Четвъртокласници 2021/2022

• 34 601
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
В София и част от провинцията вече започнаха присъственото, от другата седмица започват навсякъде. Както желаещите ОЕСР при присъствено, така и желаещите да присъстват при усложнена епидемиологична обстановка трябва да отговарят на определени условия. За желаещите да са дистанционно са повече и по-сложни за изпълнение. На желаещите присъствено и директорите масово съдействат, и учителите, и безплатни тестове са осигурени.

# 541
  • София
В София и част от провинцията вече започнаха присъственото, от другата седмица започват навсякъде. Както желаещите ОЕСР при присъствено, така и желаещите да присъстват при усложнена епидемиологична обстановка трябва да отговарят на определени условия. За желаещите да са дистанционно са повече и по-сложни за изпълнение. На желаещите присъствено и директорите масово съдействат, и учителите, и безплатни тестове са осигурени.
Може ли документа, в който това е уредено официално? В нашата група класната написа, че следващата седмица продължаваме ДО, защото не са събрани определения брой декларации. Не съм видяла промяна на никоя от заповедите, та затова попитах. Simple Smile Все пак на ниво министерства се взимат решенията. Нито заболеваемостта е спаднала под 250.

# 542
Предоставиха вече възможност и на желаещите присъствено, и на желаещите ДО, поне при малките. Не знам защо продължават да се сравняват училища с дискотеки - училището е задължително и като такова е редно средата да е безопасна. Аз нямам спомен да съм боледувала постоянно когато ходех на дискотеки, максимум  по един грип годишно. Последните години, откакто детето тръгна на градина, не е спирало да ми носи бацили. За месец и половина присъствено минахме през вирус с хрема, вирус с кашлица, вирус с ангина, както и повечето му съученици. От циркулиращите  единствено ни пропусна този с диарията (защото като мина през класа моят отсъстваше заради хремавия) и ковид.

Пусни си детето на училище/градина след 2 месеца стоене вкъщи, пък да видим дали няма да боледува. Това затравяне е толкова вредно - подтиска им се имунитета и после всеки бацил ги лови.
Ти на дискотека на 5 години ли си ходила или на 20 г.? Щото 5-годишните нямат изградена имунна система и затова боледуват, а 20-годишните вече имат и затова дискотеките не ги разболяват от грип и настинка, но срещу ковида не са защитени, освен ако не се ваксинират.

# 543
  • София
Ваче, както описваш положението при вас, имам чувството, че нарочно спъват присъственото.

# 544
Определено липсва избор, защото в паралелките, които са събрали 50 % останалите на ДО деца могат да се върнат по всяко време (два дни по-рано се подава заявление). Но тези които нямат 50% ще се върнат чак като паднат бройките до 250 на 100 000, което няма да е скоро. Ние сме единственият четвърти клас, които се връща в училище. Другите два остават вкъщи.

# 545
  • София
Ваче, както описваш положението при вас, имам чувството, че нарочно спъват присъственото.
Сакън,  не думай! Че кой знае кой чете и донася из форумите и групите Simple Smile Чувствата са си чувства, ама без факти и доказателства, няма как Smile

# 546
  • Пловдив
Моето не съм забелязала да е осакатено, да виси по 16 часа пред екран, нито да нищоправи повече, отколкото при присъственото. Като цяло усвоява по-добре материала и в училище, и от извънкласните, защото не се изморява толкова и е по-концентриран. Като резултат му остава повече време да се занимава с неща, които харесва. Не отричам, че на някои деца им се отразява зле дистанционното и губят мотивация, но моето не е от тях и също не е изолиран случай.

Искрено се радвам, че детето ви не изпитва притеснение от онлайн обучението. Щом смятате, че е нормално децата да стоят по 16 часа пред екран, имате възможността да си го държите вкъщи. На моето (и много други) все още не са им предоставили възможността да тръгнат на училище, където смятам им е мястото.

Не смятате ли че проблемът не е че на някой деца психичното здраве не е засегнато, а че има много на които онлайн обучението им е създало проблеми?

# 547
Vache, извинявам се, изобщо не бях разбрала, че при вас не сте събрали достатъчно. Около мен не съм чула за подобни случаи и предполагах, че основно из по-кофти училищата има проблем. При нас има няколко гръмогласни любители на конспирациите, и тук-таме по някой като мен, който предпочита да си задържи детето вкъщи докато спадне заболеваемостта и се освободят малко места в болницата за всеки случай. Класната е твърдо за присъствено и побутна колебаещите се натам, определено има значение. Може би наистина при вас го спъват нарочно.

Puss in boots, по-долу написах, че максимум 4 часа стои на компютър моето общо за училище, извънкласни и лични разговори/игри. Ако нечие дете стои по 16 часа, вината не е на ДО - при нас има няколко, които висят по над 8 часа през ваканциите, те и при присъствено играят на телефоните през междучасието и до късно през нощта вкъщи. Иначе аз съм на мнение, че децата са много адаптивни и влиянието на възрастните около тях е ключово за психичното им здраве. Пандемия е, тежка икономическа криза, предполагам и останалите родители имат като мен един куп притеснения, времената са несигурни. Психически са засегнати децата не толкова от ДО, а от огромното напрежение, което усещат навсякъде около себе си. За съжаление трудностите изкараха наяве най-лошото у много хора.

Пусни си детето на училище/градина след 2 месеца стоене вкъщи, пък да видим дали няма да боледува. Това затравяне е толкова вредно - подтиска им се имунитета и после всеки бацил ги лови.
Ти на дискотека на 5 години ли си ходила или на 20 г.? Щото 5-годишните нямат изградена имунна система и затова боледуват, а 20-годишните вече имат и затова дискотеките не ги разболяват от грип и настинка, но срещу ковида не са защитени, освен ако не се ваксинират.
А на 30-40 годишните какво им е на имунната система, че родителите лепват училищни и градински бацили, често и по-тежко от децата ги карат? Или на тази на учителите, които също не са на 5? Училищата и ДГ са места, където много деца пребивават дълго в близък контакт при липсваща вентилация. Както в другите подобни институции, донесе ли някой нещо, минава през всички, които не са боледували от него скоро. Траен имунитет към повечето вируси и бактерии няма. Колкото повече са в група/клас, толкова по-голям е рискът някое да донесе нещо, а покрай децата боледуват и възрастните. 20-годишните в дискотеката боледуват по-рядко от респираторни не защото им е изградена имунната, а защото в общия случай нито са принудени да се тъпчат в малка стая с още 25 човека за по 10-12 часа всеки ден, нито имат близки контакти с малки деца и родителите им.

# 548
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моето дете в ДО е от 8.30 до 16.00 часа на компютър. Това си е един цял работен ден.

# 549
Моят не се включва в дистанционната занималня, защото само пишат домашни, отпаднали са заниманията по интереси. А не виждам смисъл да си губи времето и до 4 да пише това, което без нея е приключил в 1.

# 550
Моят не се включва в дистанционната занималня, защото само пишат домашни, отпаднали са заниманията по интереси. А не виждам смисъл да си губи времето и до 4 да пише това, което без нея е приключил в 1.

И аз така..

# 551
При нас от целия начален курс само два класа остават ОРЕС поради недостатъчен брой декларации. И ние сме в единия 🙄

# 552
  • Отвъд алеята зад шкафа
При нас не е занималня, а си е учебно време, с взимане на материал и отсъствия. Затова се радвам много на присъственото обучение.

# 553
  • София
Vache, извинявам се, изобщо не бях разбрала, че при вас не сте събрали достатъчно. Около мен не съм чула за подобни случаи и предполагах, че основно из по-кофти училищата има проблем. При нас има няколко гръмогласни любители на конспирациите, и тук-таме по някой като мен, който предпочита да си задържи детето вкъщи докато спадне заболеваемостта и се освободят малко места в болницата за всеки случай. Класната е твърдо за присъствено и побутна колебаещите се натам, определено има значение. Може би наистина при вас го спъват нарочно.
Няма проблем! Blush
При нас само един отказа да тестват детето му по какъвто и да било начин и браво на него. Един имаше поне довод. То проблемът всъщност не е в желанието на родителите, а в пустите 50% на МОН, заради които навсякъде се стигна до жестоки драми. Предварително не казаха нищо такова, а впоследствие го приплъзнаха под давление на нечий натиск според мен.

# 554
Оказва се, че родителите предпочитат децата им да стоят цял ден вкъщи пред монитора, отколкото да се тестват с неинвазивен тест..... При нас са цели 11 деца, които явно нямат проблем децата им да ходят без тестове.

Скрит текст:
А на 30-40 годишните какво им е на имунната система, че родителите лепват училищни и градински бацили, често и по-тежко от децата ги карат? Или на тази на учителите, които също не са на 5? Училищата и ДГ са места, където много деца пребивават дълго в близък контакт при липсваща вентилация. Както в другите подобни институции, донесе ли някой нещо, минава през всички, които не са боледували от него скоро. Траен имунитет към повечето вируси и бактерии няма. Колкото повече са в група/клас, толкова по-голям е рискът някое да донесе нещо, а покрай децата боледуват и възрастните. 20-годишните в дискотеката боледуват по-рядко от респираторни не защото им е изградена имунната, а защото в общия случай нито са принудени да се тъпчат в малка стая с още 25 човека за по 10-12 часа всеки ден, нито имат близки контакти с малки деца и родителите им.

И смяташ, че ще си "спасиш" детето от болести, седейки вкъщи на онлайн обучение?!?! Чудничко..... Нямам против аз.
До преди година и половина нямаше подобни драми. Сега изведнъж в училище стана много страшно.....

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 20:03 от Soul Free

Общи условия

Активация на акаунт