(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

  • 40 432
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • София
  • Мнения: 12 900
Моля за помощ Simple Smile! Какво ми прегризва стъблото на цветовете на патладжана? Мравки и скакалци имаме в изобилие, но чак не ми се вярва да е от тях. Други вредители не виждам.
Цветът не е изсъхнал, просто е като полу-откъснат.
За първа година се опитвам да отглеждам патладжан.
На мен ми ги хапват и листа  и цветове и дръжки, колорадските бръмбари патладжаните. Провери дали нямаш от тези неприятни бръмбари.

Благодаря за коментарите за бурканите.
Накупих си вчера от лидл 18 броя буркани на винт от 700 мл и едно стекчи малки, а приятелка обеща да ми донесе още буркани на винт. Уикенда ще си купя и дълбока тенджера от Метро и се надявам проблема да се реши.
Ще пробвам следващият път да затворя  и патладжани в бурканчета. Пипера още не е червен обаче, а зелен не обичам много. Миналата година правих салата от леко запържен патлаждан с моркови и марината, но явно не съм ги варила достатъчно, защото почти всички бяха с надути капачки после.

# 571
  • Мнения: 1 604
Да се оплача, пълно и при мен със скакалци и богомолки. Scream

# 572
  • Мнения: 20 021
Айла, бурканите Омния се водят по-добри и дават по-малко бомбаш (така ли се пише)
Нещо грешно е имало в техниката на затваряне или в уредчето, с което се натиска.

---
Аз затварям домати и сладко само в малки бурканчета. Е, почти 50% от капачките превъртат и ги хвърлям. Нови капачки. Много е изнервящо.

# 573
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Аз си мисля, че когато в съдържанието има олио (пържен продукт или в маринатата) трябва да се варят по-дълго - примерно 20 мин. Единствената зимнина със съдържание на олио, която правя е лютеница.

Дъждец, подарявам буркани тип Омния 800 мл Stuck Out Tongue Closed Eyes имам поне 100 броя, които не ползвам. И два стека с капачки купувани за тях. Много са ми изнервящи за затваряне тези буркани.

# 574
  • Мнения: 20 021
Веси, ако бяха от малките, щях да ги взема 😁
Големи няма на  какво да ползваме. Като отворим и се разваля, понеже сме само трима вкъщи.

# 575
  • Мнения: 6 792
Аз не успявам да ги затворя "Омния" мъжът ми ако не е край мен директно вадя винтови. Той по сто пъти ги проверява. Ето сега с доматения сок в шишета от сок "Куинс" с тях нямам проблем с затварянето.
Тази седмица ще затворя десетина големи с нарязани домати за салата през зимата и оттам мятам за миш маш.

# 576
  • Мнения: 7 856
Да се оплача, пълно и при мен със скакалци и богомолки. Scream
Ако наистина са богомолки, не се оплаквай от тях, а ги обгрижвай - невероятни хищници са!

Аз си мисля, че когато в съдържанието има олио (пържен продукт или в маринатата) трябва да се варят по-дълго - примерно 20 мин. Единствената зимнина със съдържание на олио, която правя е лютеница.

Дъждец, подарявам буркани тип Омния 800 мл Stuck Out Tongue Closed Eyes имам поне 100 броя, които не ползвам. И два стека с капачки купувани за тях. Много са ми изнервящи за затваряне тези буркани.
По повод на консервите с олио - само част от капачките на Омния бурканите (с червен или розов уплътнител) са маслоустойчиви. Тези на винтове категорично не са. И ако по време на стерилизацията попадне мазнина на уплътнителя заради увеличаване на обема, и бурканът не е стерилизиран. Първо след пълнене избърсвайте горната павърхност на буркана с кърпа или салфетка, напоена с винен оцет. И  не ги пълнете много.
Времето за стерилизация не зависи от мазнината, а от това, което е в бурканите. Домати стерилизирам 10 минути, лютеница  - 20+) За някои е достатъчно 5-10 минути, но има неща, които и след час и половина не е ясно дали няма да бомбират (например бланширани сърнели - ако не се сипе малко оцет, и след 90 мин стерилизация половината са аут).

Лесното затваряне на капачки Омния става със специални скоби (специална капачка над обикновената и пружинеста скоба, която се слага от горе). Скобите се махат след пълното изстиване на бурканите. Като се поставят скобите, се пробва дали не превъртат капачките. Отделно, особено при по-твърди капачки се налага да се мине отгоре с плоската част на нож, за са увеличи контактната повърхност. Така затворени капачки ако се отварят леко без нараняване, могат да се ползват много години.
https://www.facebook.com/commerce/products/1748129655304708/

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 17:53 от Недоволна

# 577
  • Мнения: 1 604
Ох, не знаех. Но много ме ес страх от тях.

# 578
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Гъби (сярна и пачи крак) съм затваряла няколко пъти. Бланширани в някаква марината, но само с оцет. Варя ги 20-30 мин. и са изкарвали 2-3 години без проблем.... пак забутани буркани Simple Smile
Такива скоби съм виждала, но не съм ползвала никога.

# 579
  • Мнения: 6 792
Аз гъби от няколко години ям, и до консервиране не знам ще стигна ли, но си записвам така че. vesi1 може ли рецепта за марината?
Да се оплача и тук какво сътворих, килограм и половина плод и литър вода вместо с лимонтузу желирах... Ще ядем желета два -три дни, утре ще видим колко плод ще набера за сок.

# 580
  • Мнения: 2 939
Валерия къткай си богомолките, много помагат срещу вредители, колкото и да са противни😂Доживях да им се радвам 😂

# 581
  • Мнения: 17 116
Да се похваля и да се оплача. Доматените бонбонки са супер, днес пак една купа се събра. Обаче тиквичките ги нападнаха охлюви, тази тамън беше готова за готвене и те за нула време са я огризали, само ей толкова са ни оставили, една педя са изхрупали май за една нощ Scream ММ я подрязал гладко като за снимка, та ви я снимах, не знам дали ще я готвя. От една страна гледали сме го, поливали сме  го, има резон да се руча. Обаче като си представя охлювите да гризат другия край ми се отщява. Въпреки че то и охлювите се ядат, та какво толкова 😂 Или пък се чудя да не е била катерица, голямо количество е изядено.



Вероятно останката от тиквичката ще бъде дарена на кокошките, които неотдавна снесоха огромно двойно яйце с двоен жълтък (на снимката до него е супена лъжица).
Скрит текст:


# 582
  • Мнения: 7 304
Ефи, то бива охлюви, но твоите са рекордьори, цяла тиквичка за обяд Grinning Но може и друга животинка да я е изгризала наистина.
На мен някой ми яде чери доматчетата, като накълвани са. А аронията я видях една сутрин зряла, на вечерта само голи клончета. Подозирам косовете, имаме си много от тях.
Днес обрах последните мини краставички. Догодина ще насея повече от тях.

# 583
  • Варна
  • Мнения: 42
Хора, какво е това!? Преди две седмици плода беше жълт, сега червенее. ...
Може би Indio Mandarinquat.

# 584
  • Русе
  • Мнения: 2 718
Орнажерийката ми лека- полека си заминава,но има 15-на корени домати, които започнаха да се развиват, имат завръз, но продължават и да цъфтят. Да им прекърша ли върховете с цел това,което има все пак да успее да узрее?

Общи условия

Активация на акаунт