(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 458
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • София
И аз имах един два такива корена и също оскубах. С толкова много домати е нормално да ти е жал. Отрежи всичко, което има черно и стискаме палци за останалите.
Утре най-накрая се прибираме, след 19 дни отсъствие. Нямам търпение да отида да видя как е градинката и насажденията. Сигурно ще има огромни краставици и тиквички, като ги знам как растат, но очаквам и доста узрели домати. Дано само не са се тръшнали от някаква болест докато ни е нямало.

# 496
И аз скубя. Дсега навън имам останали към 4-5  неподменени корени домати. Този е от тях. Отрязах го отгоре, но следващите явно е въпрос на време да ги хване.  Мисля, че това е трета година с тази гадост. Усещам как догодина ще разширим рйаграса.
Айла, дано да е имало кой да полива.

# 497
Stryper, аз режа магданоза изцяло на 2-3 см от почвата всички стръкове заедно. Така се плеви много лесно. После поливам с тор от чкч и така всеки следващ прираст е по-хубав и по-голям (така действам вече 7-8 години, само тази година магданозът ми не върви добре). От човек гледал индустриално магданоз, знам, че се режи няколко пъти на сезон, пръска се с листен тор. Отрязаното се разтваря с ръце да паднат всички малки стръкове и да се оформи хубава връзка с що-годе равни стръкове.

Мъка са тез домати...всяка следваща година все по-зле...аз бих добавила, че е хубаво периодично да се махат листа, за да се осигури поне проветрение - след оформяне на завръзите на китката листата под нея се махат, горните остават за сянка (доколкото е възможно с това лудо слънце). Доматът не обича жеги, обича засушаване между поливките, т.е. да не е нон стоп мокър, защото от долните листа до земята почват заразите...

Искам да попитам ползвателите на истинския плоскрез на Фокин дали точно той елиминира на 100% навеждането и плевенето на ръка на тревите около коренчетата? На мен капковото ми пречи само с мотичка или с плоскореза трапец да отстранявам всичкия плевел. Това не ми пречи, защото не плевя на максимум, винаги оставям треви да крият почвата, но понякога на малките коренчета трябва да им се помогне да дръпнат и тогава следва навеждането Wink Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 11:29 от Nothinger

# 498
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
И аз имах един два такива корена и също оскубах. С толкова много домати е нормално да ти е жал. Отрежи всичко, което има черно и стискаме палци за останалите.
Утре най-накрая се прибираме, след 19 дни отсъствие. Нямам търпение да отида да видя как е градинката и насажденията.
Сигурно ще има огромни краставици и тиквички, като ги знам как растат,
Скрит текст:
но очаквам и доста узрели домати. Дано само не са се тръшнали от някаква болест докато ни е нямало.

прераслите крастваички и тиквички обирам. изчиствам семките с лъжица, обелвам кората и след това стържа (имаме си робот, става бързо, но и с обикновено ренде не е невъзможно).
замразявам на "дози" и цяла зима хапваме таратор с краствичките, а тиквичките слагам в супа.
тиквички и сега имам във фризера на село. мисля да опитам един огретен за разнообразие. Simple Smile
Simple Smile не ми се хвърляха, защото това са си наши зеленчуци, не пръскани  не торени. Wink

# 499
А аз онзи ден попаднах на сладко от тиквички - правело се за заблуда на сетивата с евтини тиквички и малко скъп луксозен плод като лимон, малини, и др. Изгледах клипа, но не смятам да "лъжа" мозъка си с подобни изпълнения...лесно се намира в ютюб, ако ви е любопитно.

# 500
  • Бургас
а тиквичките слагам в супа.
тиквички и сега имам във фризера на село. мисля да опитам един огретен за разнообразие. Simple Smile
Simple Smile не ми се хвърляха, защото това са си наши зеленчуци, не пръскани  не торени. Wink
По същата причина , съм консервирала тиквички в буркани, но понеже много лесно бомбират, започнах да им добавям по един домат, който помага за консервацията.
А аз онзи ден попаднах на сладко от тиквички - правело се за заблуда на сетивата с евтини тиквички и малко скъп луксозен плод като лимон, малини, и др. Изгледах клипа, но не смятам да "лъжа" мозъка си с подобни изпълнения...лесно се намира в ютюб, ако ви е любопитно.
Като дойдохме в селото, бабите правеха един "десерт" с тиквички- нарязана на парчета, задушена в тигана, добавена захар, олио и червен пипер. !?!?Аз бях учтива, възпитана млада жена.....

# 501
Замръзявван и краставици и тиквички.
Преди малко сготвих една тиквичка- дебеланка издълбах семките, настъргах сложих една лъжица брашно, две прясно мляко и пет яйца ( младите кокошки снасят едни дребни) всичко в тава с хартия за печене. Изпекох и след това с  копър, кисело мляко и сирене на руло.

# 502
Да споделя опит. Правила съм го. Става...ама не е ароматно и хубаво като сладко от плод. Аз го използвах в кекс. За добавка става.

# 503
Как ме подсетихте за хляб и кекс с тиквички, особено хляб става много вкусен Hands Plus1

Това със загниващите домати мисля че са гъбички и най-добре е догодина домати да се садят на друго място, а тазгодишните да се махнат направо, иначе остават спори в почвата и епосът продължава.

Да покажа докъде стигнах с брюкселките, че се появиха зелевки и вече са ги нападнали и понадупчили. Утре ще огледам листо по листо и ще махам разни люпилници Rolling Eyes

И чушленца кайен вече има, малко сме назад с чушленцата, но тук-там се появяват вече. Тази година са само обикновени сортове, по-интересните не поникнаха. Онези дето бяха бубясали още са навън и ще ги оставя там за проба кои ще дадат повече, един вид зеленчукова олимпиада Smiley Trophy

# 504
И още една идея от мен за прераслите тиквички - чистя семенната част ако е мека, "гъбеста" (за тъмните не е нужно - те не правят едри семки), настъргвам и оставям да се отцеди около час. Отцеждам добре като изстискам накрая с ръце, добавям тиквичките в разбъркани - 3 яйца, 1 чаша захар и 1/2 чаша прясно мляко. С тази плънка правя "сладка млечна баница" (ако накрая остане "вода" от плънката - я изливам отгоре върху баницата). Не слагам мазнина в плънката - слепвам с разстопено краве масло корите - по две, слагам от плънката и ги навивам. Отгоре също слагам 30-40 гр масло нарязано на малки кубчета. Пека около час може би на 180гр. поръсвам с пудра захар. Студена е още по-хубава!
Скрит текст:
след като постои в хладилника, захарта отгоре се "стопява"

Последна редакция: вт, 03 авг 2021, 10:53 от adi_rz

# 505
  • София
Вчера си тръгнахме от нашето море още в 10,30 и към 2 часа минахме през къщата, вместо да се приберем в София. Много ги мислех растенията в оранжерията дали са оцелели след седмица без поливане. Общо ни нямаше десет дни, навън също не бяха поливани от седмица, но преди няколко дни беше валяло. Слава богу, всичко е живо, макар с леко повяхнали корени люти чушки. Всъщност краставиците са най-зле в оранжерията. Тести Кинг са със съвсем бели листа и май си заминават, южна наслада се държи по-добре, навън май южната наслада и крокодилките са по-добре.
Децата се разположиха на пeйките и в хамаците, отскочиха да си наберат малко малини и ягоди и ни чакаха да приключим. С половинката набързо отметнахме най-важното, защото ще може отново да отидем чак събота. Няма да разполагам с транспорт преди това, колата е на ремонт. Мъжът ми окоси, на най-високата степен, защото тревата беше пораснала много и поля. Аз успях да набера доматите, патладжани, краставици и малко царевица. Чушки откъснах само няколко за салата, уикенда ще набера още, но предпочитам червени, затова ще поизчакам още.
Това е резултата след десет дни отсъствие и седем дни без поливане, предимно от оранжерията ,но вече и навън ръгбито почва да зрее по-сериозно:

Специално си бях записала, кой домат какъв сорт е  и вчера с половинката дегустирахме. Малко трудно на моменти, тъй като имаме различни изисквания.

Отляво ръгби, отдясно Идеал, по средата - домашно червено Биволско сърце. Събрах си семките и това е резултата.
1. Ръгби - голямо, хубаво растение, не боледува, беше първото, което узря. Ок са на вкус и нямат жилка.
2. Идеал - мъжът ми ги харесва, класически червен домат, който пуска сок, а той обича да има на салатата. Вътре в оранжерията са ок растенията ,но навън забелязах че е едно от малкото сортове, които имат някакви петна и не изглеждат напълно здрави.
3. Домашно биволско сърце - на мен ми харесва. Става по-голям.

Черита предимно. Най-отгоре - блек чери, посредата жълтото е Тайко, най-отдолу, основно червено обикновено чери, а в дъното в дясно са жълта круша и едно доматче шоколадова круша. Шареното е Спекълд роман.
1. Блек чери - огромни два корена в оранжерията и масово са назряли. Това което се вижда е набрано предимно от единият корен, другият ме домързя да го обера. Миналата година обаче самите доматчета се бяха разболяли от нещо. Засега тази година нямам проблем.
2. Тайко - миналата година много си го хареса мъжът ми. Месест и здрав домат. Растението също става огромно.
3. Класически червени черита - малки са на размер, но не са издръжливи. Средно по размер растение.
4. Жълтата круша и шоколадовата круша са от хоби семена. Жълтата е на вкус като тайкото, интересна форма, друго впечатляващо няма.
5. Спекълд роман - определено е интересен с тези райета, но има жилка като се разреже. Вкусът не е нещо особено. Растението се развива ок.
6. Оражнево чери -В средата в дясно. Класическо чери, прави интересна и цветна салатка от черита. Децата се забавляват да си взимат най-различни цветове черита. Мъжът ми обича също за офиса да си взима черита, тъй като не се налага да се режат и е по-лесно да ги транспортира Simple Smile

Тук малко не съм сигурна кое кое е.
1. Домашно чери - Тези от ляво са от събрани от мен семена от един корен черита от миналата година. Тази са доста по-големи от миналогодишните черита, но това което исках и го получих е че са твърди и издръжливи. Тоест не се скапват за един ден, както останалите. Но пък са доста по-големи от класическите черита. Поне 2-3 пъти по-големи, но все пак са си 2-3 пъти по-малки от ръгбито примерно.
2. Сан Марцано - в дясно. Те са си типично консервен тип домати, малко сок, много месести. Мисля от тях да опитам да суша в дехидратора. На мъжът ми не му допадна това, че са като хлебни. Растението е огромно и при тях, отдавна вече го чупя и режа в оранжерията, защото стигна тавана.
3. Будай торп - мисля че посредата са будай торп- безколов домат. Малък по-размер, нищо впечатляващо, но ми допада доста самото растение и това че не расте неконтролируемо. Следващият път ще обърта повече внимание на това дали точно този домат отговаря на това растение.

Тези са от отвън.
1. Горе отново Ръгби и до тях Сан Марцано
2. Келъхър Окс - най-отдолу трите. Средно голям с жилка, но вкусен според половинката
3. Карбон - над тях, по средата един брой. Доста жили и необходимост от изрязване.
4. Сърцето на Албенга - аз лично много си ги харесвам, но са нещо дребни и не виреят добре. Не знам дали е защото част от тях са от мои отбрани семена.
5. Алтаечка оранжева плюс идеалите, не са ок растението на Алтаечката и идеала е на петна.

Патладжани :

Краставички :

Шареният домат :

Поувяхналите растения в оранжерията след седем дни неполиване :

Има и тиквички за нас извън снимката, а за комшията и прасето му, много пораснали  тиквички и краставички за тези 10 дни

Много дълъг стана поста ,за което се извинявам. Предпочитате ли да слагам в скрит текст снимките и или коментарите?

Някой опитвал ли се е да суши домати не в дехидратор, а на слънце или всъщност на топло, но не на пряко слънце? Знаете ли как става? На колко дебели парчета трбява да ги нарежа? Трябва ли да си направим нещо като рамка с мрежа, така че да не са съвсем открити и каква трябва да е мрежата? Изобщо всякакви съвети ще са ми от полза.
Ето това намерих като съвет и мисля да действам отчасти по тази рецепта - https://boutiquedekristina.com/2017/08/13/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0% … %B7%D0%B0-%D1%81/
Със сигурност ще си ползвам дехидратора, но той все пак работи на ток, а слънцето в момента е налично безплатно Simple Smile

Последна редакция: ср, 04 авг 2021, 11:44 от Aila

# 506
Айла, да знайш в момента хич неблагородно завиждам😁. Шапка ти свалям момиче на хубавата градинка. 👏поздравления.

# 507
Впечатляващо! И много полезен пост, Aila!
И на мен ръгбито ми се развива най-добре. Всички останали жълтеят и съхнат. Има домати все пак. За съжаление ръгбито ще зрее точно по време на почивката ни и не знам какво ще опитаме от него.
Някакво издължено червено чери сме сяли - страхотно сладък вкус. Де да знаех и какво е точно.
Как да събирам семена от корнишоните? Имам две дебели пожълтели вече краставици, докога да ги държа на корена и как да процедирам после?

# 508
  • София
Айла, да знайш в момента хич неблагородно завиждам😁. Шапка ти свалям момиче на хубавата градинка. 👏поздравления.
Мерси много Simple Smile
Както писах обаче заслугата е съвсем малко моя. Основното си е хубавата и неизползвана с години почва според мен.
Не съм пръскала или торила с нищо и резутата по-горе е след десет дни отсъствие и седем дни без поливане. Просто са си здрави растенията най-вероятно заради почвата. А аз вече втора година се възползвам от това Simple Smile
Издирих байкала, все още не съм го отворила, не стигам до там за да напръскам с него. Пръскачката стои пълна наполовина с опита ми за разтвор от нийм, който не се разтвори хубаво и с който пръсках преди 1-2 месеца пипера. Между другото едната леха пипер отново е хванала нещо, да видим дали калинките ще се притекат на помощ отново или ще трябва да се мъча аз отново с нийма и с вода Simple Smile
За този уикенд ще имам много задачки, дано успеем да ги отметнем.
Мислим да изкараме картофите, добре че са само 5-6 реда. Имам късни домати, които искам да насадя в оранжерията, както и няколко останали корена пипер. Може би и част от чесъна и лука ще вадим.
Трябва да връзвам отново доматите, но мисля вече и тези навън не само в оранжерията да почна да ги подстригвам и да спират да цъфтят. Според мен няма закъде още да цъфтят , достатъчно е да изгледат текущият завръз.
Дали мога да насадя и краставици в оранжерията, за да подменя болните стари корени? Свекъра сади краставици през няколко седмици, защото предните загиват. Миналата година нашите си изкараха от началото до края, но тази май ги изпуснах. Вие как процедирате с краставиците?
Ще косим отново най-вероятно, този път на по-ниско ниво на косачката и трябва да пооправя вадите, че преди ги правех максимално плоски, заради слабата струя, сега пък със силната струя, ги разрушава и почвам да поливам където не трябва.

# 509
Айла, каквото и да кажа, малко ще е! Все така да е градината!

Краставици сея няколко реколти. Сега насях навън и за няколко дена поникнаха. Имах малко освободено място в оранжерията и бях насяла и там, но ги преместих навън, тъй като около тях имаше големи растения и не се развиваха добре.

Искам да ви попитам бататите при вас цъфтят ли? При мен още не.

Общи условия

Активация на акаунт