(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 421
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
  • София

Рио гранде безколов, но на колове, болни от 4 седмици, с нищо съществено не напръсках, освенжедин път с Нимазал, без подобрение.
Май ще успеят да узреят, затова споделям опит. С липса на грижа - толкова.

# 601
ЗаСлон и нашите станаха така, в агроаптеката ми дадоха за подсилване калций +още нещо, май за върхово гниене. Женичката каза, че тази година е навсякъде така. Та утре ще пръскам,да видим какво ще стане.

# 602
И ние от ей такива препатили корени си берем домати последните седмици. Действително узряват и са вкусни.
Ако имате интерес към овощарство, можете да потърсите във фейсбук Calladan. Пълно е с клипчета от процесите в градините, пиршество за очите ми.

# 603
  • Варна
ЗаСлон, силно ти съчувствам. Много е важно да разбереш от какво точно боледуват доматите, за да си знаеш за догодина. Провери за паяжинообразуващ акар. При мен ми мореше градинката всеки август, обаче тази година два пъти през юни напръсках конкретно за него и тази година съвсем успешно си растат доматите, нищо, че е август. Утре-вдругиден когато отида на вилата ще кача някоя снимка, за да не съм голословна. Препаратът е с 3 дни карантинен срок, аз му дадох 4 дена почивка, което е добре.

# 604
  • София
И аз, като Айла, приключвам с изобилието сортове домати.  Около 10-15 био сорта от чужбина ми беше дал приятел. Отгедах ги старателно и с табелки Simple Smile
Набрах плодовете, с надписи с имената сортове,
Подредих в щайги, викам си: ще снимам да покажа, като Айла Simple Smile (голям фен съм й Simple Smile)
Оначе при дегустацията провал - единият няма никаква киселост, друг няма аромат, трети с яка люспа, а вътре мек...

За съжаление аз провалих автентичните семена на Идеал, с което намерението ми за догодина да съм предимно с тях и да раздавам няма да го бъде.

Амика, акари може би имам, но само при едно растение, в противоположния край на лехата. Всъщност него пръсках два пъти с Нимазал и не се повлия.

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 01:05 от ЗаСлон

# 605
Живот и здраве следващата година слагаме червени домати и тук таме някой розов,такива домати сладки като тази година не бяхме яли скоро.Верно имат дебела  люспа но се бели лесно мирише на домат чак сладнее и сок си пускат.Старите сортове зеленчуци и плодове  нямат равни на всякакви хибриди и модерни боклуци.

# 606
Аз определено пак Ръгби ще засея. И селски и сан марцано, и Идеал имам, но Ръгби ми е най-вкусно.

# 607
  • Русе
Аз също ще се пак Ръгби. Тази година имах 2 сорта- Ръгби и Момини сълзи.  А и едно чери, розовко..Ами моментите сълзи едър и вкусен дома, ама на един корен 3-4домата.Оз имам малка оранжерия, за 48 корена, с тея 3-4 домата работа не става.

# 608
Red Pear  ми е тазгодишния фаворит за сорт домат. Вкусен, ражда много, разкошен. Албенга е подобен. Рила и Калина са устойчиви и ранни , задължително ги имам. Дребните на клонка също, но не чери. И още 2-3 сорта слагам, все различни, за проба и разнообразие.

# 609
Изчистих двора. Имам четири храста арония, трябва да я обера до два три дни.
Иска ми се всички ягоди да ги събера на нивата, където ще са с найлон и капково.
Чудя си какво да правя с двора. Остана празно. Не ми се слага, пък е грозно.
Цветната градина също е грозна и празна.
Идея?

# 610
Аз мисля утре да слагам зелен боб, грах и цвекло навсякъде. И нищо да не стане, поне ще си поддържам почвата.

# 611
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз бих сложила спанак, Simple Smile разсад за марули, балучка и арпаджик една идея по-късно.
грах и бакла също.

# 612
Аз мисля утре да слагам зелен боб, грах и цвекло навсякъде. И нищо да не стане, поне ще си поддържам почвата.
А може да оставите почвата да си почине.

# 613
Ако сега сложа аспержов боб дали ще стане? Или няма да има време? Може ли на същото място, че нямам сили да правя наново конструкция?

# 614
  • Варна
... Не ми се слага, пък е грозно...
Докато не ти дойде меракът (което без съмнение скоро ще стане) поне опъни найлон върху лехите открай-докрай за да направиш соларизация и да ти убие всякакви патогени. Тъкмо ще използваш силното слънце, а и ще имаш оправдание, че правиш нещо много важно.

От няколко години съм на мнение, че мъхавостта на долната част на листата на доматите пречи на еко-био препаратите на маслена основа да действат. Конкретно маслото от нийм според мен действа само на гладки листа. Оттук и не очаквам да е ефективно за акари по домати.

Общи условия

Активация на акаунт