За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 469
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • Велико Търново
Бяхте писали за някакъв таратор с галета, но не намирам рецепта. Може ли помощ:)?

# 376
Скрит текст:
Искам да направя крем супа, но без въглехидрати, т.е. без картофи. Да става за човек с диабет. Правих от тиквичка, броколи, спанак, морков и чушка, и искам да разнообразя. Някакви идеи кое как да комбинирам?

Дара, тези книги ще са ти от полза.
https://disk.yandex.ru/i/IjLft0H1DDaY8Q
https://disk.yandex.ru/i/Y48hmZyfTXwshQ

Даре, може би и на Жоро Бордовски рецептите ще ти свършат работа, погледни ги. Сетих се, че разпечатвах от тях на приятелка на майка, която беше с диабет.

ІІ-ра част

ІІІ-а част

ІV-та част

skk007, marchеva14 писа за таратора, но не намирам да е давала рецепта или линк. Освен да чакаш да се появи.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 17:40 от labrex

# 377
Ето цитат от Марчева(бях го пратила на снаха ми, която много обича таратор).
то е проЗта работа, режеш краставицата на кубчета, пресован чесън, добавям съвсем малко чесън, една ню-ню слидика, но това си е моя работа, 1 връзка наситнен копър, сол, и зехтин и накрая 2 пълни с.л. галета, разбъркваш и си прибавяш млякото и вода. Зная, че така го правят в Плодив и в пловдивска област, ама дали е истина не зная. Елементарна като добавка, но става плътен и по.-вкусен, аз така го обичам, а не само вода и мляко.

# 378
  • Русе
Аз добавям задължително на таратора и 2 с.л. ситно счукани орехови ядки.

# 379
Ако се смелят орехите на брашно заместват галетата . Мисля смлени бадеми и други ядки също
Може би шам - фъстък

# 380
Искам да направя крем супа, но без въглехидрати, т.е. без картофи. Да става за човек с диабет. Правих от тиквичка, броколи, спанак, морков и чушка, и искам да разнообразя. Някакви идеи кое как да комбинирам?

Крем супа от гъби
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%8A%D0%B1%D0%B8

Фалшива шкембе чорба - шкембе чорба от гъби кладница
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D1%86%D0%B0

Италианска доматена супа
https://bg.delachieve.com/%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D … D1%81%D0%BA%D0%B0

# 381
Крем супа от броколи също става много добре. Правила съм и само от броколи, понякога добавям и други зеленчуци, каквито имам. Праз също върви във всякаква крем супа. Или направо взимаш пакет с някакъв микс от зеленчуци и после пасираш. В миксовете досега не съм срещала картофи.
Друг вариант е да се добавят сурови зеленчуци (например моркови), които се смилат в блендера. За лятото - варианти на гаспачо.

# 382
  • София
Ето цитат от Марчева(бях го пратила на снаха ми, която много обича таратор).
...............................

Точно, то рецепта няма,  просто се добавят галетата, това е, Маре, благодаря, щото аз докато дойда то съмнало вече...Орехите са на вкус, някои обичат , някой -не, аз ги  добавям само в моята порция.
Ако се смелят орехите на брашно заместват галетата . Мисля смлени бадеми и други ядки също
Може би шам - фъстък
Не, Саня, не е подходящо,  важното е галетата да оберат  повече водата, но винаги има и първи път, ти пробвай аз ще пропусна, на вкус и цвят....как беше там...
Истинката им рецепта на пловдивчани е среда хляб накиснат във вода, изтискан и смачкан с копър и  чесъна, но на мен не ми харесва така, затова добавям галета, това си е моя вариант.

# 383
Това за средата хляб, съм го чувала за т. нар. жътварски таратор, който се прави с вода и оцет, без кисело мляко.

# 384
  • София
Това за средата хляб, съм го чувала за т. нар. жътварски таратор, който се прави с вода и оцет, без кисело мляко.
Не, не, не е онзи жътварски таратор, този си е пак с млякото  и другото което ги изброих, пробвайте, по-хубав е наистина, или на мен повече така ми харесва, с галетата.

# 385
Ще го пробвам, интересно ми стана, въпреки, че го обичам по-воден с много краставица, копър и орехи.

# 386
Баба ми правеше един таратор - но той се прави само с вода без мляко . Мисля , че и джанки се слагаха по спомен .
И по моят край таратора беше винаги  с орехи - този с млякото .
Ще пробвам с галета . Но ми звучи малко като попара

# 387
Здравейте на всички! Включвам се за първи път в темата с няколко въпросчета. Утре ще се събираме с приятелско семейство и ние ще правим барбекю. Обаче гостите ни споделиха, че хапват само агнешко. Според вас коя е най- подходящата част на агнето за барбекю и каква да е маринатата? Аз мисля да сложа малко сол, черен пипер, девисил, розмарин, зехтин и малко лимонов сок и да оставя месото цяла вечер в маринатата.
Миналия път те се бяха постарали да направят различни алкохолни коктейли за нас и сега идва нашия ред, но с безалкохолни. Бихте ли споделили ваши любими рецепти за безалкохолни коктейли, защото иначе ще ми се наложи да импровизирам и да смесвам разни сокове. Благодаря предварително!

# 388
  • Инсбрук
Най добра марината за агнешко - поне една нощ в прясно мляко. После си го овкусявате. Безалкохолни коктейли има хиляди, зависи какво обичате. Мога да предложа джинджифил сварен, ама малко количество, колкото палец( корен) после добавяте мед и лимонов сок . Не прекалявайте с джинджифила. Друг безалкохолен коктейл - диня в миксера и добавяте тоник, лимонада- вода с много изцедени лимони и малко захар.

# 389
какво ви е барбекюто? има ли шиш, затваря ли се, на въглища/газ?
иначе най-лесно е котлети, шишчета или кюфтета.

Общи условия

Активация на акаунт