етап е успешен и се надявам скоро и за кандидатхимназистката да се окаже правилен.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 30 940
Математиката и шаха не са непременно свързани.

# 5
 • Сф
 • Мнения: 7 071
Фивър рей, така както пишете, оставам с впечатление , че сте в частно училище или поне лицея в Горна баня. Тогава съм по- склонна да кажа , че може да се получат нещата и без допълнителни уроци. Мисля обаче , че питането е друго тук.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 618
Училището си е съвсем нормално, държавно.

# 7
 • Сф
 • Мнения: 7 071
Училището си е съвсем нормално, държавно.
Написала си София в профила. Кое е държавното с автобус, че ми стана мноого интересно. И как така до 7ми клас са от 7.30 до 17.30.  Не се заяждам,  питам просто, може и на лични. Моето е 6ти клас и започва в 8 до 1.30 примерно. Няма зипове, занимални и допълнителни часове , та чак до 17.00
Мда, допълвам, има може би 4,5 училища, в които е възможно това, но се влиза доста трудно и с допълнителни критерии. Пример 133то.

Последна редакция: пт, 28 май 2021, 11:37 от PureLove

# 8
 • Мнения: 392
Честно казано и аз не съм най-големия фен на това детето вместо да играе да учи, но не всяко държавно училище СТАВА. Нашето за мен лично е под всякаква критика- малка ангажираност, никакви нормални извънкласни занимание, да не говорим и това,че децата са малки и разсеяни...по време на ДО непрекъснато се чуваше-ДЕЦА,МОЛЯ ВИ ПО-ТИХО..... Под никакви извънкласни дейности имам впредвид-имат шаф, футбол, баскетбол...детето е записано на спорт, но училището няма занимания с математика и бел.А да сме чесни- нивото на преподаване в училищата става все по-ниско...за съжаление...затова се и чудя, защото записвайки го, ясно е че е за негово добро( най-малко да си вдигне нивото) , но това означава запълване на почти един от почивните му дни ( разстояние , курс, връщане-има-няма 4 часа допълнителна ангажираност)...и въпреки това смятам(макар,че той все още не е наясно с това), че това ще е добре за него.

# 9
 • Между гори и планини
 • Мнения: 7 912
Малко в повече ми идват разни школи по математика още от втори клас. Материала е лесен и всяко нормално развиващо се дете не изпитва затруднения. Друг е въпросът ако ще ходи на състезания, там дават друг вид задачи . Много от съучениците на моя син се готвеха за МГ след 4 клас и ходеха на курсове и състезания. На моя в тая възраст купувах математически мандали - решава задача и оцветява. Тогава работех в книжарница и имаше доста. И сборника на Милкоева, който е интересен. До 7 клас изкара сам с моя помощ, и на НВО се представи повече от добре. От 8 клас е с учител, защото аз вече не мога да помагам. Освен това моя се занимава от много малък с роботика, програмиране, шах играем редовно.

# 10
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 425
Здравейте.
Децата ми бяха подготвени от Регалия, след 7 клас. И двете деца изкараха по БЕЛ 83/86, а по МАТ - 100.
И си бях спокойна, че Регалия ще ми подготви големия син, след 12 клас. Но ... ударих на греда. Тази година нямат учител по математика, а аз си нямам и бегла идея къде другаде може да подготвят сина ми за матурите. И двамата ми сина са отличници по  МАТ, но не искам да рискувам да останат само с училищната подготовка.
Та... къде уроци по МАТ за след 12 клас? Това МЕЖДУЧАСИЕ подготвят ли 12 клас, за матурите? Има ли тук доволни родители?

Общи условия

Активация на акаунт