(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 451
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Тепърва има да се уча, затова ще попитам. Мога ли сега да засадя билки в градината, които са отглеждани до момента в контейнерче, в които обичайно ни продават цветя?! Предполагам, ще презимуват повечето.
Точно по това време миналата година оформях и засаждах билкова градина при мамини. Повечко поливане лятото по жегите иска и това е . Всичко се хвана, презимува и сега расте на воля.

# 526
  • В един копнеж!
Тепърва има да се уча, затова ще попитам. Мога ли сега да засадя билки в градината, които са отглеждани до момента в контейнерче, в които обичайно ни продават цветя?! Предполагам, ще презимуват повечето.
Точно по това време миналата година оформях и засаждах билкова градина при мамини. Повечко поливане лятото по жегите иска и това е . Всичко се хвана, презимува и сега расте на воля.
Благодаря ти! Точно това ми трябваше като отговор.

# 527
  • София
Чета и много ви се радвам на прекрасните резултати Flowers TomatoFlowers SeedlingFlowers StrawberryFlowers Chili
За всички начинаещи градинари, ето две схеми с препоръки за добро съжителство на зеленчуците:

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 12:02 от sofyia

# 528
Айла, да знайш в момента хич неблагородно завиждам😁. Шапка ти свалям момиче на хубавата градинка. 👏поздравления.
Мерси много Simple Smile
Както писах обаче заслугата е съвсем малко моя. Основното си е хубавата и неизползвана с години почва според мен.
Не съм пръскала или торила с нищо и резутата по-горе е след десет дни отсъствие и седем дни без поливане. Просто са си здрави растенията най-вероятно заради почвата. А аз вече втора година се възползвам от това Simple Smile

Красота, супер пост, направо научна дисертация Simple Smile
Освен почвата ми е чудно какви са Т при теб. Защото такива зелени домати по това време при нас няма, 3-та и 4-та китка обикновено опадват от жегите, а по-горните, ако вържат, доматите ги опича слънцето, което налага бране на по-зелено и доузряване...

# 529
  • София
Градината е в село, което се намира на 4 км от Елин Пелин или на 33 км от Младост в София. Температурите са да кажем като в София, може би 1 градус по-малко, заради по-малкото МПС-та, но не бих казала, че е студено. Отделно доскоро нямахме сондаж и миналата година и тази, разчитах основно на дъждовете и се мъчех няколко пъти да поливам от чешмата навън. Преди сондажа, ползвах и помпата и сондажа на комшията, за да успея да полея, когато дълго време не валя.
Двора е напълно равен и там където са доматите, няма сянка. Миналата година бяха също зелени почти до последно, макар че към края липсата на хубаво поливане, все пак им се отразиха. Надявам се тази да се закрепят повече, но все пак мисля да почна да ги режа отгоре, защото има и по-високи от мъжът ми, а той е 192 см Simple Smile
Според комшията ми, съседен двор, при мен е от полза, че са нагъсто насадени и си пазят сянка самите домати. Нямах много място и в момента са садени корените на 40 см един от друг и втори ред също на 40 см от първият. Между всеки два такива реда има разстояние от 80-90 см. При комшията доматите са двойно по-ниски и поизгорели отдолу, а сме един до друг.
Аз все пак не смятам, че е само гъстотата на засаждане, а почвата по-скоро.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 18:05 от Aila

# 530
Браво, радвай се на урожая! Такива двойни редове се практикуват масово и тук, не са ти нагъсто доматите!

# 531
  • София
Aila, огромни поздрави и от мен за прекрасната градина! Тъкмо щях да питам къде се намира!
А имате ли някакви овощни дървета и ако да, кои се развиват добре? Как са неприятелите по тях?
Ние закупихме парцел в Белопопци, почти комшии ще сме Wink  Мястото ни е на точно 600 м надморска височина и би трябвало болестите и неприятелинте да са по-малко. Парцелът не е обработван, смятам да направя една дълбока оран наесен, фрезоване напролет и да засадим плодни и декоративни дървета, както и да се пробваме със зеленчуци. Т.като няма ток и вода все още, ще направим капково с вода от кубитейнер 1м3, пък ще видим какъв ще бъде резултатът.

# 532
  • София
sofyia честит парцел! Пожелавам успех догодина !
Засега за овощните дървета не мога много да споделя. Заварени имаше няколко, част от тях махнахме поради различни причини, останаха разбира се известна част. Първата година садих пролетта дръвчета, но след като не се сетих цяло лято да ги поливам, изсъхнаха. Есента насадих нови, сега ги поливаме и засега изглеждат живи. Новонасадени са няколко ябълки, круша и смокиня. От преди имаме 2-3 ябълки, които не впечатляваха предните години. Най-добре се отчиташе една дюля, но тази година нещо изобщо нямат цветове. Другите дръвчета дюли не са хубав сорт, но и те раждаха много миналата година. Черешите тази година едното дръвче е изсъхнало от старите, другото го изядоха косовете. Сините сливи също само правят сянка и почти не сме яли.
Когато купихме парцела, всичко беше в трева, мъжът ми също държеше на дълбока оран, но аз се запънах, защото не желаех. Купих още на коледните намаления една фреза и малко по-малко той успя да извоюва част от полянката за зеленчукова градина само с фрезата. Към момента я ползваме само пролетта еднократно да изоре той всичко, вече е много лесно и през останалото време действаме с мотика, плоскорез или скубане Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 17:13 от Aila

# 533
Aila, огромни поздрави и от мен за прекрасната градина! Тъкмо щях да питам къде се намира!
А имате ли някакви овощни дървета и ако да, кои се развиват добре? Как са неприятелите по тях?
Ние закупихме парцел в Белопопци, почти комшии ще сме Wink  Мястото ни е на точно 600 м надморска височина и би трябвало болестите и неприятелинте да са по-малко. Парцелът не е обработван, смятам да направя една дълбока оран наесен, фрезоване напролет и да засадим плодни и декоративни дървета, както и да се пробваме със зеленчуци. Т.като няма ток и вода все още, ще направим капково с вода от кубитейнер 1м3, пък ще видим какъв ще бъде резултатът.
На пролет отново бранувайте и след това фрезовайте.Презимувалите буци от  орането остават мн големи и с фреза трудно ще се наситнят.Ако имате чиста тор може да обогатите почвата.

# 534
Здравейте, здравейте... Много добри съвети, снимки изобщо много приятна темичка... Идвам при вас с молба за съвет, имам празно място в градината от извадени картофи, какво мога да засея там? Двоумя се за грах, (но не сме големи почитатели) или зеле, никога не сме сяли зеле, незнам по кое време е подходящо и разсад откъде мога да намеря? Има ли нещо друго, което мога да засея на това място?

# 535
Доколкото знам есенното зеле се засажда (от готов разсад) до края на юли, а сега тепърва да се засява (от семена) ми се струва много късно. Ако намерите едър разсад още не е късно, но зелето заема много площ и затова го избягваме.

Най-накрая вече берем по 2-3 касетки на ден домати, но пък краставиците съвсем намаляха. Разминаха се тази година.

# 536
KarnaVall, може разсад кромид, зелен лук и чесън за по-нататък, или от семена репички, спанак, някои разновидности маруля и пак чой ще са готови след 2м, в интернет има всичко.

# 537
Значи напредвам, вече 1 щайга с цвекло е изядена.
Правя на децата салата, много им харесва.
Макар дребни лилавите чушки са много симпатични. Тях младежите си ги пълнят с козе сирене. Дъщеря ми умира за такъв "сладолед".

Изчистих снощи оранжерията, имам само босилек и чесън на листа. Какво да слагам вътре не знам. Махам и всички растителни отпадъци и трева. Няколко корена домати евентуално ще останат, другото е или тотално сухо или няма никакъв завръз. Малко тиквички имам, поливам ги. Дано вържат.
Обрах зеления фасул. Точно за 3,4 манджи.  Царевица има още, да видим ще оцелее ли до 2ра беритба или главнята ще зарази всички корени.
Нашето коли спаси от смърт едно котенце в една буря. Вмъкнало се в колибата и кучката  го е топлила. Беше кожа и кости. Сега се съвзе. Междувременно в гората до нас ново захвърлено котараче. В съседката пък кученце бездомно дошло. Всяка година поне 5-6  животинки се изхвърлят накрая на селото, в гората с която граничим. Едната година имаме и запис от камерите, спира кола пред нас почти и сваля кашона с бебета котачета. Еми писна ми! Ужасно безотговорно хора има. Ох, оплаках се. Frowning1

# 538
valeriq.k колко добре те разбирам, и при нас са така редовно има бездомни кучета.
Котките за съжаление при нас не виреят, два пъти взимаме и двата пъти ни го отровиха, последно и на съседката котарака се спомина по същия начин.. не знам на кой пречат.
Днес мъжът ми докато оправим двете кофи домати почисти остатъците от корнишоните ( в оранжерията) и сложи краставици да видим дали ще станат.
 В една кофичка преди месец поникна растение, по спомени краставици бяхме сложили, растението прилича на такава, сложих я на единственото тогава място в самия край и добре, че е там оказа се цигулка, и я насочих навън към сестричките и. Тази зима ще има и за тиквеник и за печене.
Смятам другия месец да сложа спанак и марули.

# 539
  • София
Вчера отскочихме с половинката до къщата. Аз основно брах неща, той окоси и поля. Днес сме на планина и няма да ходим.
Асмите отново бяха пуснали едни дълги клони, които той оряза, а аз се възползва и си набрах листа за лозови сърми. Станаха две кофи голям и, притиснати, но ги забравих на село. Само си изгубих времето да ги бера Simple Smile
Насадих нови краставички, да видим дали ще станат. Едва имаме за ядене този път за нас само. Доматите за сметка на това компенсират. Набрах прилично количества, само 4 дни след предишното бране. Ще се опитам част от тях да ги направя нещо. Предишната царевица и махнах зърната и ги замразих. Вчера направихме 5 малки бурканчета пукани чушки и една купа за прясна консумация. Сложих да се сушат домати в дехидратора. Когато ми оправят колата ще пробвам и на слънце.

Общи условия

Активация на акаунт