(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 953
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
Аз обожавам патладжани. Все ми умираха, но аз на инат продължих да засявам наново. Една позната ми даде коренче някакъв зелен патладжан. Той се хвана и расте като луд. Има вързали 2-3. Инат съм. Simple Smile

# 391
Изтеглих си  Picture this, та даже казва дали растението има болест. Е това е за пишман градинари като мен😂

Още не съм разгадала, дал разпознава и сортовете, че забравих какво точно съм засяла. 😂 😂 😂

# 392
Още не съм разгадала, дал разпознава и сортовете, че забравих какво точно съм засяла. 😂 😂 😂
Познава отклонения и аномалии по листата, но чак сортовете е много трудно, освен ако не се различават съществено. Имам над 8 вида мента и всичките ги бърка, но поне познава че е някоя мента.

# 393

По вкусен червен  домат от години не сме хапвали,ципата е дебеличка но се бели лесно.Сочен сладък на вкус,розовия киселееше на вкус.

# 394
  • София/Варна
Красавец! И сортът е?

# 395
  • София
Хайде на доматите!
Ну, заец, къде се загуби!

# 396
Червен някакъв си ::Simple Smile) утре ще питам комшията от който взехме разсада.Дава много плод ,не като розовия 4,5и до там.1ръка аспержов боб набрахме ,ние го ядем на салата а вие?Следващата седмица ще садим така популярния Капитано.Ще опитаме разсад тиквички ,че хич не вървят добре.

# 397
За два дни се наложи да извадим картофите, защото някаква болест ги нападна. Листата и стъблата потъмняха и започнаха да съхнат. След толкова дъждове и влага, пак че успяхме някаква реколта да изкараме.
Малините са на привършване, реколтата беше много добра. Децата си отядоха, направих и малко сладко.
Тиквички, краставици има достатъчно. Доматите още са зелени, дано поне ги опитаме преди отпуската. Лукът и той ще стане скоро. Ако не успеем да го извадим, се уговорихме с едни приятели да го извадят, да наглеждат градината и ако има нужда да поливат.

# 398
  • София
Доматите най-накрая почнаха да зреят, повече вътре има узрели, но и навън някои черита и един едър са готови.
Вътре зреят Ръгбито и Идеал, отделно червено и блек чери и един розов домат. Почна пипера да има и чушки навън.

Ето и малките им събратя - лютите чушки.

Царевицата почти е станала.

Краставичките и тиквичките отново са по много и раздавам.
Домат Аморозо, целият корен е отрупан. Интересно ми е как ще е като узрее.

Доматите отново са станали гора, отдавна се отказах да ги култуча и оправям, успявам само да ги вържа тук там..
Вече има патладжанчета навън, но 6-те корена в оранжерията продължават да не задържат цвят. Не знам какъв им е проблема, доматите, лютите чушки и краставиците си раждат вътре. Сега съм отворила оранжерията от тяхната страна, дано помогне.

Всички зеленчуци без няколко корена пипер са от мой разсад. Засега се държат без пръскане, не знам дали това помага или имам просто късмет.

И редовните Далии Simple Smile
Огромен цвят Simple Smile

И малко гладиоли

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 03:29 от Aila

# 399
Aila много добра реколта.
Далиите ти са много красиви.
Днес трябва да затворя първите буркани с домати. Уж по малко и в хладилника има за 4-5 буркана.

# 400

И ние сте стягаме за зимата.

# 401
И нашата градина не е в цветущо състояние, но съм доволна като цяло. Много хубав кромид и чесън извадихме. Доматите също се отчитат добре, макар че едвам ги опазваме от миризливките. Вчера сложих 12 буркана.  Тиквичките са ок. Има и изгнили, има и изсъхващи, има и доволно за нас. Краставиците заминаха, буквално за една нощ. Картофите също тръгнаха на зле и се наложи да ги извадим. Дано само успеем да ги съхраним.
Снимките ми са все големи. Незнам как да ги смаля, че са пусна тук

# 402
Айла страхотно, всичко е страхотно при теб!

Моля ви, кажете как да приготвя аспержовия боб!

# 403
Патладжана нацъфтял, вирее като изоглавен навън
Боб, но съм го оставила за зрял

Пипера и той наволя расте в градината, та чак наопаки 😂

И още един боб-кафяв зрял и лилав млад😂, зе че става пущината вече

Както казва ММ, ще стане човек от мен 😂😂😂(още съм на клона явно)

# 404
Аспержовият боб (в ютюб е китайски) го сготвих по български постен. Следващият ще бъде на салата с домати, червен лук и подправки; ще пробвам и една рецепта, която излиза в нета - задушен с бекон. После ще помисля да замразя малко...
Долните му листа при мен почнаха да жълтеят и падат, няма вредители освен миризливките, ще го наторя малко повечко, дано се оправи.

Аз пробвам различни домати, които гледам, че хвалят във фейсбука и си правя изводи. Пинк рок - вкусен, но твърд транспортен сорт. Една розова магия беше много вкусна, от друго място беше хлебна и нищо особено. Биг Бийф също е хвален - вкусен, но твърд и с дебела кожа червен сорт.
Един пост за сърцето на Албенга ме впечатли много, че е едва ли не най-устойчивият домат и единственият му недостатък е, че е мек и не се транспортира, т.е. не е търговски.

На фона на неуспехите лютите чушки почнаха активно да раждат и вече две партиди са мариновани в буркани Simple Smile

Капитаното поникна бързо и вече прави листа, но имам проблем с акарите в близост и ме е страх, че ще го опоскат бързо.

Ако щете вярвайте, в тази джунгла е положителният ми експеримент с яйчените кори:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 23 юли 2021, 11:45 от Nothinger

Общи условия

Активация на акаунт