(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

  • 40 435
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 1 604
Чудни, чудни!
Я кажи, момите помагат ли?
Все така да е плодородна земята ви.
Изобщо не помагат, те дори не стъпват на село. После с яденето помагат.
Моите рядко и на сила. Миналата година им бях отделила на всеки по едно парче и беше интересно. В началото. Joy

# 556
  • Мнения: 17 116
Aila Nature Sparkles, страхотноооооо! И много ентусиазиращо, у нас много бавно вървят нещата и е доста скучновато тази година (днес пак пръскахме чушлетата за бели мухички, и тези дето нямаха вече имат:worried: ), обаче тези разнообразни хубавини дето ги показваш ми действат като една кана кафе Hands Plus1 Hands Plus1 И гладиолата е много радваща разцветка Hug

Кратунките сами ли се държат за оградата или имат нужда от връзване? Ние преди време пробвахме от семенца, ама май излезе тиква, а не кратунка, защото растенийцата въобще не пожелаха да се катерят, цъфнаха и се загубиха, нищо не направиха или нещо ги умори Rolling Eyes Мисля следващия път да вземам направо разсад. И на мравките обявявам тотална война, че много ядат корени и завземат все повече територия, късам им мирния договор, то биото си има граници  Triumph

# 557
  • Мнения: 1 887
Браво за реколтата Aila, може ли да ми кажеш как правиш чушките, маринатста ме интересува по конкретно. 🙂

# 558
  • София
  • Мнения: 12 900
Ефибуш кратунките сами си се държат, сами си презимуват, поникват си и се оправят с живота. Ние само махаме като проникнат повече и късаме ластуните, които ходят към цветята. Тези по оградата на съседа си седят и не ги пипаме. Есента на 2019 г ги имаше от съседа и съответно миналата и тази година си самопоникват. Предната имаше повече видове мисля.
KarnaVall, аз само ги пека, мъжът ми си прави маринатата, но в нета има подобни рецепти за пукани чушки. Доколкото знам слага оцет, олио, захар и сол, отделно морков, чесън, копър и магданоз.
Да се оплача, че половината ми компотени буркани със сос за спагети за децата, които направихме и си играх цял ден от 16кг домати се отвориха и изсипаха в тенджерата и ги изхвърлихме. Мъжът ми си игра да ги затваря и вари. Утре отивам за дълбока тенджера от Метро и нови капачки. Толкова материал и труд на боклука. Минавахме ги през машинка да махнем семките и люспите, после подправки, сгъстяване и накрая..
Кажете как затваряте и варите вие буркани? Капачката надолу или нагоре е докато варите? Покрити ли са изцяло с вода? Докъде ги пълните?
Как да унищожа оси?
В оранжерията реших да преместя една висяща s образна кука и я закачих точно до едно малко гнездо на оси. Веднага една ме ужили и аз панически бягайки и ръкомахайки с ръце си раздрах китката някъде. Кое от двете ме болеше повече, не знам. После открих и второ гнездо на оси. Малки са и двете и са близо до единият вход. Какво ядат осите? Все пак мисля, че не съм толкова еко, че да ме е страх да си влизам в оранжерията и ще търся начини да ги махнем.

# 559
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Осите са месоядни. Ние ги ликвидирахме така - най, ама най-миризливата консерва риба (копърка или скумрия), забърква се с отрова за мишки и 1-2 капки Би58, ако нямаш 1-2 капни някаква аналогична отрова. Важното е на не засмърди убийствено на отрова, а да смърди преобладаващо на рибка. Връщаш капачката на консервата, но така че да могат гадинките да влизат и да не изсъхне много бързо рибата. Слагаш някъде условно близо и после е въпрос на време. Те си хранят малките с рибка и кошера загива. При нас бяха направили огромен кошер под билото на покрива и консервата я сложихме на една тераса на 3-4м. от кошера. Т.е. не трябва да се вреш наблизо.
Успех с унищожаването.

# 560
  • Бургас
  • Мнения: 2 008

Да се оплача, че половината ми компотени буркани със сос за спагети за децата, които направихме и си играх цял ден от 16кг домати се отвориха и изсипаха в тенджерата и ги изхвърлихме. Мъжът ми си игра да ги затваря и вари. Утре отивам за дълбока тенджера от Метро и нови капачки. Толкова материал и труд на боклука. Минавахме ги през машинка да махнем семките и люспите, после подправки, сгъстяване и накрая..
Кажете как затваряте и варите вие буркани? Капачката надолу или нагоре е докато варите? Покрити ли са изцяло с вода? Докъде ги пълните?
Пълня винаги до шийката на буркана /какъвто и да е той. / Затварям и нареждам в тенджерата прави. Ако бурканите са много по-малко, отколкото събира съда, слагам върху тях някакъв капак, за да не скачат на високо  като започнат да врат. Водата- около  два пръста над най-високия буркан. И не е необходимо да врът на много силен огън. Варя 5-10 минути, колкото "за капачката ".
 Момичета, купихме си един ръчен акумулаторен верижен трион за рязане на клони. От няколко дена сутрин "подмладяваме" крушите, които вече са обрани. Бяхме ги занемарили няколко години и те, понеже са ашладисани на дивачки, растат буйно....Ние и не разбираме от подрязване на фиданки, защото до скоро все един приятел вършеше тази работа. Сега чета, чета....и нищо не разбирам, но вече станаха нещата неуправляеми. Дръвчетата са високи и не можем да ги покриваме качествено с мрежите. Та, като видях съседа как нажитка една купчина клони, все едно си остреше молива, си пожелах този инструмент.
Слагамснимка от интернет.

# 561
  • Мнения: 6 792
Aila много неприятно, бурканите на винт или от тип "Омония" ползвахте? Моите ги пълня и варя като armeria  задължително след изваждане обръщам и след като изстинат проверявам дали няма някой невакумиран. Понякога има и се прибира в хладилника за бърза консумация. Ето така с едните корнишони, направих руло"Стефани" .

# 562
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Вече ползвам само буркани с винтови капачки. Другите капачки са добре затворени, когато не се въртят. Последните години не мога да уцеля капачки и е егати мъката затварянето и кардинално си реших проблема.
Явно при вас не са били добре затворени, за да се отворят.
Пълня ги до долния край на гърлото. Трябва да има място за разширение по време на варенето.
Варя всичко нагоре с капачките. Пробвах с едни компоти надолу, но в края на процеса течността в буркана беше значително намаляла. Оликновено варя 10-15 мин., но се случва и по 20... общо взето, както дойде.
След като ги извадя веднага ги обръщам, ако някой цвърти по-дълго време го отделям, защото най-вероятно не се е затворил добре. Има случаи и на протичане - пак отделям буркана.

# 563
  • София
  • Мнения: 12 900
Благодаря на всички за отговорите.
Ще се ориентирам и аз явно само към буркани с винтови капачки. Не си заслужава труда ни да отива на вятъра.
Ползвахме обикновени алуминиеви капачки за компотени буркани. Тези които са с винт оцеляха. Другите се изляха в тенджерата, не само се въртеше капачката, ми направо си падна. Явно не трябваше да ги варим с капачката надолу, но мъжът ми се притесняваше че не се покрива иначе.
Ето това оцеля само след заваряването от 16 кг домати Simple Smile
Пет малки буртканчета сос за пица.
Скрит текст:
Няколко средни буркана сос за спагети на винт. Един компотен също макар и незатворен оцеля за директна консумация, другите ги изляхме.
Скрит текст:
И сушените ми домати. Трите бурканчета са със съвсем изсъхнали домати, последното бяха леко влажни. Миналата година констатирах, че ми харесват когато са напълно изсъхнали, но ми омръзна да го пускам отново за една шепа домати още.
Скрит текст:
Кейл как ядете? Както казах на мен не ми допада и не съм почитател, но съм опитвала само суров да го ям. Поне един член от семейството явно му харесва, хванах го в крачка днес да си похапва от него...
Скрит текст:
Направих 2,4 кг печен патладжан в пликчета, поне да не го мисля и него в буркани, защото миналата година изхвърлих почти всичко с патладжан.. Ако имате съвети и насоки и за стерилизацията на патлаждани, ще съм благодарна.
Скрит текст:

# 564
  • Мнения: 20 021
Гнездо с оси имахме на два пъти. Има някакви спрейове за летящи насекоми. С тях пръскахме в гнездото вечер, когато са се прибрали.
Бурканите трябва да са покрити с вода при варене. На дъното на тенджерата слагам някаква кърпа.

# 565
  • Мнения: 3 654

Хубави сладки домати.

И градината.

Мотиката игра много за картофките.

Бобче ;;Wink.

# 566
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Патладжан печен, нарязвам (той си е пихтиест и без това) омешвам със сол, набутвам в буркан и стерилизирам 15-20 мин. 3-4 пъти съм правила. Даже пролетта открих в мазето 2-3 забутани бурканчета кой знае от кога - нищо им нямаше и станаха на кьополу.
Какво им е станало на твоите?

Айла, за да падне капачката, не са били добре затворени. Освен с машинка за затваряне, минаваме и с нож и при опит за завъртане не трябва да се въртят.

Аз в неделя правих буркани с домати. Изварени и нарязани на парчета с магданоз и керевиз правих. Мъжът ми ги яде като салата зимата, а като ми трябват за готвене ги врътвам чопъра.

# 567
  • Мнения: 3 654

Така ядахме диня когато бяхме деца, сега така ядат нашите деца на село.

# 568
  • Мнения: 17 116
Ex, язък за доматения сос и за труда, ама поне пица ще има! Aila, много добре изглежда сосчето, гъстичко, майстори сте.
Патладжаните стават страхотни нарязани, опържени, наредени в бурканче с доматен сос, и това стерилизирано. Кейл не обичам, ама нали бил полезен, в редки случаи грабвам в супера, после само леко задушен с малко вода, сол, черен пипер и отива за гарнитура. Може да се наготви и в яхния с леща.

Оооооо, диняяяяя! Two Hearts   cia_maritima , чудесен зеленчук Hands Plus1

И ние днес брахме, от чери доматчетата имаше доста напукани, излапаха се на място. Вътре са, а мъжо така ги е набутал едно в друго че много трудно се достигат тези отзад, пък зреят най бързо там до стъклото, ама нали казахте че не се късали клонки от тях и ги оставих на джунгла. За гарнитурка на обяд



От тези навън видях един чопнат от птича човка, но или сме уплашили птиците, или тепърва ще вандалстват, ще видим. Обрах няколко, но на другите май им трябват още ден-два и ги оставих.


Бобче втора доза за фризера



Извадих и последния лук, че ще слагам пак чои.



Червения лук си остана предимно малък, но жълтия всичкия беше супер, оставих три жълти за цвят и семе.



Пакчойчетата наместени в лехата

# 569
  • Мнения: 272
Моля за помощ Simple Smile! Какво ми прегризва стъблото на цветовете на патладжана? Мравки и скакалци имаме в изобилие, но чак не ми се вярва да е от тях. Други вредители не виждам.
Цветът не е изсъхнал, просто е като полу-откъснат.
За първа година се опитвам да отглеждам патладжан.

Общи условия

Активация на акаунт