(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 932
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
ЗаСлон,
Картофената мана също е гъбична болест. И да, бордолезовият разтвор пази от нея (не лекува), но не е добре да се прилага повече от два пъти на сезон, защото се натрупва мед в растенията.
В конкретния случай е или картофена мана (фитофтора) или Алтернария. Ако проблемът е в Бг, почти сигурно е Алтернария (тя се развива в по-топло време, а фитофтората в по-хладно).
Отделно алтернарията не се развива така бурно, докато съм имала (и не само аз) случаи, когато за няколко часа почернявя изцяло всичко - листа, стъбла и плод. Черно петно по стъблото е сигурен признак за нея.

# 481
Орязахме почти всички заразени листа по растенията, сега са оголени, но каквото - такова. Имаше и поразени плодове - некротизирали откъм долната си част.
За Бг става въпрос, странното беше, че първоначално имаше само едно по-болнаво, смятахме, че не е толкова сериозно и не взехме мерки.
Пръскани са с бордолезов - 2, 3 пъти и със Скор сега, но вече е късно.
Нищо, за догодина ще си знаем.
Благодаря на всички за отделеното време и съвети.

# 482
За зеления боб - имам изпитана рецепта на една туршия,
Има заинтересовани! Hands Plus1 Hands Plus1  Hands Plus1  Hands Plus1 Днес мисля да пробвам да панирам, ММ е много навит на идеята. Обаче туршийка си го представям много вкусно, на зеления боб му върви киселичко. Аз от време на време правя мини-туршийки разни в бурканче и в хладилника за текуща употреба, досега нямам провал, сигурно ще се справя и с боба.

valeriq.k, цвеклото може в щайги на пластове разделени с влажен пясък или талашит, отгоре дебел "капак" слама. Листата се махат, но се оставя пънче, най-добре е да навиеш листата с ръка и да дръпнеш да откъснеш, вместо да отрежеш, за да не пускат много сок. Предполагам дупката на помпата представлява бетонна шахта? Вероятно ще стане, не знам колко дълго издържат обаче, ама вие нали все пак ще ги готвите от време на време, та ще вървят. Защо не направите на туришия в буркани, много е вкусно?

Днес откъснахме първите доматчета-чери Hug
Скрит текст:
много вкусни, за пръв път гледам такъв дребосък но ми харесва че бързо зреят. Едва ли ще стигнат до салата, късат се на място, като бонбонки Smile Естествено, първо зреят тези дето са най-назад и най-трудни за достигане Unamused

Това се надявам да е наченки на патладжанчета, струва ми се че като тръгнат вървят доста бързо растенията

Доматки и краставички стигнаха тавана

Тези за нормална краставица ги взех, а то крокодили някакви излязоха, ама нищо де, всички са добре дошли в салатата

# 483
Недоволна, а за алтернария какво може да се направи по това време на годината, когато вече растенията са вързали домати?
При мен има точно такова и скубя от време на време по цели корени. Содата не помага с нищо.

# 484
След доста четене, установих, че и нашите насаждения са покосени от алтернарията.
Ще следя за още мнения.
Имаме около 60 корена, от началото на юли имаме и реколта - много месести, вкусни (розово биволско сърце и розов едър), много ме е яд, че не се включих в темата по-рано.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 15:49 от Pandora_sue

# 485
За алтернарията - първо премахване на всички листа с проблеми пожълтяла част на листо, където на жълтото има и тъмно петно. Най-долните листа целите с дръжките, ако има по-горни с малко заразяване - само болната част. Ако има пострадал домат, се маха и той. Всичко това отива много далеко от градината.
Ако дадено растение е много болно, по-добре е да се оберат доматите, които са стигнали нормалната за сорта големина, и да узреят вътре под наблюдение от зараза, а то да се унищожи. Аз тежка химия не ползвам, но 1% бордолезов разтвор би трябвало да ограничи заразата.
Друго важно - не мокрете самите домати, като поливате.
Тази година аз пръскам с кисело мляко, сода и йод. Млякото май прави някакъв филм и пази донякъде от зарази. Само в два от случаите, когато имаше дъждове и повишен риск от зараза, вместо йод слагах съвсем малко син камък.
Резултатът - единични долни листа с леки или средни поражения, много зависи от сорта.
За жената, която отвори разговора със заразата - поразените от долната страна домати да не са с върхово гниене? То се получава от недостатъчно усвояване на калция при липса в почвата или недобри климатични условия.
А, пръскам или поливам с различни препарати на Лейли. Те не са химия и за мене са доста полезни.
По някое време в друг пост ще напиша и рецептата за бобената туршия.

# 486
Големи сте, благодаря !

# 487
Ето и обещаната рецепта за туршия от зелен фасул. Пуснах я в подходящата тема, а тука пускам линк към рецептата, само предупреждавам, че пие много ракия😄. Ако ще е за бърза консумация, трябва да се увеличи времето за варене на боба, за да не хрупа полусварен.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1144545.msg43246184&utm_source … tlink#msg43246184

# 488
Ние откъснахме първите узрели домати. Много са вкусни. Основно Идеал и чери-та.
Да ви попитам кога се берат магданоз, босилек и чубрица?
Чубрицата цъфти с лилави цветенца.
От босилека си късам по някое по-голямо листо, но си мисля, че нещо пропускам. Май се махаше горната част.
А магданоза е висок 10-на см и има много листенца. Взимам си за салата, но не знам дали не трябва да изрежа горните листа, за да тръгнат по-ниските или да го изчакам да стане по-висок преди да го срежа?

# 489
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чубрицата - режи, мий и закачи да съхне. щом цъфти, значи е готова за събиране;

босилека - ако отрежеш "клончето", ще се разклони и ще има повече. Simple Smile с по-дребни листа, но повече като маса. махай цветовете за да не изкласи. всичката сила ще отиде в изхранването на семената и няма да има листа.

магданоза го подстрижи и си замрази листата. Simple Smile
става и сушен, но на мен ми е безвкусен, замразен или в буркан със сол си запазва всички аромати.
и така всеки път, като направи зелена маса. от средата (нея няма да я режеш) ще си изкара нови листа, а догодина ще цъфне. оставяш да направи семена и догодина, есента, режеш стъблата със семениците и ги оставяш да презимуват върху лехичката за магданоз. така ще се подновява всяка година.

# 490
Много благодаря

# 491
Ние ядем червеното цвекло през цялата година.
Днес една глава я позволи за сок заедно с магданоз, долях вода същото количество и я дадох на децата да я изпият.
Не ми се правят буркани. Каквото се изяде.
Но пък е хубаво, че сега мога да сложа 2ра реколта. Чудно стана, глави перфектни.
Царевицата ми има главня. Гадория.

# 492
  • София
Валерия, главнята с горелка на стъблото и после внимателно цялото растение махаш надалече за изгаряне.
Ние спряхме заразата за следващите сезони, а трябвало там да не се отглежда царевица няколко години. Действай бързо. Дано никога повече не видиш тая гнусна гадост!

Кой сорт цвекло сееш? Аз пък се боря със землистия вкус.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 09:07 от ЗаСлон

# 493
Аз не мога да разбера при мен алтернария ли е. Няма никакви жълти или поразени листа долу или в средата. Започва почерняване отгоре. Появява се и черно по стъблото горе. По долните домати няма видимо нищо, но дори да ги откъсна и оставя доузреят, почерняват. Не знам при Мьос при толкова болни листа как изобщо доматите зреят.
Ето едно голямо растение, пълно с домати.
Връхната клонка вече е почерняла. Долните им няма абсолютно нищо, но и те ще заминат.

Ето горното клонче:

Ето тук се вижда как е започнало да се появява черно по стъблото и втора китка след най-горната също е започнала да боледува

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 09:31 от Дъждец

# 494
  • Русе
Това е същото като на моите домати , които са отвън. Не пръскам , скубя директно. Не знам какво е, но знам,че не се оправя с био- средства, от опит.

Общи условия

Активация на акаунт