Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 14

• 43 262
  • 791
  •   2
Отговори
# 210
  • тук и там
И аз от личен опит мога да кажа,че и при мен файда нямаше от хранителните добавки.Две години се мъчих уж да се справя със зацапване извън цикъл(поради нисък прогестерон).Пих витекс, див ямс ,мазах прогестеронов крем някакъв-растителен -нищо не стана. Пих три месеца примолут нор(само 10 дни преди цикъл) и се оправих.

Сега нямам зацапвания,но аз  минах вече и на следващият етап  де..Rolling Eyes...Прескача ми от време на време,мисля пак да пробвам с дим ямс за няколко месеца за регулиране, но не възлагам големи надежди .

Но за кръвоизливи специално и подобни състояния ,не бих разчитала много  на билки и добавки .

# 211
  • Варна
Мдааа, май само ще е загуба на време и пари. Май ще я слагам таз' спирала и да се свършва.

# 212
Момичета, чета ви и виждам, че сте добре запознати с различни добавки за пременопаузата. Иска ми се да разбера разликата между Витекс, масло от вечерна иглика, див ямс. Чета информация за приложението им и ми се струва, че се припокрива в голяма степен. Вероятно има тънки разлики, които не улавям. Ще съм благодарна на по-запознатите за мнение.
Витексът и по-специално Фемикур Н, дори докторите го изписват при болки в гърдите, силно изразен ПМС и нисък прогестерон. За тази добавка има проведени изследвания с по-категорични резултати, че повишава прогестерона. Приемала съм го по лекарска препоръка и определено се чувствах много по-добре. Без ПМС, болки и без подуване.
Маслото от вечерна иглика или Prim Oil съдържа Омега-6 незаменими мастни киселини - линолеинова и гама-линолеинова /GLA/. Май е най-предписваната и използвана добавка при всякакви смущения от менструален тип. Чета обаче, че има естрогенен ефект. А моят личен опит е за усилване на кръвотеченията всеки път като го започна, което за мен също означава, че влияе на естрогените.
Дивият ямс го препоръчват при нисък прогестерон и за регулиране на хормоналния баланс. Съдържа диосгенин, който се превръща в Прогестерон само и единствено в лабораторни условия, но не и в телата ни. При проведенo изследванe на жени в менопауза, приемащи див ямс, резултатът е повишени нива на естрогените, а не на прогестерона. Тук нямам личен опит.
HappyKali, аз също съм от тези с кръвоизливите, спиралата не ми е опция за момента. Пробвала съм какво ли не, без хормони. Малко са нещата, които са повлиявали в редки случаи. Хомеопатията и белия равнец са сред тях.

# 213
Благодаря момичета за мненията.

Vaiza, специални благодарности за разясненията и споделения личен опит!

# 214
  • София
Vaiza, по-добре не бих могла да го кажа!
И моят опит с игликата е такъв - усилва кървенето и вдига естрогена (този месец го тествах точно).
Адамовото дърво и на мен ми е предписано.
Ще споделя като попия повече.

# 215
Аз съм писала и друг път, пих един месец иглика, дойде ми цикъл по средата на нищото, и я зарязах.

# 216
  • София
То аз сега я пих, нали исках да ми дойде и то дойде😂 но на трети ден пуснах естрогена и той ударил тавана (а две седмици преди това като бях в цикъл пак беше нормален)🥸
Може и от дуфастона да е дето пих 5 дни, но може и от игликата. Тя и холестерола вдига, ще я махна…
Чакай да ти покажа какво ми похвалиха за кости и купих да пия:

https://fitness1.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D … 21132?q=Bone%20up

# 217
Благодаря ти, ще питам ендото. Тези дни ми се накара че съм занемарила остеопорозата, Пролията било най-доброто...не знам какво да правя и кой лекар още да питам, иска ми се да е жена.

# 218
Lemy, аз съм сигурна че всичко си изчела по въпроса, но виж и това за Пролията: https://nwhn.org/prolia-safe-treatment-option-osteoporosis/ Ето малко с google translate, че ме мързи да пиша. Но ти ще разбереш.
Скрит текст:
............Предлага се медикаментозно лечение, ако алтернативните методи за превенция и лечение не работят. Лекарствата с рецепта включват хормони, бисфосфонати, селективни естрогенни рецепторни модулатори (SERM) и моноклонални антитела. Дългосрочната употреба на бисфосфонати увеличава риска от фрактури, така че те не трябва да се използват след 3-5 години. Prolia, с родово име Denosumab, е вид моноклонално антитяло, което спира естественото разграждане на костите. Prolia се инжектира два пъти годишно. Трябва да се използва само ако други методи на лечение са неуспешни или от жени в постменопауза, които имат тежка остеопороза. Националната мрежа за здраве на жените предлага на жените да изпробват други одобрени от FDA лекарства за остеопороза, преди да опитат Prolia. Това лекарство има дълъг списък от странични ефекти и също така е важно да се отбележи, че дългосрочните рискове са неизвестни. Ръководството за лекарства на FDA изброява потенциалните здравословни проблеми, които включват сериозни инфекции, фрактури на бедрената кост и проблеми с челюстната кост. Не е ясно дали ползите надвишават рисковете.,,,,,,

А тук виж коментарите след статията. Нея я пропусни. https://www.health.harvard.edu/blog/starting-an-osteoporosis-dru … know-201604189463

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 22:04 от vici75

# 219
  • Бургас
Аз не смея много да се хваля, но при мен се подобриха нещата с кръвоизливите и болките, само не мога да преценя от кое точно - пих хомеопатично за мен, ходя на боуен и пия рескю и бахови есенции/те са по-скоро за пмс емоциите/ преди цикъл и при болки/определено помага, и въпреки, че отдавна ползвам бахови есенции, не знаех това му свойство, на рескю-то.

# 220
  • В градината...
Есенциите и хомеопатията е твърде вероятно да са помогнали най-много.

# 221
  • Бургас
Може, но от боуена особено след работа по корема почувствах страхотно облекчение, все едно съм имала камък, така се отпусна всичко, такава лекота в тази област.

# 222
  • Варна.
не знаех това му свойство, на рескю-то.

Винаги нося в чантата си, освен за мен, правя "вълшебна вода" вкъщи, даже понякога давам на колегите.

# 223
Вики, много ти благодаря за линковете!
Чак всичко не съм изчела, та ако ти попадне още нещо, пращай. ☺️
Ей това от единият линк ме притеснява:
"Не е ясно дали ползите надвишават рисковете."

Трябва да си направя нови остеодензитометрии, да се види как вървят нещата.
И малко съботно небе на към нас:
Скрит текст:

# 224
  • Варна
По колко капки пиете Рес кю?

Общи условия

Активация на акаунт