(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 450
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
Целнах му точното място на патладжана

Пиперчето и то до патладжана, добре върви

Оказа се, че туй дет го мислех за пипер, всъщност май е камби😂

Първа беритба бобец, дано така да е и на следващата

Утре при първа възможност, ще затворя някой друг буркан с доматки.

# 541
Ние като че ли постигнахме малък успех в борбата с/у бактериалната зараза.
Пръснахме с Инкуейшън, а днес с калциев тор и Лието по препоръка на консултант от аграрна аптека. Доорязахме заразените листа и сега се надяваме на най-доброто, пък каквото стане.
На нашата вила се появиха няколко котета, а днес видяхме и две кученца, които вероятно са на съседите, или поне се надавам да са, тъй като ходим 2 пъти седмично и се надявам да има кой да ги храни ежедневно.
Не ги разбирам хората, в 21-ви век, да си изхвърляш животинките по чуждите имоти … Има соц.мрежи - да снимат, да се свържат с организации за защита на животните (има много, а и са претрупани с работа и сигнали, но може да се опита все пак).

# 542
  • В един копнеж!
Хора, какво е това!? Преди две седмици плода беше жълт, сега червенее. Приложението за флора не ми го разпознава. Дърво е.
Новодомци сме един вид на едно дворно място и Вила и всяка седмица откршваме и преоткриваме неща.

# 543
  • Русе
Хора, какво е това!? Преди две седмици плода беше жълт, сега червенее. Приложението за флора не ми го разпознава. Дърво е.

Хинап ?
https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D0%BD%D0%B0%D0%BF

# 544
Според мен  е дрян (съдейки по това колко симетрични са разклоненията), т.е. имате дренки

# 545
И за мен това е дрян, колко са големи плодовете? Плода на хинапа е по-голям,  по-едър.

# 546
  • Русе
Дрян си е..още малко и ще си имате материал за компот, стават чудесни !
 Дайте сорт салата, който сега да го сложа и да то ям есента. Имам малко Джентелина,  но нещо не ми се получи миналата година с нея.

# 547
Чистя, чистя, нямо край. Реве ми се при вида на корени високи по 1,60 с прекрасна първа китка, почервеняли  домати и после изгнили от ударите на градушката. Няма никакъв завръз нагоре.
Питам се за какво беше целия труд?
Иде ми нищо да не пипам повече като изчистя. Да изорем двора и да го зарязвам.
Ръцете ми са зле от почти 2 години, не се потвърди ревматоиден артрит, но ставите са подути и болят. Няма никаква полза, а само труд на вятъра.
Покрих днес три места с черен найлон да моря тревата.
За колко време да очаквам да изсъхне?

# 548
  • София
valeriq.k много неприятно. Имаш нужда от почивка, а за догодина една мрежа против градушка може би ще помогне. Пази се повече и ти!
За найлона в тази жега би трябвало бързо да свърши работа. Не знам колко дни ще са необходими, но може би можеш да проверяваш периодично и да прецениш.
Мислех да пусна няколко снимки, но ще е друг път, сега ми е неудобно.
Пожелавам успешна продукция на всички, тази или следващата година.

# 549
Еnchantress прекрасен едър дрян, освен компот става и много хубав конфитюр, тъкмо вчера водихме приятел до една къща която се продава в село. Пред входа има дрян, собственика каза ако искам целия да го обера, по принцип правя два компота и 2-3 бурканчета конфитюр, сега ще обмисля идеята.
valeriq.k аз найлон не съм слагала, но скубя трева и я оставам за ден натрупана върху други, едно че пзавяхва и не ми тежи, и задушава другата. Отделно на кокошките всеки ден поне три кофи отиват, борбата с тревата е постоянна.
За градушката и всякакви други природни бедствия и на снимки като видя и очите ми се пълнят,преживяхме едно ужасно наводнение и вече  на градушката гледам по философски. Важното е да сме живи и здрави.

# 550
Айла качвай снимки, какво неудобно ще да има! Справяш се прекрасно със семейството на село. Напомняш ми първата ни  година в къщата. Ех, тогава какви зеленчуци бяха. Мъжът ми докара 5 ремаркета стар оборски тор на половин декар място. Земята беше починала над 10 години, ние с хъс и мерак.
Чудя се дали не беше грешка да слагам над 15 сорта. В години с прекрасна реколта съм била с 60 корена само сорт сърцето на Албенга. Имахме градинар тогава, че децата бяха малки и не смогвах. Човека сутрин ми набираше по 4-5 кофи домати, аз набързо ги миех, белех и режех и плътно в буркани с лъжица сол. Ядяхме, раздават и правех такива около 100-150 буркана.

# 551
  • София
Снимков материал Simple Smile
Аз и гората домати навън Simple Smile С чаша биричка боря жегата, не особено успешно Simple Smile
Висока съм 1,62 см.
Скрит текст:
Картофи от почти един ред. Имаме само пет реда тази година, да си хапваме за пресни, а за зимата свекъра ни ги доставя на чували Simple Smile Като за неполивани и непръскани, едва сега има повече колорадски бръмбар съм доволна. Догодина се надявам вече с поливане да са по-добре, отдолу има и дребни, които не се виждат на снимката.
А да явно си имаме и сляпо куче, защото някои картофи бяха почти изцяло изядени, все пак явно ни е и оставило Simple Smile
Скрит текст:
И доматената продукция. За момента отново съм най-доволна от блек черито, миналата година боледуваше, но тази не. Тайкото , което е като жълто доматче. Искам подобен червен , кампари мисля че се води да си намеря и да гледам. От другите почти няма продукция, доста по-късно и по-нефелни, няма смисъл да си губя времето с тях. Може би за красота ще оставя и оранжево чери. До Тайкото са мисля Сан Марцано, консервен тип, може и от тях да гледам догодина.
Скрит текст:

Следващите са някакъв среден размер, различни сортове, май повечето са от безколови, не съм впечатлена. Едни други безколови пък са съвсем безвкусни и от тях със сигурност няма да гледам, само трябва да видя точно как се казват за да знам.
Скрит текст:
Най-добре продължава да си се представя Ръгбито, на следващата снимка е то, както и малко Идеал.
Скрит текст:
И последно, по-едрите и странни домати. Определено за момента едрите домати са най-малко. Надявам се просто да не са почнали да зреят масово.
Скрит текст:
Ето и всички домати наведнъж. През седмицата ги брахме във вторник, а това е от събота, тоест след 3-4 дни.
Скрит текст:
Ето и новият ми интересен домат, зелен ананас мисля или хавайски ананас. Зелен е, но си е напълно узрял и на вкус си е като обикновен домат.
Скрит текст:

Ето тези бяха много готини с преливащи се цветове на клончето. Опитах после единият, не е нещо лошо на вкус, но малко са с дебела ципа.
Скрит текст:

Опита ми за сушене на домати в дехидратора. Дотук пълен провал. Почти нищо не се е изсушило, а работи много повече от посочените часове. Следващите ще пробвам на слънце.
Първо са Сан Марцано, после Тайко, после някакви различни, следват Ръгби и най-отгоре Блек чери.
Скрит текст:

Както се оплаках, почти нямам краставички, да видим новонасятите дали ще поникнат и дали ще берем нещо.
Скрит текст:
Пипера напредва много добре, набрах малко за салатка само засега, предпочитам червен.
Скрит текст:
И лютите чушки, някои са с огромни размери, трябва да питам половинката дали изобщо лютат. Имам разбира се и обикновени чушки измежду лютите по погрешка и обратно, навън при пипера - рибки.
А малките лилави чушлета са от хот фарм семена, много са сладки храстчетата и самите чушчици, но според половинката са си дооста люти.
Скрит текст:

Превърнаха се в бурканчета пукани чушки и една кутия за прясна консумация.
Скрит текст:
Още царевичка, в момента ври част, останалата мисля отново да замразя.
Скрит текст:
Молко зелении, кейл - не е моето, явно онази листна целина си е манголд, но има и 3 корена класическо цвекло. Киселеца откакто го поливам в оранжерията е яко свеж и зелен и повечето е от него. Сега се сетих, че забравих цвекло да насадя... Извън кадър си набрах моркови , както и повече магданоз, копъра цъфти, но и това ми върши работа за бурканчетата.
Скрит текст:
Вчера смляхме през машинка за домати, която маха люспите и семките 16 кг домати. Почти съм ги сгъстила, но децата решиха че искат да стане на сос за спагети и днес ще се налага да добавям някакви неща и подправки и вечерта ще ги затваряме.
Скрит текст:
В новата придобивка, троен чушкопек, защото в единичният, който миам не се събират, опекох патладжаните.
Мисля да ги замразя опечени, защото затворените от мен миналата година в буркани, всичките отидоха на боклука. Отделно догодина май няма да си играя с различни сортове. Най-добре поникнаха и растяха тези най-класическите, черент български патладжан 12. Не ми горчи и реално е над 80 процента от продукцията. Другите странни зелени, бели и лилави съм откъснала по 1-2  и разсада също почти не вървеше. Като ги опека и обеля, не правя разлика, така че май няма смисъл.
Скрит текст:
И за последно зоната на самонасялите се кратунки и манголда и кейла.
Скрит текст:
И малко далии отново:
Скрит текст:

Божурите, които дойдоха в насипно състояние са се хванали, но трябва да почна да ги поливам и тях.

# 552
Айла радост за окото сте и двете - и градинката и ти😀пожелавам ти все такъв берекет да имаш и да ни радваш все така.

# 553
Чудни, чудни!
Я кажи, момите помагат ли?
Все така да е плодородна земята ви.

# 554
  • София
Чудни, чудни!
Я кажи, момите помагат ли?
Все така да е плодородна земята ви.
Изобщо не помагат, те дори не стъпват на село. После с яденето помагат.

Общи условия

Активация на акаунт