(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 827
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Вчера откъснах първите краставички и една тиквичка. Доматите са за връзване, но нямах време, успях да набера ягодите, макар и добре да са похапнали мравките и охлювите от тях, имаше и 6 кг за нас.
Доматите в оранжерията растат, нямам търпение да почнат да зреят. Грахът е за бране, но това ще го отметнем уикенда. Покрива напредва, поне половината вече е закрит. Навън е паднал 30 литра на квадратен метър дъжд последните 5 дни. Яд ме е че заради оранжерията и липсата на капково се налага да отскачам да полея при толкова дъжд навън.
Ръгби, първата китка и нагоре втора и трета и четвърта има, които цъфтят или сега се появяват. Определено към момента ръгбито е най-добре справящият се домат и ранен домат, като след него са няколко черита.
Скрит текст:

Първите краставички - южна наслада.
Скрит текст:

Първа тиквичка, малко ми жълтее, но се надявам другите да са по-добре.
Скрит текст:
Ягодите, определено мулчираните са по-чисти и по-малко изгнили, иначе и тях си ги похапват стабилно и охлюви и мравки. Набрах три малки касетки общо към 6 кг, въпреки изядените и изгнилите. Набелязвам си кои сортове са по-издръжливи, кои са по-ароматни, но по-нежни и кои стават по-едри. Има и един корен ягоди, където всяка една е като пет ягоди свързани заедно. Интересно е, но предпочитам останалите.
Косовете са изяли абсолютно всички череши. Бясна съм, догодина трябва да взема мерки или да ги обера по-рано, но миналият петък заваля отново и не стигнах до тях. А аз обичам повече череши, отколкото ягоди.
Скрит текст:

Първите люти чушки, но имат две лехички въшки. Пръсках ги вече два пъти с масло от нийм и няма резултат особен. Ще пробвам уикенда с вода и веро и олио, ако не помогне, не знам какво да пробвам още.
Скрит текст:
Грахът е за бране
Скрит текст:
Покривът напредва Simple Smile
Скрит текст:
И малко розички, на които също дъждът не се отразява добре :
Скрит текст:

# 121
  • на брега на Дунава
Ох , и аз отдавна се каня на тези плоскорези. Този ли е, че да взема да го поръчам най-после https://www.emag.bg/ploskorez-tools-world-fokina-malyk-120h875-m … 292/pd/DSM682MBM/

# 122
  • Перник
Вчера брах ягоди в дъжда - луда работа, но това ми беше единственият ден с достатъчно "свободно" време за правене на сладко.
Аз така ама череши, сефте правих сладко от бели череши 😁
...

Успокоих се, че не съм единствената "луда" Wink Вкъщи обожаваме сладко от бели череши, но си ги купуваме Simple Smile

Идвам да се оплача от времето напоследък - хем е мрачно и хладно, хем облаците заобикалят наше село и на практика не вали, а само преръмява по малко и се налага да поливам Sad

# 123
  • София
Ох , и аз отдавна се каня на тези плоскорези. Този ли е, че да взема да го поръчам най-после https://www.emag.bg/ploskorez-tools-world-fokina-malyk-120h875-m … 292/pd/DSM682MBM/
Според мен да, това си е оферта, дори и с доставката. Аз платих много повече, а реално само малкият ще ползвам, тъй като големият ми е много тежък.
Даже се замислям сега и още един дали да не поръчам...

# 124

Идвам да се оплача от времето напоследък - хем е мрачно и хладно, хем облаците заобикалят наше село и на практика не вали, а само преръмява по малко и се налага да поливам Sad
В Русе ще ни удави, не успява да изсъхне. Ягодите гният на корен, доматите едвам цъфтят, краставиците и тиквичките ми са доникъде. Всъщност всичко избуява на листа, но това не ме устройва....

# 125
Чак към неделя го дават да спре да вали у Варна. Мноу дъжд, мноу нещо. Ще ми удави цялата градина.

# 126
Днес използвах ползотворно отпуската, извадихме чесъна, набрахме малко грах преди дъжда да започне. Ама с част от граха няма да се разберем

погледнете разликата, сложих за сравнение кутийката, която ползвам за семена на цветята.
Иначе направих първите три компота от малини, за ужас на съседите бера и правя всеки ден. За тях било странно така.Тиквички откъснах, но краставиците са малко. Очаквах вече таратора да е всекидневен.
Да покажа и тук новите цветове анемоне

# 127
И аз днес със свито сърце отдидох да видя, дали ще закривам сезона след дъждовете. Останах приятно изненадана. А тиквите са тръгнали да прескачат оградата, класика. Догодина ще се постарая повече за бостана, планирам навременен и мощен разсад. Не вярвам да се случи нещо смислено тази година. Мечтая да подаря емоцията на децата си да вървят през хластуните и откриват и избират дини и пъпеши.
Жълтите малини зреят, Люлин показа още един зрял плод. Ще пробвам пръчка тайбери на есен.
Няколко лозови пръчки са се хванали, трябва да разуча как да се грижа за тях в първата година.
Много работа има в момента, нямам търпение да посея черната ряпа след дъждовете.

# 128
И аз днес със свито сърце отдидох да видя, дали ще закривам сезона след дъждовете. Останах приятно изненадана. А тиквите са тръгнали да прескачат оградата, класика. Догодина ще се постарая повече за бостана, планирам навременен и мощен разсад. Не вярвам да се случи нещо смислено тази година. Мечтая да подаря емоцията на децата си да вървят през хластуните и откриват и избират дини и пъпеши.
Жълтите малини зреят, Люлин показа още един зрял плод. Ще пробвам пръчка тайбери на есен.
Няколко лозови пръчки са се хванали, трябва да разуча как да се грижа за тях в първата година.
Много работа има в момента, нямам търпение да посея черната ряпа след дъждовете.
Ако се хване Тайбери ще останеш много  доволна много.

# 129
Имам такъв въпрос сега: морковите са направили много листна маса. Знам, че я ядат. Мога ли да отрежа листа, ако да - колко, че да не загине морковът?(нямам идея има ли вече корен)

# 130
Този е, да. Имам и големия вариант. Всеки е удобен ,когато се използва по предназначение. Големия ми харесва с това, че не се навеждам при работа с него. Малкия е голямо чудо при финни операции. Нито секунда не съжалявам, че се сдобих с такива неща. Правят живота по-лесен

# 131
Сега се замислям дали да не се сдобия с този плоскорез, малкия. Защо имам съмнение, че ще получа и дръжка?!?! Нещо не вярвам на описанието. Може ли да споделите колко дълга е тя на малкия плоскорез. Ако е сравнително къса, ще трябва навеждане, хмм. Но наистина за тази цена си заслужава.
Белота-та е с много дълга дръжка и окопавам, разрохквам без навеждане.

Моят кейл експеримент наближава момента едно листо да бъде откъснато и дегустирано - първо прясно, после след като го замразя за малко в камерата, защото получих и личен съвет, че ставал по-вкусен след като го попарят първите есенни слани. От засяването на семенцата до размера на снимката по-долу височина и диаметър около 45 см. му бяха необходими точно 3 месеца!!!!
Значи за есенно-зимна култура ще трябва да се слагат семенцата сега посред лято...

Ако не е вкусен, поне е доста красив, на земя ставал повече от метър височина.

За морковите - моите станаха много високи и смятам да отрежа част от тях за проба дали самите моркови ще наедреят. Скоро забелязах на площите на един голям ЗП, покрай които пътувам често, че окосиха по-голямата част от лехите с морков. За пръв път виждам, а около наше село се гледат много моркови и никой досега не ги беше косил...

# 132
  • Перник
Знаех си аз, че трябва да се оплача тук Simple Smile Снощи валя. Кротко и, надявам се, напоително.
Поне ягодите не гният, както друга година. Отметнах сладкото, замразих, имам 4 компота вече, а през уикенда смятам да направя и по-глямо количество Simple Smile

# 133
Доста вали ние не можем да си сложим пипера и патладжана кал голяма Съжалявам вече че махнахме стария разсад.Но се надявам до седмица да се нормализират валежите и да се активираме по градината на 100%.

# 134
Аз събрах 3 кг ягоди тотал, за около 2 седмици и мисля, че приключих с реколтата 🙄
Искаше ми се поне едно 3-4 бурканчрта сладко да направя, ама явно не.

Общи условия

Активация на акаунт