(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 453
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Айла, каквото и да кажа, малко ще е! Все така да е градината!

Краставици сея няколко реколти. Сега насях навън и за няколко дена поникнаха. Имах малко освободено място в оранжерията и бях насяла и там, но ги преместих навън, тъй като около тях имаше големи растения и не се развиваха добре.

Искам да ви попитам бататите при вас цъфтят ли? При мен още не.
Моите 4 сорта миналата година така и не цъфнаха, но си имаха батати. Тази година съм много назад с тях и се надявам поне нещо да извадя за да имам поне за семе за следващата година.
Смело ще насея краставици в този случай:)

# 511
  • Бургас
Браво, Aila! Изтрепахте рибата !Все така да ви спори!
Когато суших домати тип Рома / ръгби също са месести / ги режех на 4 по дължина. Суших ги в сушилня, но  на слънце също ще е ОК. Покрий ги с нещо тъничко на 5-10 см височина, да не ги кацат мухите. Щом сливи, срязани на две, сушат на слунце, ще станат и доматите.

# 512
  • София
Айла, и аз като Дъждец, каквото и да кажа - малко ще е! Само да пожелая все така!

# 513
Aila, чудесна реколта, напълни ми душата с тези снимки! Тиквичките са рекордьори Trophy И супер полезни обяснения за сортовете и вкуса Hands Plus1 Аз обичам да пробвам нови сортове, като цяло съм забелязала че "черните" и шарените домати са с най-пренебрежим вкус, жълтите са горе-долу. Оранжерията ви изглежда доста добре за седмица без поливане, у нас изглеждат така само след един ден. Странното е, че у нас лютите чушлета най-много се влияят от жегата, въпреки че се водят тропическо растение и би трябвало да са свикнали, а краставиците са най-големия непукист и въобще не им дреме ако не са поляти няколко дни.

Биволското сърце едно време ми беше любим сорт, сега не успявам да ги докарам големи, но забелязах че има различни разновидности под това име и явно не ми попада точния тип, ама и едновремешните бяха вземаш директно семената от домашен домат, не от пакетче.

Черитата ме изненадаха със сладкия си вкус, мисля и занапред да пробвам разни сортове такива. Тазгодишния беше обикновено червено чери.

Онзи домат дето беше увяхнал по едно време после се съвзе обаче от няколко дни жълтее и чернее, според гугъл са гъбички Scream Мисля да го обезлистя. Ще ми се да го изнеса и навън, но е много висок, сега е вързан на конец за тавана, ще трябва да му търся клечка за подпиране. Ще го обсъдим довечера с ММ дали да го жертваме целия и право в кофата, че да не се разнесат гъбичките. Не искам химия.

# 514
Айла, уникални домати 😍 Черита таз година забравих да засадя, ама с тия снимки се надъхах догодина и аз от черните да сложа. Прекрасни!
Сушила съм домати в сушилнята на ток, на 4 разрязани (като портокал). На слънце гъби сушим манатарка - мрежа за комарник под и над тях. И на 4 пръчки набучена да се оветрят хубаво.
Нас ни нямаше една седмица, бяхме на Широка поляна 🏞️ там се дишаааааа
Доматите са ги наяли косовете здраво 🙄🙄🙄 не знам как ще се разправям с тия гадинки.
А корнишоните са станали кръгли и оранжеви като портокали, умирам от смях като ги гледам 🤣🤣🤣
Патладжан има бол.. Яко е налял. Тиквите са нацъфтели като за световно - ММ се бъзика, че това ми е цветната градина с китки, сигурно има към 100тина цвята, като минзухарчета са 😁
Картофите не ги виждам вече в джунглата, трябва и аз да ги видя ще изкарам ли за 2 пържилки...
Оф, много работа и адската жега...
А понеделник почвам нова работа и малко ще ми отиде рахата с градинката 😐

# 515
  • Бургас
Доматите са ги наяли косовете здраво 🙄🙄🙄 не знам как ще се разправям с тия гадинки.
Разправянето с косовете е само покриване на доматите. Ние имаме мрежи за дърветата, различни големини и непрекъснато ги въртим- на дървета, на домати, входове на оранжерията....Тези птици са толкова изобретателни, че се провират и през малки отворчета. Щом домат се зачерви и те са отгоре му. И като че ли избират най-големите. Успех в борбата.

# 516
Duhi_puhi може ли снимка ако имаш как сушиш гъбите благодаря.

# 517
  • София
Леле, не знаех че ядат и домати косовете!
На село ми изядоха черешите, но изобщо не са опитали да ядат домати, дано така си остане.
С тензух ще стане ли да се покрият доматите? В тава мога ли да ги наредя или трябва да е пак на нещо проветриво?

# 518
  • Бургас
Нареди ги в тава върху хартия. Ще се изсушат, а може и да се опекат. В тази жега.....
     Нещо биологично-скандално : Преди три дни изпразнихме част от ямата, в която отива водата от тоалетната и банята. Напоихме половината домати и краставици. До днес всичко изглежда добре. Няма загинали от пренаторяване. Ако всичко продължава да е добре, ще повторим процедурата и на останалите домати .  Ударихме японците в "Шогун" в земята. Течността има вид на петрол, т.е. градината ни "мирише" на богатство, макар че на нищо не мирише.

# 519
Ех, че хубави градини! Браво, майсторки!

Аз се наслаждавам на бащината ми градина в момента, няма по-вкусни домати от тези, разбирате.

Онези, които берат и ядат нещастните остатъци от моите полуумрели домати, докладват, че са много вкусни. Берат също зелен боб, къпини, тиквички, малини. Ама и косят и поливат. Златни са ни приятелите.

# 520
  • София
За ранното цвекло - така се случи, че не го обрахме преди месец -два и е далече от капковото. Поливаме го малко, на 10 дни. Не нараства, не се вдървява... само листата линеят. Супер вариант, Валерия Simple Smile

# 521
  • Бургас
Здравейте, чета ви от известно време и скоро ще се включа сэс снимков материал, но сега искам да питам дали е много късно да сея батати? Намерих два забравени в шкафа, които бяха пуснали кълнове и ги натопих във вода. Изкараха клонче с листа и жилки, но се чудя дали има смисъл да ги заравям сега.

# 522
Aila прекрасна гледка за очите!
duhi_puhi то само косове да са...
Закупиха и почистиха двор наблизо. Дървета, много дървета и птички които намериха подслон на всички останали, та двата ореха в нас и съседа приютиха голяма част от птиците. Жертви много: черешите на съседа, ягодите, малините, домати... Вчера открих, че и царевицата са оголили и започнали да хапват от нея. Копър в градината няма, много им хареса, и млади току що поникнали моркови... Но здраве да е, каквото ни оставят това е.

# 523
  • София
Здравейте, чета ви от известно време и скоро ще се включа сэс снимков материал, но сега искам да питам дали е много късно да сея батати? Намерих два забравени в шкафа, които бяха пуснали кълнове и ги натопих във вода. Изкараха клонче с листа и жилки, но се чудя дали има смисъл да ги заравям сега.
Късно е според препоръките. Аз чета от линка по-долу, но повечето сортове искат около 120 дни вегатационен период, което е 4 месеца и трябва да е преди сланите. Хм информацията за времето не я виждам. Може да рискуваш, те не узряват, а просто растат, така че може би при оптимални условия има шанс за малки бататчета, но не бих залагала. Може обаче вкъщи да си ги гледаш като цвете Simple Smile Пълзящо и увивно.
https://hobi-semena.com/batati.html
Цитат
Повечето сортове отглеждани в умерения климат не цъфтят.
https://agri.bg/agrosaveti/zelenchukoproizvodstvo/batatite-sladki-kartofi-2

# 524
  • В един копнеж!
Тепърва има да се уча, затова ще попитам. Мога ли сега да засадя билки в градината, които са отглеждани до момента в контейнерче, в които обичайно ни продават цветя?! Предполагам, ще презимуват повечето.

Общи условия

Активация на акаунт