Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да пусна ли синът ми на частна ясла за 800 лв или да си го гледам до 3?

 • 4 765
 • 32
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 49
Моята я пуснах на ясла много рано. Аз лично за нас видях много ползи, писала съм и друг път. Там й махнаха памперса, там я отучиха от биберон, научиха на гърне. Също много социална и нямаше никакъв проблем с адаптацията, харесваше й. Боледуваше в рамките на нормалното.

Частните ясли и градини имат и още едно предимство. Можете да запишете детето, да пробвате някой и друг месец и тогава да решавате ще продължи ли или не. Какво ви пречи да го отпишете после, ако нещо не ви допадне? И, да, там би трябвало да са малко деца и да се занимават повече с тях. Може пък да се окаже успешен вариант за вашето дете.
3 месеца предизвестие😂
Начукващ договор
Не го ли спазиш или например те приемат в държавна, не можеш просто да ги уведомиш и да приключите отношения. Дължиш им около 2,400 +- или 3 вноски.

# 16
 • Варна
 • Мнения: 31 268
А, ясно. Ами колкото и да съм ЗА ясла май в този случай бих оставила детето вкъщи.

# 17
 • Мнения: 49
А, ясно. Ами колкото и да съм ЗА ясла май в този случай бих оставила детето вкъщи.


Попитах сега и в Терекс Детство мое, но да видим. Казаха ми, че имам 1% шанс като обясних, че и половин ден ме устройва и така.


Момичета, сърдечно благодаря на всички ви.
Аз нямам толкова против да го пусна на ясла, но този сериозно обвързващ договор те притиска до ъгъла, разбира се, и тях разбирам, но представете си, въпреки, че градината е прекрасна Макс не се сработи или боледува недай си Боже толкова много, че почти да няма посещаемост. При всички случаи хвърляме през прозореца 2400 лв , от друга страна почти всичко навсякъде е заето, но все пак на мен договора ми се струва твърде обвързващ. Да загубим 800 лв, ОК, ще ги преживеем. Капаро да речем не се връща, разбираемо, но 2400 ...

  # 18
  • Мнения: 6 457
  Зависи дали можеш да си позволиш да плащаш за частна ясла, и да ти остават пари, за да си струва. Наистина, за дечицата е полезно общуването. Но го има и това, че в яслите много се разболяват и може да имаш проблеми с работодателя си заради честите отсъствия.

  # 19
  • София
  • Мнения: 8 341
  Аз тепърва ще раждам,но вчера с ММ обсъдихме точно въпроса за яслите и детските градини и решихме детето да не тръгва преди 3 години,а дори може направо на 5 предучилищна в училище.Баткото го пуснах на 1 и малко и за два месеца два пъти лежахме в болница.Е,не благодаря...ММ иска даже на 8 да го пуснем на училище,но това трудно ще стане(баткото ни тръгна на 8,но той е с Аспергер,надявам се с малчо всичко да е наред)...

  # 20
  • Мнения: 7 393
  Аз тепърва ще раждам,но вчера с ММ обсъдихме точно въпроса за яслите и детските градини и решихме детето да не тръгва преди 3 години,а дори може направо на 5 предучилищна в училище.Баткото го пуснах на 1 и малко и за два месеца два пъти лежахме в болница.Е,не благодаря...ММ иска даже на 8 да го пуснем на училище,но това трудно ще стане(баткото ни тръгна на 8,но той е с Аспергер,надявам се с малчо всичко да е наред)...
  Вече от 4 годишни е задължителна предучилищната/ детската градина.

  # 21
  • Мнения: 762
  Още не е задължителна, още. Много майки познавам на 4г  деца, и не ходят никъде.

  # 22
  • Мнения: 2 835
  Още не е задължителна, още. Много майки познавам на 4г  деца, и не ходят никъде.
  Закона е приет,но ще влезе в сила за учебната 22/23 или 23/24.Има 2г гратисен период след приемането му.

  # 23
  • Пловдив/София
  • Мнения: 2 393
  Като чета авторката- няма смисъл в нейния случай от ясла. Скъпо й е,  тя не работи реално (ще търси тепърва работа), единствена причина социализация- за мен не е причина за дете под 3-4 години, ако не живее в гората. Ако яслата дава точка е друго- иначе с 12т не знам догодина и на градина как ще ви приемат Sad
  Аз съм с друга "драма", искаше ми се да я гледам до 3 и имах начини, но заради прочутата точка от ясла кандидатсвах и я приеха, записах я. Октомври ще е на 2г3м, яде сама и говори отлично вече, но рядкото извеждане зимата и многото деца ме притесняват. Ако я отпиша обаче оставаме на частна градина догодина, а сме приети точно до нас в уж нелоша градина. Затова въпреки като цяло негативната ми настройка към яслата я записвам. Знам и че толкова хора нямат късмет и ми е гузно, че мога още няколко месеца да я гледам, но такава е системата- нямаш избор и до октомбри пускаш, или губиш място понякога за години напред...

  # 24
  • Мнения: 762
  Добре, че не живея в София, иначе трябваше и на работа да не ходя, ако давам толкова пари за градина, то излиза повече от заплатата, особено с повече деца. Макар, че с моята работа си позволявам малкото дете да не го давам на ясли. Първото го дадох и в началото ходеше по два дни, после две седмици вкъщи, но там се научи да говори.. Сега е на градина и е общителна, но си предпочита вкъщи, а началото докато свикна също е зор и за тях и за майка им.

  # 25
  • Мнения: 778
  Синът ми ходи на ясла (частна) от както стана на 1г10м., защото трябваше да се върна на работа. От самата яслата, грижите, вниманието и заниманията с децата съм много доволна, детето е много щастливо и ходи с желание, всеки ден имат различни занимания - апликации, рисуват, куклен театър, гимнастика, извеждат ги навън (дори и зимата в снега), има голям напредък в развитието му, НО идва огромният минус - честото боледуване... ходи 3-5 дни, после е 1-2 седмици вкъщи.. плащаш (намаляват таксата само със сумата за храната на ден), детето е болно, даваш пари за лекарства, работиш, гледаш детето вкъщи 2/3 от месеца..
  Честно казано ако имам възможност със следващо дете бих го гледала вкъщи до колкото мога по-късно. Относно социализацията и другите занимания - освен парковете и градинките, поне в София има достатъчно много възможности за различни активности и занимания за деца на всякаква възраст.

  # 26
  • Мнения: 49
  Благодаря ви прекрасни момичета! Бъдете здрави! Дано дискусията е полезна и на други майки, колкото на мен!

  # 27
  • Мнения: 1 096
  Индивидуално е, моето го пуснах на частна ясла точно на 1 г. Първата година боледува 3 пъти за по 3-5 дни, втората изобщо, а боледуват деца в групата, той дори сопол няма. Вероятно съм изключение, не знам, но детето се чувства добре, спокойно, щастливо, извеждат ги много, което за мен е важно. Факт е обаче и че договорът ни не е толкова притискащ, колкото това, което дамата цитира.

  # 28
  • Мнения: 2 125
  Тоя договор много съмнителен.Как няма да можеш да се откажеш,ако не ти харесва?Как ще те задължават да им ползваш услугата или да им плащаш неустойка?Тия надминават и мобилните оператори.

  # 29
  • Мнения: 56
  Ако имате възможност и желание, не пускайте децата си на ясла. Рядкост е в държавни заведения да попаднете на внимателен, интелигентен персонал. Държава, в която педагогиката е най-“лесната” специалност, в която се влиза с най-ниските оценки, не може да предложи адекватна среда за най-малките, да не говорим, че често децата са подложени на грубо и агресивно отношение, а дори не могат още да се оплачат в къщи или да осъзнаят, че над тях се издевателства. Не случайно стриктно не допускат никого в помещенията, ясно че не могат да го направят за всички, но в много частни не е никакъв проблем. Вербалното и физическо насилие, студенината и липсата на лично внимание, както и ниското интелектуално ниво на персонала в детските заведения, особено в държавните ясли е един тъжен факт. Да не споменаваме абсурдното ПОСТОЯННО боледуване заради липсата на медицински контрол и съвест от страна на родителите, което постоянно боледуване оправдават с митове и легенди за “така се изгражда имунитет”. За децата до 7 години най-благотворната е домашната среда, без постоянно компрометирана имунна система. Ако родителят може да си позволи да остане с него в къщи или да измисли нещо по-добро от държавно заведение като малък родителски кооператив или частна градина с около 10деца или така наречената семейна грижа в група от 3-4 деца, е една добра инвестиция в менталното и физическо здраве на най-малките.

  Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 18:58 от Waimi

  Общи условия

  Активация на акаунт