Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 15

• 32 576
  • 802
  •   1
Отговори
# 495
  • София/Севлиево
Аз правих , защото Вецев настоя.Каза ми,че пренатест показва едно,а БХС друго(примерно дали ще развия прееклампсия).Някои не правят...

# 496
  • София
Говорейки за БХС да попитам и вас. Ако правя пренатален тест има ли нужда да правя бхс с ранната фетална морфология? Не съм сигурна дали разбрах правилно докторката,  че НЕ трябва.....
Преди години БХС изчисляваше само рискът от генетично заболяване,но вече има и риск от прееклампсия,което ви е важен фактор,особено за хора в нашия случай,а и плацентарния хормон ти е важен също да се види,нищо не ти коства бхс,освен едно боцване в повече.Не е скъпо изследване.
А Пренатеста си е една сигурност,но имай предвид ,че и там ще ти излезне статистическо число,но разбира се,много по-достоверно от бхс,което е разплакало доста майки излишно (говоря за риска от тризомии)

# 497
Абсолютно зажължително е БХС нещависимо че имате пренатест , той не ви показва всичко . При нещо видяно в 13 та седмица може да се реагира и да се помогне регенерацията на органите на ембриона например ! Докато Пренатест няма да ви покаже това . И в 20 та не се прави БХС а фетална морфология ! Аз има. два БХС и пренатален тест + ПИД ( на ембриона , нещо като пренатест преди трансфера , за тия които не знаят какво е ) И ще правя две фетални .

# 498
И аз мисля, че БХС си е задължително. Аз имам 2 БХС, 2 ранни ФМ и 2 ФМ при различни лекари, както и пренатест + фетална ехокардиография.
Е, може би моето е малко в повече, защото не е имало никакви проблеми, но все пак съм на 37 и с един мисед. Мисля че по един преглед от всичките е напълно ок, а пренатест си е личен избор, но не отменя другите неща!

# 499
cherry_blossom, феталната ехокардиография не се ли прави на всяка жена при ФМ в 16 или 20 семдмица? Да не би да е отделно изследване?

Елислава, и аз никога през живота си не съм пропускала море, но ако ми каже, че е по-добре така - каузата спокойствие също си струва Simple Smile Той Вецев сигурно на ФМ около 20 седмица те е предупредил за пътуванията, а не на БХС? На мен тази ФМ все още ми предстои.

# 500
Ехото не се прави на всяка жена , Вецев ми каза че се назначава само ако нещо се съмнявам след Феталната . За успокоение или подтвърждение на диагноза

# 501
cherry_blossom, феталната ехокардиография не се ли прави на всяка жена при ФМ в 16 или 20 семдмица? Да не би да е отделно изследване?

Отделно изследване, което се прави след 20-та седмица. Не е задължително за всички. Обичайно се прави при нужда.

Аз лично генетичният тест го правих след добър резултат от БХС и около 18-та седмица, за да съм поне малко по-сигурна че ще запазя бременността. Защото иначе е  излишно набиване на огромна сума пари.
Иначе ако БХС беше с лош резултат, щях директно да ходя на амниоцентеза.

# 502
Хм, мислех, че се прави наведнъж заедно с оглеждането на всички органи при ФМ. Защото прочетох това по-долу и ми се стори, че нищо не пречи да огледат и сърцето с ултразвук. Но явно е нещо по-сложно....:
"При феталната ехокардиография с помощта на ултразвук се изследват структурата и функцията на сърцето на плода. Изображение на сърцето се получава и при рутинното гинекологично ехографско изследване, но именно феталната ехокардиография, извършена от специалист, позволява детайлната и експертна оценка на феталното сърце и феталното кръвообрaщение."

# 503
Ехото го прави отделен специалист по сърце . Моята девойка имаше някаква преградка която вецев видя в 13 та , сега в 17 та я нямаше уж , но ми беше казал че нее страшня точно тя и ако се наложи ще ме прави на ехо при специалист по сърце

# 504
Феталната ехокардиография се прави от детски кардиолог.На феталната АГ то поглежда сърцето, но се предполага, че то не разбира толкова, колкото човек който се занимава само със сърца🙂Не е задължително изследването.Някой го правят за свое спокойствие .Аз също бях решила ,че един ехографски преглед няма да ми натежи, но после минах на лежащ режим и реших да не се разкарвам само напред назад.
Аз също ще гледам морето през крив макарон.Заради шийката съм на лежане.Последните 10 години съм ходила минимум по 60 дена годишно на море .Но като знам за какво лежа изобщо не ми пука.Морето няма да избяга и другата година ще си е там😁

# 505
Alaskata, да, прави се при нужда, но аз лично за себе си бях решила още в началото, че ще е нещо, което ще направя задължително, защото се оглежда много по-подробно сърцето, отколкото на ФМ и то от специалист фетален кардиолог. Всъщност хромозомните аномалии са само част от потенциалните рискове, много голяма част от проблемите идват точно от сърчицето и затова за мен беше важно да съм напълно сигурна и да покрия всички рискове, доколкото е възможно това.
И аз направих генетичния тест сравнително късно, в 15гс. Дълго се колебаех, защото имах перфектни резултати на всички изследвания и прегледи, но не съжалявам, че ги дадох тези пари, защото просто много го мислех... и не ми даваше мира, а спокойствието няма цена.

# 506
Според медицинско лице, работещо в клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница, феталната ехокардиография трябва да бъде част от задължителните прегледи при бременност и че има разлика от прегледа при фм и ехокардиографията. Аз за себе си съм решила един ден, че задължително ще я направя.

# 507
  • Sofia
Хм, мислех, че се прави наведнъж заедно с оглеждането на всички органи при ФМ. Защото прочетох това по-долу и ми се стори, че нищо не пречи да огледат и сърцето с ултразвук. Но явно е нещо по-сложно....:
"При феталната ехокардиография с помощта на ултразвук се изследват структурата и функцията на сърцето на плода. Изображение на сърцето се получава и при рутинното гинекологично ехографско изследване, но именно феталната ехокардиография, извършена от специалист, позволява детайлната и експертна оценка на феталното сърце и феталното кръвообрaщение."
Зависи при кой отидеш.
В повечето случаи са двама - един специалист по фетална морфолигия и един по фетална ехокардиография.
Обаче, аз например, за Феталната морфология ходих (също и) при доц. Томова, тя прави и двете (ф. морфология и ехокардиография). Тоест по време на ф. морфология тя обръща специално внимание на сърцето, защото знае какво да гледа. И ако не ме насочи към ф. ехокардиография, аз считам, че мога да й се доверя в това отношение.
После ходих при друг специалист (само по ф. морфология), който ми каза "щом доц. Томова е гледала сърцето, аз няма защо да го гледам''.
Ако обаче отида при специалист по ФМ, който не се занимава с ФЕ, тогава независимо дали имам препоръки или не, бих отишла на ФЕ, най-малкото заради фактора ''възраст''.

# 508
Момичета, трябва да направя консултация с хематолог и мислех при Паскалева , но часове ще има чак за август и ми казаха да се обадя към края на юли . Какво мислите за доц. Лисичков? И знаете ли телефон за контакт?

П.С. ако някой има запазен час при Паскалева и няма възможност да отиде ще се радвам да взема часа

# 509
  • Sofia
Проф. Лисичков е добър за консултация. Обяснява изчерпателно, не претупва.
Но не знам дали пуска и следи изследвания по време на бременност.
Аз звънях на този, за да си запиша час : 02 454 2231

Общи условия

Активация на акаунт