(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 828
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
Супер красатвици! Браво,  момиче!
Потвърждавам за крокодилките. Нищо не стана в орянжерията. Иначе китайските дълги са чудесни при мен.

# 106
Не знам дали е късно, може би не, те все пак обожават топлото. Аз съм сяла на семки в земята около 5-6 май.
Ти вътре ли ги сложи всичките?
Това намерих от 2012 и 2014:
Скрит текст:

Съжалявам, че не съм установила това по-рано. Щях да го споделя...Всъщност аз едва тази зима се ограмотих как правилно се гледат краставици, след като м.г. ми показаха колтучене на Гергана. Аз не я харесвам, затова не сме я гледали и съм живяла в невежество до сега...

# 107
  • София
Омръзна ми всеки сорт кратавици да има правилно гледане Simple Smile
Почти съм сигурна, че баба ми не е култучила краставиците.
Кажи, Ноти, нещо опростено Simple Smile

# 108
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм ноти, но казвам - засей ги, поливай ги, ако имаш мрежа - качи ги на нея за да ти е по-удобно за бране и не се занимавай с колтучене и специални изисквания.

Simple Smile баба гледаше корнишони направо на земята. сложното е да се оберат, без да се настъпват краставичките или ластарите.

# 109
  • Перник
Мислех си да пробвам пак патладжана, но и без това нямам място. Догодина, живот и здраве Simple Smile
Краставиците започват да цъфтят. От доматите идеалът изглежда най-добре.
Не колтуча нищо - харесвам си растенията китни и зелени, а не пръчки с домати по тях като на съседа.
Вчера брах ягоди в дъжда - луда работа, но това ми беше единственият ден с достатъчно "свободно" време за правене на сладко.

# 110
Вчера брах ягоди в дъжда - луда работа, но това ми беше единственият ден с достатъчно "свободно" време за правене на сладко.
Аз така ама череши, сефте правих сладко от бели череши 😁
Ягодиии не знам дали ще успея да събера за сладко. По мъничко събирам, макс 500 гр., макар че имат супер много плодове - ядат ги мравки, косове, какво ли не 😢😢
Как да се оттърва от мравките, така завземат територии със замах... Не само, че хрупат от зарзавата, ами и двора буквално са го прекопали на места.

# 111
Аз да се похваля с един кактус 😆

# 112
Да кажа и аз за краставиците и корнишоните - няма проблем да се гледат на лехи, без вертикална подпора, просто трябва да предвидите много място за листната маса, която тръгва настрани.
На мен точно краставиците ми се струват най-простото за отглеждане нещо - поливай, бери, поливай, бери и така...

# 113
  • Бургас
Едва  сега разбрах, че вече трета година отглеждам краставици-крокодилки. Дадоха ми семената за "стар български сорт", но не бях свикнала с цвета им и докато ги различа сред листата на доматите,  те вече бяха абсолютно жълти, т.е. узрели за семе. Миналата година ги следих и направих много от тях мариновани и кисели. Тези на туршия ясно се вижда разликата с другите сортове. Твърди, хрупкави...Тази година отново ги посадих в краищата на всеки ред с домати, отвън на открито. Много сте полезни, момичета.

# 114
Аз да се похваля с един кактус 😆

като гледам дълго ще имаш възможност да го правиш и да ни радваш, колко пъпки има още Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Благородно завиждам. Родителите ми имаха над 30 вида кактуси... През 90-те как успяха всичко да затрият не мога още да разбера.

# 115
Вклювам се с няколко въпроса за бататите - аз за първа година сложих сладки картофи преди някоклко месеца - да пуснат филизи, но успехът ми е мижав - десетина стръка може би ще излязат. Дали ще стане нещо от тях ако го бодна под овошките - на полу-сяна (млади дръвчета са, нямат плътна и голяма корона). И въобще - как трябва да изглежа "правилния" разсад за батати? - дължина/големина/брой листа/корени

# 116
  • Бургас
В помощ на био-градината имам квартиранти. Спинкат, папкат и акат. Родителите понякога кацат на клонките, от които се вижда съвсем малко. Плащат в натура. Аз мета "наема" и го хвърлям в градината.

Снимката е силно увеличена и затова прилича на акварел.

# 117

За лястовичките съм чел,че идват от много далеч и гнездят винаги на едно и също място.Цапат но чистя с усмивка много са ни мили на всички у дома.

# 118
Само да кимна потвърдително на написаното по-горе, че краставици наистина се гледат лесно. Искат много вода, но и подхранване. Не е трудно да се направи ред с колове. А днес има на пазара и готова пвц мрежа.
Все пак се оказа, че оранжерийните краставици си имали технология...

Моите крокодилки най-добре вървяха по конструкцията на старата ръждясала оранжерия - специално за Ефибуш - на снимката горе се вижда ръчно плетената мрежа по теловете, на която ги усуквам.
ЗаСлон, ако искаш направи разсад в малки чашки, за 15-16 дни ще са на 4-то листо и тъкмо дъждовете ще спрат и ще са готови за засаждане навън. Аз садих в оранжерията на 13.05., днес са високи колкото мен около 160 см. Подхранвам с биотор и кокоша тор.

# 119

За мен подправките са важни, сега ще слагам чубрика и праза.Тази година краставиците няма да ги вдигам,ще бъдат по земята пък да видим.

Общи условия

Активация на акаунт