Автор: LIDYA


След време, когато отворим албумите (виртуални или хартиени) и си спомним за чудесните, отлетели безвъзвратно дни, ще бъдем благодарни на тези картинки, които ни карат да изживеем пак щастието от порастването на нашите деца. Ще ни припомнят страхотните мигове с тях, веселите случки и ще върнат времето назад, правейки ни отново млади!

Ето някои съвети за по-добри снимки:

Много е важно да се забавляваме докато снимаме!

Това да е естествен процес, без да влагаме нерви и да гоним излишен перфекционизъм (почерпен от списания например), изтормозвайки децата си с изискване на определена поза и изражение на лицето!
Можем да си помогнем предварително, като запомним реакциите на нашите деца в определени ситуации, набелязвайки ги като идеи за снимки! След това е много лесно те да се уловят от камерата и да се превърнат в страхотни снимки.

Важно е също така децата да не се плашат от камерата!

За целта е нужно те да свикнат с нея. Ами нека им дадем да я пипнат и подържат (желателно, когато камерата е изключена и със затворен капак на обектива), дори да направят снимка с нея. Интересът им към нея като към предмет ще отмине и тогава те ще се отпуснат и забравят. Няма нищо по-хубаво от снимка, направена, когато детето не очаква и съответно не се подготвя за нея!

Най-ценни са тези снимки, които отразяват някакви емоции!

Не е задължително те винаги да са положителни – цупенето, плаченето, лапането на пръстчето са само част от голямата гама емоции, които могат да бъдат уловени. Първите стъпки, протягането, новата шапка и играчка, стария куфар и скъсаните обувки и всичко, което се сетите, може да бъде повод за снимане.

Хубаво е да познавате апарата си, за да сте независими!

Ако не умеете да смените лентата или не знаете за какво се използва някое копче или лостче на вашия фотоапарат, помолете да ви обяснят и покажат в някое фотоателие.

Внимавайте за батериите си (и по възможност си носете резервни).

За тези с цифровите апарати също е много важно да внимават за тях, имайки предвид, че те консумират ток изключително бързо (затова не си забравяйте зарядните устройства) и не забравяйте да се съобразявате с капацитета на паметта (ако можете се снабдете с по-голяма памет).

Добре е тези, които имат лентови апарати, да съхраняват негативите си в класьори, а снимките в албуми (ако случайно изцапате някоя снимка, преди да я приберете, я измийте с топла вода и сапун и я оставете да изсъхне, като лежи близо до някоя печка).

За тези с виртуалните албуми - научете се да си дублирате файловете и тези, предназначени за албума, намалявайте до подходящ за разглеждане размер, за да не се отегчават и отказват тези, които го разглеждат, чакайки прекалено дълго да се заредят снимките.

И накрая, не си забравяйте апарата, за да имате с какво да снимате (особено когато ще пътувате, празнувате или се забавлявате).

Приятно снимане!

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 17:06 от Редактор*