За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 379
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
  • In transit
  • Мнения: 14 403
Биляна, и аз ти благодаря! Много се радвам, че са ти харесали. Hug

За контрафилето, погледни тази рецепта, ако искаш. С бон филе е, но приготвено по-този начин става сочно. Вкъщи контрафилето най-често го правя нарязано на тънко, леко оваляно в брашно и леко запържено в тиган с масло и зехтин за по 1 минута от всяка страна. Става супер сочно.

# 586
  • под тепетата
  • Мнения: 11 297
Непременно ще пробвам, имам подправките! Благодаря!

# 587
  • София
  • Мнения: 12 775
т.е. да не намаля градусите? Пекох на 200 първите 10+ минути, защото бързо започнаха да почервеняват, а със сигурност не бяха изпечени, след това намалих на 170. Явно трябва на по-долно ниво да са. Възможно ли е сместа ми да не е наред? Като гледах видеа, и рецептите от тук, мисля че стана точно както пише навсякъде.

Трябва да внимаваш с яйцата. Може да си сложила, колкото са по рецепта, но ако си бързала при добавянето, сместа ти да е станала по рядка. Също така има значение и размера на яйцата, това е сладкарска рецепта и всеки грам повече или по-малко влияе на рецептата. Така, че прибавяй яйцата предварително разбъркани и сипвай по малко от сместа, докато прецениш, че е необходимо. Разбира се, между всяко добавяне, бъркаш тестото, докато поеме яйцето напълно и т.н.

# 588
  • София
  • Мнения: 4 600
Да, така процедира с яйцата, малко по малко с дървена лъжица, докато поеме.

# 589
  • Мнения: X
Здравейте,
Не съм голяма кулинарка, но много искам да опитам да направя някакъв сладкиш/торта с желатин. Никога не съм работила с желатин и много ме плаши това "животно", затова ако има някоя добра душа, която да ми обясни като на идиот основни неща за желатина-като марка, която използва, тънкости при приготвянето и използването  му, както и някоя лесна рецепта за начинаещи, ще съм много благодарна.

# 590
  • In transit
  • Мнения: 14 403
Здравейте,
Не съм голяма кулинарка, но много искам да опитам да направя някакъв сладкиш/торта с желатин. Никога не съм работила с желатин и много ме плаши това "животно", затова ако има някоя добра душа, която да ми обясни като на идиот основни неща за желатина-като марка, която използва, тънкости при приготвянето и използването  му, както и някоя лесна рецепта за начинаещи, ще съм много благодарна.

Няма нищо страшно при работата с желатин. Най-важното е да запомниш, че никога не трябва да завира, защото се разрушава. Има два вида желатин, на прах и на листи. За мен на листи е по-удобен за работа, но си го поръчвам по интернет. В България не е много разпространен.
На прах ползвам на д-р Йоткер, защото винаги ми се получават нещата с него. Пробвала съм и други марки, но не от всички съм доволна. 1 пакетче е достатъчно за около 500г. Не се презастраховай за да не стане твърде гумен десерта ти. Смятай си приблизително количеството на продуктите (течностите) и прецени колко грама ще ти трябват. Но обикновено в рецептите си пише.
По-надолу пиша за желатина на прах.
Ако ще го ползваш към студени кремове първо го слагаш в купичка с 2-3 с.л. вода (30г макс.) и го разбъркваш. Оставяш го да абсорбира течността за 10-15 минути. След това го затопляш съвсем леко в микровълновата на 450W за 10-15 секунди. Ще видиш как от гелообразно състояние ще стане течен. И готово. Добавяш го към крема и разбъркваш добре.
Ако го ползваш към крем, който се нагрява след като набъбне желатина го добавяш директно към топлия крем. Топлината го разтваря и готово.

Ето ти няколко рецепти с желатин. Обяснила съм доста подробно във всяка рецепта как се ползва според случая.
Чийзкейк с Бейлис

Ягодово парфе

Торта Рай с млечен крем и плодове

Шоколадова паннакота

Торта с ягоди и паннакота без печене

# 591
  • София
  • Мнения: 12 775
Здравейте,
Не съм голяма кулинарка, но много искам да опитам да направя някакъв сладкиш/торта с желатин. Никога не съм работила с желатин и много ме плаши това "животно", затова ако има някоя добра душа, която да ми обясни като на идиот основни неща за желатина-като марка, която използва, тънкости при приготвянето и използването  му, както и някоя лесна рецепта за начинаещи, ще съм много благодарна.

MarianaS, няма нищо страшно и сложно в използването на желатина. Просто трябва да спазваш стриктно посочените рецепти и ако са точни, всичко ще бъде наред. Първо трябва да се разтвори в малко хладка вода и да се остави да набъбне. След това се слага на котлона на водна баня да се разтопи. Оставя се леко да изстине и се добавя към сладкиша като е добре неговата смес да е на стайна температура, защото в противен случай желатинът стяга прекалено бързо и сместа става на фитили. Трябва да се бърка енергично. Ето една лесна сезонна рецепта:

Желиран десерт с извара и кайсии

# 592
  • Мнения: X
Много ви благодаря.

# 593
  • Русе
  • Мнения: 6 317
Скрит текст:
Здравейте,
Не съм голяма кулинарка, но много искам да опитам да направя някакъв сладкиш/торта с желатин. Никога не съм работила с желатин и много ме плаши това "животно", затова ако има някоя добра душа, която да ми обясни като на идиот основни неща за желатина-като марка, която използва, тънкости при приготвянето и използването  му, както и някоя лесна рецепта за начинаещи, ще съм много благодарна.

Една съвсем проста рецепта. Направи 1/2 доза за проба. Използвам желатин на д-р Йоткер.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_20.html

# 594
  • Мнения: 1 480
Здравейте,
Не съм голяма кулинарка, но много искам да опитам да направя някакъв сладкиш/торта с желатин. Никога не съм работила с желатин и много ме плаши това "животно", затова ако има някоя добра душа, която да ми обясни като на идиот основни неща за желатина-като марка, която използва, тънкости при приготвянето и използването  му, както и някоя лесна рецепта за начинаещи, ще съм много благодарна.

b]     Желиран сладкиш[/b]
https://www.bg-mamma.com/?topic=351414.msg15057081#msg15057081

През лятото винаги го приготвям- бърз, лесен, много вкусен и с различни плодове.

 Разтварям желатина в около 1/2 ч.ч. вода. Качествен е желатинът на д-р Йоткер.
Изчаквам да набъбне, да поеме водата. Става като желе.
На водна баня ( в купичка с топла вода) се поставя чашата, така че желатинът да започне, да става течен.
Понякога го слагам в микровълновата за 20-30 сек., докато се разтопи.
Трябва  малко да поизстине, но да не стегне  и тогава го добавяш към сместа.
Хубаво разбъркваш да се смеси.

# 595
  • Мнения: X
Само не разбирам защо в някои рецепти след като е набъбнал желатина се притопля (на водна баня или в микровълнова), а в други рецепти се слага в крема след като набъбне, без да се претопля. Каква е логиката?

# 596
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
... Ако ще го ползваш към студени кремове първо го слагаш в купичка с 2-3 с.л. вода (30г макс.) и го разбъркваш. Оставяш го да абсорбира течността за 10-15 минути. След това го затопляш съвсем леко в микровълновата на 450W за 10-15 секунди. Ще видиш как от гелообразно състояние ще стане течен. И готово. Добавяш го към крема и разбъркваш добре.

Ако го ползваш към крем, който се нагрява след като набъбне желатина го добавяш директно към топлия крем. Топлината го разтваря и готово. ...
Да вметна само... студен крем е например парфето. Топъл е например всеки нишестен крем, който се вари.

# 597
  • In transit
  • Мнения: 14 403
Морена, мерси за уточнението. Hug За топъл по-скоро имах предвид паннакотата...на крем с нишесте поне аз не слагам желатин. Но пак ще се получи като се замисля.

# 598
  • София
  • Мнения: 12 775
Само не разбирам защо в някои рецепти след като е набъбнал желатина се притопля (на водна баня или в микровълнова), а в други рецепти се слага в крема след като набъбне, без да се претопля. Каква е логиката?

Къде пише, че се слага в крема след като набъбне, без да се претопля?

# 599
  • Мнения: 22 867
Само не разбирам защо в някои рецепти след като е набъбнал желатина се притопля (на водна баня или в микровълнова), а в други рецепти се слага в крема след като набъбне, без да се претопля. Каква е логиката?

То не е претопляне, а разтваряне на желатина. Възможно е авторите на рецептите да не обясняват подробно, предполагат, че се знае.
Понякога сипвам в съд гореща вода от бойлера или каната и слагам чашката с набъбналия желатин. Докато се намотам с други неща, той се е разтопил. Поглеждам го, разбира се, за да го извадя след като се е разтворил, да не се загрява повече от стоенето във водата.

Общи условия

Активация на акаунт