(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 420
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
За акари е ефикасен валмек. И той е био препарат.

# 616
  • Варна
Точно това използвах. 3 дена карантинен срок за домати. Нобелова награда за откривателите. Токсичен за пчели, но бързо се разпада.

# 617
Ако сега сложа аспержов боб дали ще стане? Или няма да има време? Може ли на същото място, че нямам сили да правя наново конструкция?
Според мен няма да има време.
Другата седмица марули и спанак ще сложа, преди време ви писах че сея  царевица нагъсто

А от дините се надявам поне две три да успеят да узреят, две бяха изядени от попови прасета

# 618
  • София

Украински черен рома,  но никаква рома не е Simple Smile Люспата е нежна, не са твърди.

Арменски домат - странен на вид,  не е лош като сбор от качества

# 619
  • София
На мен ми хареса един оранжев, който брах последнитя път, готвих го с други по-едри със сирене на фурна, но не съм сигурна за името му. До него имаше един леко по-тъмен червен, но не е нещо много различно. Отново споделям посоченото по-горе, големите домати са малко на брой сравнително на корен. Ръгбито на места е съвсем луднало и определено си заслужава, догодина ще има пак от него със сигурност.

Сан Марцано май догодина няма да садя, не съм впечатлена, а доматите стават нещо огромно и растат и растат. Май не може да ми се угоди, тези ме дразнат че не растат, мислех безколови, но опитах като безколови да ги гледам, те пък заеха много място в ширина и полегнаха, та накрая се пробвах и тях да ги връзвам и на нищо не приличат. Една голяма топка омотана с ленти и трудно може да видиш къде има домат Simple Smile

# 620
Аз мисля утре да слагам зелен боб, грах и цвекло навсякъде. И нищо да не стане, поне ще си поддържам почвата.
А може да оставите почвата да си почине.

Simple Smile Е как да си "почине" гола пръст на слънце. Бобовите са чудесни за обогатяване с азот, засенчване и мулчиране впоследствие. Кореноплодните не ги вадим всичките, за радост на червеите.

# 621
Аз мисля утре да слагам зелен боб, грах и цвекло навсякъде. И нищо да не стане, поне ще си поддържам почвата.
А може да оставите почвата да си почине.

Simple Smile Е как да си "почине" гола пръст на слънце. Бобовите са чудесни за обогатяване с азот, засенчване и мулчиране впоследствие. Кореноплодните не ги вадим всичките, за радост на червеите.
Ами като не се засажда нищо,как да си почине, всяко едно растение извлича от почвата полезните вещества.Те не е  неизчерпаем ресурс защо хората торят почвата?

# 622
  • София
А ако покривам с черен найлон трябва ли да полея преди това? За парник става въпрос. Колко седмици са нужни за оптимален ефект върху патогените?
Размечтах се Simple Smile))

# 623
  • Варна
4 седмици е соларизацията. Полива се добре предварително. И ПОПРАВКА. По-добре е прозрачен найлон. По-дълбоко загрява.

Много съм доволна тази година от доматите. Отначало като почна нещо да ги яде почти се бях отчаяла. Купих и 20 корена от пазара, които се оказаха с вирус и ги изскубах незабавно, а бяха станали по метър. Непрекъснато подсявах по десетина корена. На 4 пъти. Последните юни ги садих от най-мижавите разсадчета, обаче сега се отблагодаряват. Перфектни са.

Едната леха

Втората леха
Сухите плевели в корените не са случайни. Трябва да се разбират като мулч.

# 624
  • София
Амика! Това в тропическа джунгла! Искам да го видя с очите си:)
Аз съм се отказала от такова гъсто садене, затова сега са оклюмали моите.
Толкова обичам тази тема Simple Smile

# 625

[/quote]Ами като не се засажда нищо,как да си почине, всяко едно растение извлича от почвата полезните вещества.Те не е  неизчерпаем ресурс защо хората торят почвата?
[/quote]

Различните растения, извличат различни вещества. Някои имат свойството да добавят полезни такива, други пък осигуряват храна за желани бактерии, гъби, червеи...
Ако почвата е здрава, тя никога не си "почива", защото природата все ще засее нещо.
Ние сме решили да не "почива", да не копаем и да не торим (поне не по всеобщо приетия начин).
Мисля, че съм в правилната тема.
Извинявам се, ако погрешно съм разтълкувала "репликите" Ви, но за мен са излишни и не на място.

# 626
Изказал съм си мнението,нищо в повече.Всеки има различно възприятие за нещата кое и  как да се случва.Да засятото обогатявя почвата но и я изтощава факт.

# 627
Различните мнения могат само да са в полза. Така всеки прави преценка  кое е по-подходящо и как да действа.
Почистих цветната леха пред къщата. 15 на 4 метра свободно пространство лъсна.
Гледах страхотни проекти за басейни, тесни са но пък като за раздвижване отлична работа ще свършат. Grinning
Слагам семена на черна гюмюрджийска маруля, китайско зеле и краставици за оранжерията.
Късно стана и е прорасал разсада, но една близка ще ми донесе днес на зеле кьосе.

# 628
  • Варна
ЗаСлон, много се радвам тази година на похвалите. И мъжът ми като каже "приказно".
Да кажа, че дълъг път извървях, докато ми "светна" какво искаше да каже Вили, която беше много активна през първите десетина теми. Съвсем накратко историята на успеха. Така и така годината тръгна трудно с мижави мои разсади и болни закупени, реших да играя "ва банк". Посадих разсадите без торове, само с половин лопатка дървесна пепел на гнездо. В гнездо слагам по 2 корена. Когато направиха завръз колкото грахово зрънце сложих във всяко гнездо оборска тор и ги загърлих, оформих вади за поливане. Когато улегнаха вадите започнах да ги мулчирам с оскубани плевели и по спомен от един друг съфорумец - Вълка с дългия ник - в началото на всяка вада сложих лопатка оборска тор, за да се разнася при поливането. Пръсках 2 пъти за листните въшки (прословутите черни мухички) със сода+зехтин+ течен сапун. 2 пъти с Дитан за алтернария, комбинирано с Валмек. Махнах долните листа, за да не хващат болести от почвата. 2-3 пъти пръсках с пепеляна вода, комбинирано с 1 супена лъжица карбамид на 10 литра вода (остатъкът се изпръсква по ябълките). Това е резултатът. Както казва мъжо - приказка.
Специални благодарности на Вили и на Вълка, ако ни посещават понякога.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 10:54 от amica2

# 629
amica, супер джунгла, аз много харесвам аромат на доматени растения, до тях ми е любимото място за сядане в градината. Ние отскоро започнахме да слагаме външни домати и не стават такива големи, но дерзаем. Вчера взех две кутии обогатяващи вещества да разхвърлям около местата за насажденията.

Относно спора защо хората торят, ами не навсякъде е богат чернозем, у нас е песъчливо и глинесто например, добавяме субстрат, водорасли, костено брашно, обогатители разни които са си био. Предпочитам ги пред домашните илачи, защото при купешките всички вещества са балансирани с мярка ¯\_(ツ)_/¯ Като се каже че почвата "почива" се има предвид че не са насадени култури, които интензивно изтеглят вещества, не че е празно. Може да се насадят и тревисти култури, повечето са разновидности детелини, които добавят повече вещества отколкото теглят, а после се вкопават в почвата за да се добави и органичен материал и да стане по-рехкава. Естествено ако човек е доволен от реколтата няма защо да се занимава с такива подробности и може да практикува както му харесва, но все пак агрономията е наука и теоретичния спор вече е решен.

Черпя всички със смешни краставици, отгледани в субстрат Hug

Общи условия

Активация на акаунт