На море в Турция - Тема 71

• 73 263
  • 813
  •   1
Отговори
# 375
Моето запитване е към тези,които са били в Сиде.Освен Античния град какво друго може да се види там?А този град Манавгат,също някъде в околността дали си струва да се посети

Здравейте, Манавгат е доста голям град. Има много магазини, мол и водопад, до който може да се разходите. В Сиде античния град си заслужава определено. Там също има магазини, пазари. Отделете си по ден за всяко място.

# 376
  • Където морето целува небето...
Ако има нощни птици, едно въпросче Simple Smile
Ако тръгнем след час и минем бързо границата, мястото където продават стикерите ще е затворено. Гледах в Гугъл ми изписа, че отваря 8:30. След това от къде може да купим стикер?
Пътуваме в посока Ескишехир.
Някой посещавал ли е делфинариума, който е в близост до Лонисера?
Търсите поща в Ескишехир, ако ще спирате там. Посетихме делфинариума в Аксу/Анталия. Не си струва парите, но този в Алания не работеше тогава. Ако ви се пътува повече, то вижте аквариума в Анталия.

# 377
Здравейте!
Можете ли да ми препоръчате настаняване в Айвалък? Не търсим all inclussive, по-скоро нещо на плажа с кухня. Може апартамент, студия, бунгала.
Благодаря предварително!

# 378
Ако тръгнем след час и минем бързо границата, мястото където продават стикерите ще е затворено. Гледах в Гугъл ми изписа, че отваря 8:30. След това от къде може да купим стикер?
Търсите поща в Ескишехир, ако ще спирате там. Посетихме делфинариума в Аксу/Анталия. Не си струва парите, но този в Алания не работеше тогава. Ако ви се пътува повече, то вижте аквариума в Анталия.
До Анталия май няма да ходим за сега. Видях, че има зоопарк и аквариум в Ескишехир. Евентуално утре сутринта мисля да ги посетим. Не успях да намеря информация в колко часа отварят.
Стикер взехме от първото място, където отчитат. От границата ни насочиха към друго място след границата, но там нямаха стикери, можеше само да заредиш.
Малко неприятно е, защото гишето е от другата страна на пътя, а има опънати мрежи. ММ спря на аварийни, заобиколи оградата и право при полицаите от другата страна те го опътили, та сдобихме се със заветния стикер.
После да си го пазим, нали? При друго пътуване само си го зареждаме?
Може ли да го отлепим от стъклото като се приберем или после няма да може да го залепим пак.
ММ казал къде отиваме и му заредили 200 лири, не знам ще стигнат ли и в двете посоки до Алания и обратно.

# 379
Ние също зареждаме стикерът там - в насрещното зад оградите. Хубавото е, че рано сутрин няма трафик и ММ спокойно преминава. Винаги има жандармерия, но никога не са ни правили проблем. Сега погледнах нашите таксувания Бургас-Алания и обратно - 243 лири, но зависи може би и от кой мост се минава. Нашият стикер си стои залепен и не го сваляме.
Аз да попитам, ако някой е запознат. Наши приятели не са успели да заредят стикер и са плащали на място. Вчера обаче виждат в системата, че имат глоба за неплатена такса. Излиза и в двете страници за проверка, като срокът за плащане е изтекал и подлежат на глоба. Сега ако се опитат да минат граница трябва да платят таксата и още 4 пъти начисление ли? Или може да се докаже, че са платили на място? Тези, които сте плащали на място, отчита л исе в системата по номер на колата?

# 380
  • Пловдив

Ние го посетихме миналата седмица и страшно много ни хареса представлението, както на мен и ММ, така и на децата. Определено си заслужава. Два делфина и морски слонове-има и малък. Много е забавно.  Първо е шоуто с морските слонове, след това с делфините.

# 381
  • София
Здравейте,
Имам резервирана почивка през септември. Идеята е да пътуваме с кола до Истанбул и оттам с вътрешен полет до Анталия. Прочетох за някакви HES кодове. Моля за подробности, ако някой знае. И двамата с мъжа ми сме ваксинирани.

# 382

Ние го посетихме миналата седмица и страшно много ни хареса представлението, както на мен и ММ, така и на децата. Определено си заслужава. Два делфина и морски слонове-има и малък. Много е забавно.  Първо е шоуто с морските слонове, след това с делфините.
Благодаря. Каква е цената на билетите?
На територията на делфинариума трябва ли да си с маска?
Дали ще има някакви промени от утре, интересува ме главно носенето на маски и вечерния час.

# 383
  • Пловдив

Благодаря. Каква е цената на билетите?
На територията на делфинариума трябва ли да си с маска?
Дали ще има някакви промени от утре, интересува ме главно носенето на маски и вечерния час.
Цената е 20 евро за възрастни и деца над 9 год. За деца до 9 год 15 евро.
Може и в лири да платите. Излиза пак същото 200 лири е за възрастни.
Шоуто е от 11 ч всеки ден.
Маски не сме носили.
За вечерен час не знам, той нали не важи за туристите. А и до колкото знам от 01.07 разхлабват още мерките.

# 384
Ние също зареждаме стикерът там - в насрещното зад оградите. Хубавото е, че рано сутрин няма трафик и ММ спокойно преминава. Винаги има жандармерия, но никога не са ни правили проблем. Сега погледнах нашите таксувания Бургас-Алания и обратно - 243 лири, но зависи може би и от кой мост се минава. Нашият стикер си стои залепен и не го сваляме.
Аз да попитам, ако някой е запознат. Наши приятели не са успели да заредят стикер и са плащали на място. Вчера обаче виждат в системата, че имат глоба за неплатена такса. Излиза и в двете страници за проверка, като срокът за плащане е изтекал и подлежат на глоба. Сега ако се опитат да минат граница трябва да платят таксата и още 4 пъти начисление ли? Или може да се докаже, че са платили на място? Тези, които сте плащали на място, отчита л исе в системата по номер на колата?

Къде проверявате за глоби и наличности в HGS стикера

# 385
Къде проверявате за глоби и наличности в HGS стикера

https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf тук излиза Наказателна процедура (с автоматичен превод) с червен надпис. Иска регистрация.
https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama тук излиза, че им е минал гратисен срок за плащане и дължат 4 кратна сума + такси. Тук не се иска регистрация, а само по номера на колата.
Примерно за нашия стикер всичко си излиза платено, но не сме плащали кеш, а само през стикера.

# 386
Внимавайте и с камерите за скорост. Отнесохме вече една глоба 500TL от пътуването ни юни месец.

# 387
  • София
Кеш се плаща само на някои пътища, например О5 магистралата от Истанбул до Измир. От Одрин до Истанбул няма гишета за плащане и трябва стикер.
Обаче не е чак толкова спешно че да прескачате мантинели - може да си го купите и заредите от всяка ПТТ (поща) до 7 дни след пътуването.
Внимавайте и с камерите за скорост. Отнесохме вече една глоба 500TL от пътуването ни юни месец.
Как разбрахте, на границата или после?

# 388
За пързалките и инцидента - при нас в Лонисера също имаше тази година инцидент. Изведоха парамедиците детенцето на носилка след падане. Помня през 2018 имаше и починало българче, пак по пързалките в Кушадасъ мисля. Уж има спасители и служители, но за жалост пак се случват неприятни инциденти.

Аз вече имам известен страх към пързалките след няколкото инцидента, включително и тези в България. Дори се отказах от хотел, който много харесвам, защото няма спасител на всяка една пързалка, който да следи спусканията. Обаче винаги съм си мислела, че проблемите идват от това, че хората се спускат без да изчакат достатъчно, за да има безопасна дистанция, а сега оставам с впечатление, че децата са паднали от пързалката по време на спускане, така ли?

# 389
Как разбрахте, на границата или после?
[/quote]

На границата нищо не казаха, проверих по регистрационен номер на колата в един сайт, който го имаше във ФБ групата.

Общи условия

Активация на акаунт