Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 47 556
  • 469
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,терасата ни е малка. Идеи как да огледам домати на нея ,така че да има място и за сушилника 😆 ?
Мислех си да ги наредя на прозорците от външната страна разбира се ,но не знам ... какво мислите вие

# 451
Ariadna82 радвам се, че намерих сродна душа. За черитата Heart
Някъде четох, че доматите спирали над 32 градуса да зреят. Не знам дали е вярно.
Моите стават леко оранжеви и изведнъж узряват.
Довечера ще  правя салата с първите 10- ина Simple Smile

# 452
За зреенето не знам но да завържат става трудна работа в голяма жега. Цъфтят си иначе, но почти не връзват.

# 453
Ariadna82 радвам се, че намерих сродна душа. За черитата Heart
Някъде четох, че доматите спирали над 32 градуса да зреят. Не знам дали е вярно.
Моите стават леко оранжеви и изведнъж узряват.
Довечера ще  правя салата с първите 10- ина Simple Smile

моите още расте растението и цъфтят, но да правят плод, а не зрее, така си стоят зелени, ако е истина това с 32 градуса дано сега да се окупитят Simple Smile курнишоните имах реколта вече, а черитата още само ги гледам Simple Smile

# 454
  • sofiq
Здравейте, мойте два физалиса на терасата станаха много големи и имат доста плод.Четох че не се бере а се чака плода да падне сам,но плода вече е разкъсал шушулката и е с размери на малка мандарина. Плодчетата които съм купувача от магазина са с размери на череша,има ли по едри сортове.

# 455
Това не е ли томатило? Плодовете но физалиса са по-дребни

# 456
  • sofiq

Нямам представа,колега ми подари 2 коренчета разасад,като си пазарувал за неговата градина му го подарили в разсадника и му казали че е физалис.Аз съм кпувала от хипермаркет плода и съм го виждала като украса на торта....до там са ми познанията.Затова се усъмних какво точно отглеждам и най вече дали е ядливо.

# 457
И на мен ми прилича на томатило. И томатилото е от същото семейство. И да, растенията стават супер големи. Не се притеснявай от разкъсана шушулка. От зелените може да си направиш salsa verde, а ако ги оставиш да узреят (стават жълти) може и така да си ги похапваш...

# 458
  • sofiq
И на мен ми прилича на томатило. И томатилото е от същото семейство. И да, растенията стават супер големи. Не се притеснявай от разкъсана шушулка. От зелените може да си направиш salsa verde, а ако ги оставиш да узреят (стават жълти) може и така да си ги похапваш...

Много благодаря за отговора ,значи ще чакам да пожълтеят Simple Smile.

# 459
Здравейте, въпрос за чери домати имам. Като покълнат семенцата на разсада, местите ли ги за известно време в по-голяма саксийка преди да ги засадите и ако да, колко трябва да е голяма тази саксийка?

# 460
Разсадите по пазара ги продават в кофички от кисело мляко или 250мл чашки. Кофичка от кисело мляко е класика в жанра. Само не забравяйте да й пробиете дупки, ако ще ползвате такава.

# 461
Ама в смисъл директно в чашки да сея семената и после ги пренасям в сандъка/градината?

# 462

Физалис (Томатило Amarylla)
https://www.agrogradina.bg/fizalis-tomatilo-Amarylla

Изглежда е синоним, или сортово разнообразие.

moonriver, да. После разрязваш чашката/кофичката от кисело мляко. Някои сеят семента в сандъче и после пикират в кофички.

# 463
Възможно е не всяко семенце да поникне. Първо ги засяват по-нагъсто и след като поникнат ги слагат в кофички/чашки . Вие ще правите предполагам само няколко, така че за по-лесно си сложете направо в чашките.  Ако някое не поникне или не е много здраво, няма да е голяма загуба.
Принципно вече е късно да се правят разсади - започва се още през февруари/март. По-добре си купете разсад от пазара, но изчакайте да се стопли малко. Аз засаждам края на април, началото на май.

# 464
Благодаря на всички за отговорите Simple Smile те черитата не стават ли по-бързо (в смисъл, че не е прооблем да засадя по-късно)?

Общи условия

Активация на акаунт