Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 48 203
  • 469
  •   1
Отговори
# 240
  • София, Студентски град
Разсадите стават дълги и хилави при липса на светлина. Simple Smile

# 241
  • София
Здравейте, бих искал да си взема семена за краставици и домати, за да ги засадя на балкона.
Въпросът ми е какво точно пръст да купя? Едва ли ше стане в обикновената за цветя? Каква да търся?
Мерси!

# 242
На пакетите има картинки за какво е, по тях се ориентирайте.

# 243
  • София
Хм. На пакетите с тор и пръст, казвате? Има една цветна борса до нас, ще проверя там дали има….

# 244
Здравейте, бих искал да си взема семена за краставици и домати, за да ги засадя на балкона.
Въпросът ми е какво точно пръст да купя? Едва ли ше стане в обикновената за цветя? Каква да търся?
Мерси!
Разбира се че става и с обикновена, но има и такава на която пише че е за зеленчук, може да погледнеш в магазините където се продават градински пособия както и в интернет. Мисля че в Лидъл в момента има градинарски неща включително универсален субстрат, който може да ползваш. Желателно е да се сдобиеш и с течен тор за зеленчук (задължително да пише това) за да ги подхранваш докато растат.

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
иди в баумакс или в практикер - има големи чували, немски са, имат зеленчуци на картинката, но и тези с цветя стават.

https://www.home-max.bg/dvor-i-gradina/pochvi/universalni-pochvi/

# 246
В Баучакс, Практикер, Бриколаж пакетите са с картинки. Би трябвало да е по-евтина от на цветните борси, поне аз винаги нацелвам някакви промоции и за цветя и за материали. От цветна борса една пролет  пазарувах и не бях доволна от цветята. Боледуваха ми.

# 247
  • София
Мерси, момичета.
Сега гледам, има в Билла брошурата един Торфен субстрат, универсален пише на плика, 20 л за 7 лв. Това Ок ли е да ги засадя вътр семената?
И втори въпрос, ако взема едно пакетче семена краставици - цялото, с всички семена ли засаждам в голямата саксия/кофа или в две-три?
Мерси! Течен тор ще търся другаде.

# 248
  • София, Студентски град
Зависи колко е голяма саксията. Аз ползвах 25 - литрова за два корена краставица.

# 249
Може торфения субстрат, даже е идеален. За красавици обаче си приготви голяма саксия, поне 30см диаметър и 20см дълбока за 1-2 растения. И имай предвид че те растат много дълги и обикновено се пускат да се катерят нагоре по нещо. Останали семенца може да ползваш следващите 1-2г.

# 250
Аз не гледам зеленчуци, но знам мама как прави - сложи в кофичка от кисело мляко по 2 семенца на разстояние , кофичките пробити отдолу. Като пораснат ще ги преместиш в големи саксии или кофи за вода 12 литрови.

# 251
Е може и с разсад, но ако ще са на топло през цялото време не е необходимо. Ако саксията ще е на студена тераса по-добре първо разсадче което да държиш на топло и чак като се засили растенийцето да го вадиш навън на по-хладно.

А, и да не забравиш да поливш семенцата 😁

# 252
Мерси, момичета.
Сега гледам, има в Билла брошурата един Торфен субстрат, универсален пише на плика, 20 л за 7 лв. Това Ок ли е да ги засадя вътр семената?
И втори въпрос, ако взема едно пакетче семена краставици - цялото, с всички семена ли засаждам в голямата саксия/кофа или в две-три?
Мерси! Течен тор ще търся другаде.
Цяло пакетче семена за краставици са за цяла градина... и то не малка. Кофа или подобен размер саксия и вече са ти казали - по 1-2 растения в такава, пък вече ти ще си прецениш колко такива кофи искаш или можеш. Краставиците искат достатъчно вода и да има къде да се катерят че те са си пълзящи.
Универсален субстрат ще ти свърши работа, а и винаги можеш да се консултираш и там където продават семена и прочие градински истории. Правилно си се ориентирал към голям пакет, те ще ти трябват сигурно и повече от един, съмнявам се само една кофа да сложиш.

Аз за поредна година решавам да се пробвам с див лук... да видим ще имам ли повече късмет този път. Предните години така и не разбрах какво му обърквам все, ама и да поникне - не оцелява дълго или оцеляват няколко стръкчета колкото да се каже че има нещо в саксията.
Иначе съм си засяла обичайния магданоз (Италиански гигант, харесвам да е с големи и плоски листа), макар и малко по-късно тази година. Но пък хидратирах семенцата преди да ги посея, на топло са и под найлон, очаквам скоро да се покажат. И руколата, която пробвах миналата година и вече смятам редовно да си гледам, тя си върви добре за сега.

# 253
Мда, мама прави разсади на топло, после ги изнася навън, така процедира и с тиквичките, доматите ги сее в малки сандъчета,  после пикира, после сади в градината.

Магданоза е капризен, аз не сея отдавна, копъра ми хваща листни въшки, аз като го напръскам и не мога да го ползвам, файда от него - нула. Гледам само босилек за капрезето и мента за мохитото Simple Smile

# 254
Колко да е капризен магданоза? Той издържа и под снега. Ето моя от миналата година

Аз пресадих малко салатки

Имам още 3-4 сандъчета, там утре ще пресадя.
Чесън съм наслагала из саксиите, онзи ден рязах първия.

Общи условия

Активация на акаунт