(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

  • 40 419
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 3 654

И аз обещавам да почерпя следващата година ще е  за здраве и берекет,който иска да ми пише на лични.

# 631
  • Варна
  • Мнения: 42
Понякога поливам т.нар. почиващи площи. Тревите от тях кои отиват после на компостните купчини, кои отиват в тенджерата - тученица, щир, някоя шепа звездица (врабчови чревца) ... И аз дето толкова обичам да чета за плевели едва тези дни разбрах, че бялата куча лобода се готвела наравно с щира, спанака, лапада и обикновената лобода. Има не един сайт, включително и на български език. Ще ги прочета из основи преди да пробвам.
Определено някои плевели трябва да бъдат официално наречени зеленчуци и да се смятат за съпътстваща реколта към основната.

# 632
  • Мнения: 20 020
Ефибуш, ти в България ли беше?
Ако да, кажи какво и откъде поръчваш за торене. Нашата почва е същата.

# 633
  • Мнения: 17 116
Дъждец
Скрит текст:
слагам костено и рибно брашно, те добавят фосфор, азот, калии и т.н. обогатяващи вещества, като потърсиш в гугъл излизат няколко български уебсайта където се продават, понякога се водят органичен тор но си личи по животинските съставки. Добавям и онова което се продава под названията субстрат/компост/торфена смеска, те са в едни големи торби, те разрохват почвата и добавят растителни органични вещества, има ги навсякъде по разните там градински центрове и доста български градинарски уебсайтове.

Определено някои плевели трябва да бъдат официално наречени зеленчуци и да се смятат за съпътстваща реколта към основната.
Как плевел, ние си ги купуваме Satisfied Тази година червен щир гледах, къде за украса, къде за ядене, като спанак си е, пък и ми хареса как всички семенца поникнаха и въобще много лесно се отгледа, малко му изпуснах поливането обаче.

За звездицата не знаехв че се яде, имам само една туфичка в градината, искам да се разпростани, много ми харесва декоративно. Бялата куча лобода не знаех че се казва така, аз го знам като "дебела кокошка", но също го търся да си го завъдя в градината (ние в момента се стараем да направим градина с диви растения). Тя си е старинен зеленчук и в дълбокото минало се е ползвала за яхнийки, там римляни, викинги такова са яли преди да е имало картофи. Имах едно книжле за такива съедобни диви растения, но ММ я даде на познат и май няма да ни я върнат Rolling Eyes Опитвахме това-онова, но повечето неща си имат вкус на трева. Само тази бяла куча лобода много ми харесва на вкус, сурова за добовка в салатки, ама трябва да се ходи из полето много да се събира, нещо все не нацелвам сезон да намеря семенца да си направя домашен разсад, много съм му навита на това растение. По принцип не трябва да се яде в големи количества, защото съдържа оксалова киселина, което способства за образуване на бъбречни камъни.

Последно пробвахме обикновена лепка да готвя на супа, обаче си е трева, и сега отива за кокошките, те много я уважават Smiley Обикновената лободата не ми е позната освен като име, мисля че няма да я разпозная на живо, пък и скоро не сме ходили на далечни разходки из полята, но ще се оглеждам. Сега имам телефонно приложение дето разпознава растения, ще разчитам на него.

# 634
  • София
  • Мнения: 5 350
Искам някой гуру да убеди клиантелата си, че най-полезната супер храна е троскот. И после да идват на тълпи при мен сами да си берат Simple Smile))

# 635
  • Варна
  • Мнения: 42
Колкото пъти дърпам троскота да го скубя си казвам, че трябва да походя по френските сайтове да открия какви деликатесни хлебчета си правят там с троскот, но какъвто е жилав при мен се съмнявам нещо добро да излезе. Там във Франция климатът е валежен, нежен, сигурно и троскотът им е такъв.
Все пак трябва много да се чете предварително. Например черното куче грозде на север (Русия) не е отровно, когато узрее и от него правят сладка, а при нас е винаги отровно.

Ефибуш, прати ми адреса си на лични, ще ти изпратя семена от обикновена бяла лобода, когато узреят. Имам и миналогодишни, но нека да са пресни. Аз тази година си посадих  между редовете с нисък грах по някой ред лобода. В някакъв момент си оставяш само 1-2 растения и това е достатъчно да ти дадат хиляди семена.

На снимката виждам, че щирът ти дава много семена. Винаги се дивя на магазина - 9 лева пакетчето, Амарант видиш ли - суперхрана!

Бас държа, че и разните други супер храни са си плевели, там където ги отглеждат.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 15:26 от amica2

# 636
  • Мнения: 3 654
Понякога поливам т.нар. почиващи площи. Тревите от тях кои отиват после на компостните купчини, кои отиват в тенджерата - тученица, щир, някоя шепа звездица (врабчови чревца) ... И аз дето толкова обичам да чета за плевели едва тези дни разбрах, че бялата куча лобода се готвела наравно с щира, спанака, лапада и обикновената лобода. Има не един сайт, включително и на български език. Ще ги прочета из основи преди да пробвам.
Определено някои плевели трябва да бъдат официално наречени зеленчуци и да се смятат за съпътстваща реколта към основната.
Лобода е много вкусна моята майка ни готвеше като бяхме  деца.

# 637
  • Мнения: 6 792
Искам някой гуру да убеди клиантелата си, че най-полезната супер храна е троскот. И после да идват на тълпи при мен сами да си берат Simple Smile))
Преди 6 години когато купихме двора от един квадрат вадихме по няколко кофи, дълго търсих къде се изкупува, защото прочетох че е билка, уви не открих... Сега има само в един непочистен край на къщата, мечтая за момента в който няма да го срещам в градината си.

# 638
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958

бялата лобода е нежна и мека пролетта, после, като лапада, става по-жилава и неприятна.
има и червена, ЕЖК твърди, че гони попови прасета, не съм забелязала. Simple Smile

при нас "звездицата" е "пилешка трева, ясно защо Simple Smile а тученицата е "свинска" Simple Smile Simple Smile

навремето, когато се появи "онова" синьо хапче направиха репортаж за него. попаднаха и в едно село и питаха и там. един по-възрастен зевзек въздъхна тежко и каза на репортерката "абе що някой не каже, че от балура в мойта нива ще стане пак ат? че да дойдат, да берат, да скубят..."

# 639
  • Мнения: 6 792


навремето, когато се появи "онова" синьо хапче направиха репортаж за него. попаднаха и в едно село и питаха и там. един по-възрастен зевзек въздъхна тежко и каза на репортерката "абе що някой не каже, че от балура в мойта нива ще стане пак ат? че да дойдат, да берат, да скубят..."
Има такава, шегуваме се с мъжа ми
В основата на трибестан

# 640
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 958
за вдигането на самолета не знам, но за вдигането на нетния доход на магазините за гуми за велосипеди помага много. Wink проверено е.

# 641
  • София
  • Мнения: 12 900
Мразя плевелите, при нас преди две години всичко си беше полянка и сега малко да не копаеш и да повали дъжд и става джунгла. Надявам се след няколко години вече да няма толкова плевели.
Вчера бяхме до село да полеем, но котаракът остана там, не го открихме да си го приберем и съответно днес ходих да си го търся. Комбинирах да дойде и приятелка да си набере домати и да си ги направи нещо, защото нас няма да ни има другата седмица и няма кога да се занимавам. Ето това си набра, само касетката с люти чушки е за мен и сега се занимавам да ги пека, утре мъжът ми ще си ги маринова. Стържа и тиквички за да замразя, но нещо не пускат изобщо вода и май не се справям.
Скрит текст:






Вече опекох лютите камбички, остават чорбаджийските и другите по-едри.
Скрит текст:


Събирам идеи за пипера, почнал е да узрява и да се зачервява на места и скоро ще има повече. Със сигурност мисля да затворя печени чушки в буркани, за камбите си мисля на туршия с морковчета да направя, но сигурно има и други възможности.
Харесват ми оранжево ухо и слоново ухо, от изстраданите Паланачко чудо не съм възхитена. От камбите има една много месеста и голяма Зелен Ратунд, имам и едни дадени от комшията, също ми харесват и ще си събера семена. Куртовската капия, също не е зле. Селски за сушене, не съм възхитена, но са доста узрели и ще пробвам да си изсуша, все пак явно не са за пълнене. Една бяла чушка уж ранна, не ми допада, няма да я садя отново.
Скрит текст:

# 642
  • Мнения: 17 116
Exaaaa, рогът на изобилието е у вас Smiley

У нас малинките стигнаха към метър, май твърде дребни ги взех. Гледам сега по магазините има едни в саксия дори са по-големи от тези вкъщи, чудех се да взема ли. После забелязах че и по нашия дребосък има плодчета вече, тази вечер ги опитахме, сладки, ароматни, и най-вече никаква гад не ги яде. Белите пеперуди са си нацвъкали гъсениците и брюкселчетата са доста опоскани, едва ли ще оцелеят. Гледах преди няколко дни че са ги наченали, ама това-онова и ги изпуснах Tired Face Догодина ММ се е заканил да гради клетка от мрежа, както правят всички Rolling Eyes Ядливите бурени може и да са ви смешни, ама нямат вредители, храна на бъдещето Smile Джинджифил супермаркетски корен садих, покара, после четох че не бил издръжлив на зима и сега трябва да го вадя и местя в саксия, ама днес четох форума и забравих. И батат киснах във вода и пусна корен, насадих го, сега забравих къде е, надявам се да продължи да расте - един ластар има - че да го забележа, иначе може да бъде окосен. Такива ми ти работи. Сега се надявам да сънувам зеленчуците на Aila, приятни сънища на всички и да ви е сладко.

От нищо нещо

# 643
  • Мнения: 3 654
Aila страхотно е да виждаш,че има такъв резултат след толкова много работа и има смисъл човек да вижда как с ръцете си дава живот.Поздравявам те за ентусиазма и за работните ръчички защото без тях нищо не става.За вкуса е ясно Simple Smile

# 644
  • София
  • Мнения: 12 900
Благодаря за поздравите. Догодина обаче по-малко домати със сигурност. Бях заделила за раздаване, на комшийка, на колега, накрая никой не ги взе и аз за да не ги изхвърлям като съм ги гледала от семчица и тях насадих и станаха прекалено много. Нямам какво да ги правя толкова много домати и само раздавам. Ще си набележа няколко сорта, които да си насадя догодина и ще са по-малко като бройка и като видове. Има интересни от домати от хоби семена, но не си заслужават, освен за разнообразие.
За догодина за разсада съм решила да си монтирам климатик в едната стая на къщата, лампи вече имам за разсад и да си го отглеждам там. Събирам идеи за поливане, така че да изкарват и по седмица без поливане Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт