Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 48 210
  • 469
  •   1
Отговори
# 225
Пиперки успешно отгледах в кофа 12 литра и нея я сложих в тарелка голяма каквито са сега суджуците на Лидл, дето е като корито. Тази тарелка ми е пълна с вода летните дни и пиперките оцеляха. Мисълта ми е, че ниска подложка не върши работа, засушават се и увехваха. Тази година ще сложа в 3 такива кофи, мама има градина и ни дава, но на мен ми харесва зеленината на балкона.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 19:05 от blackcat6

# 226
  • София
Привет!
Присъединявам се и аз към темата, тъй като реших и аз да си направя градска градинка на балкона, пък да видим какво ще излезне!
В тубата има доста интересни клипчета и се нахъсах, обаче ми липсват малко знания и практика!
Взех семена за салатки, репички, грах, мини моркови, салатен лук  (и други семена имам) , но на тези пише, че се сеят Февруари! Та сега идва все пак и питането- ок ли е да се сеят навън в този студ? От София съм. Дали да ги заложа на остъклен балкон или да ги слагам директно на неостъкления? Чуденката ми идва от това, че температурата на земята е много различна от тази на почвата, когато става въпрос за саксии? За да покълнат семената трябва влага, а според мен ще замръзне мократа почва в саксиите навън! Съвети?

# 227
Неотдавна открих темичката. Имам само неуспешни опити за нещо зелено на балкона.
Балконът е южен, много слънчев.
Моля ви, дайте съвет как да отгледам поне прост магданоз в сандъче/саксия на балкона.
Всички подправки, които слагам,  стават високи, рехави и хилави, а не избуяли и гъсти Relaxed

# 228
blackcat6 , благодаря! Те тогава ще ми трябват 6-т кофи, толкова няма да мога да събера на тераса. Може би някаква каскадна конструкция ще ми трябва.

# 229
На южен слънчев балкон много трудно се гледа каквото и да е, от опит го знам. Най-добре е да се засенчи с нещо ако има как, поне долу саксията да е на сянка. Иииии поливане сутрин и вечер.
На слънце най-много издържат мащерка, риган и розмарин.

# 230
Аз съм доволна от кофата, защото си направиха и корен и по-трудно се засушава, номера с водата е успешен, докато в саксийки, са им плитки и просто самото растение не се развива добре. Веднъж съм гледала копър в кофа, много хубав беше, там проблема бяха листните въшки, иначе здрав и хубав като градински.

Плацебо, дръж ги в остълената част като имаш възможност, навън е студено още. Аз ще си сея и тази година мушката, но след седмица и ще ги гледам вътре на прозореца.

# 231
Благодаря, момичета! Ако се получи нещо, ще се похваля ).

# 232
Става си магданоз на южна тераса, но действително лятото го слагах в ниското, да е засенчен от стената а не да го огрява пряко. Редовното поливане е ясно, то няма как без него.

# 233
Благодаря, момичета! Ако се получи нещо, ще се похваля ).
Задължително със снимки предлагам да се включваме, за да раздвижим темата. Много обичам снимки в тези теми, някак по-мотивиращо изглежда Simple Smile

# 234
  • София
Привет!
Присъединявам се и аз към темата, тъй като реших и аз да си направя градска градинка на балкона, пък да видим какво ще излезне!
В тубата има доста интересни клипчета и се нахъсах, обаче ми липсват малко знания и практика!
Взех семена за салатки, репички, грах, мини моркови, салатен лук  (и други семена имам) , но на тези пише, че се сеят Февруари! Та сега идва все пак и питането- ок ли е да се сеят навън в този студ? От София съм. Дали да ги заложа на остъклен балкон или да ги слагам директно на неостъкления? Чуденката ми идва от това, че температурата на земята е много различна от тази на почвата, когато става въпрос за саксии? За да покълнат семената трябва влага, а според мен ще замръзне мократа почва в саксиите навън! Съвети?
Като е написано февруари-март, значи ще си направите разсад. Този разсад ще посадите, като навън е топло вече. За директна сеидба чакате да е топло навън. Дерзайте!

# 235
  • София
Да, аз по принцип си правя разсад на домати, черита, тиквички и цвекло за вилата! Но никога до сега не съм гледала толкова ранни зеленчуци и за това се чудя! На опаковките на граха, репичките, морковите и салатките пише директна сеитба на открито ( да разбирам, че не се прави разсад ? ) и за това съм в чуденка !

Тази година реших да пробвам да засаждам растенията по лунния календар, да видя дали ще има някаква разлика, и спрямо него подходящи дни за засаждане са от 2 до 16 февруари. Пък то точно този период го дават доста студено!
Ще се пробвам да ги събера някак на остъкления балкон ( че той ми е нагъчкан с олеандри и кактуси) и под фолио, пък ако не тръгнат ще се пробвам пак март месец!

# 236
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тиквичките и цвеклото - направо в градината. март или април, зависи от района.
за черитата е по-добре да си направиш разсад Simple Smile

# 237
  • София
И на тиквичките и цвеклото си правя разсад! На вилата ни, където ги садя, преди 24 май не може нищо да се сади, земята още е студена (1100-1200 м надморска е)! За това до сега не съм садила толкова ранни култури и не ми е много ясно! Но тази година реших да си насадя такива на софийския балкон!

# 238
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
правила съм разсад, сяла съм и директно.
и директно насятите много  бързо са настигали разсада. отделно, че раста здрави и силни, а разсадите се чудят от какво да погинат. Simple Smile
забелязах го преди време в градинката ни на брега на Дунав, по-късно се потвърди и за планините на Краището. Simple Smile

# 239
За толкова години всичките ми разсади стават дълги, хилави и тънки като косъм. Не знам къде греша.
Един прост дивисил си сложих на балкона, живее вече няколко години, но не расте повече от 5 см.
В градината на майка ми е храст, реже го постоянно. И на балкона ми е на сянка.

Общи условия

Активация на акаунт