Три мита за автобиографията...

Отминаха времената, когато словосъчетанието curriculum vitae хвърляше в ужас кандидатстващите за работа. Не е чак такъв дявол, какъвто го изкарват. Няма какво да направим срещу любовта към чуждите думи на специалистите по човешки ресурси. На практика това е обикновено резюме на автобиографията ни. Правилно съставеното резюме е първата крачка към мечтаната работа.

В Интернет има образци, всеки може да си свали и попълни. Но не пропускайте нюансите.

Ако обявата за работа е на английски език, то и CV-то трябва да е на английски.

Обърнете внимание дали потенциалните работодатели искат приложения към CV-то (дипломи, удостоверения, сертификати) или тях ще представите на евентуалното интервю.

Иска ни се да развенчаем няколко мита, свързани с curriculum vitae или автобиографията.


Мит първи: В CV-то мога да поукрася достойнствата и постиженията си и никой няма да разбере.

Разбира се, винаги ни се иска да изглеждаме възможно най-привлекателно пред евентуалния работодател. Но навсякъде е нужна мярка. Помнете, че не е особено трудно да се провери предоставената информация. Пишете, че сте била финансов директор в голяма фирма? Едно позвъняване и ще се установи, че всъщност сте била касиер. Ако описвате високо ниво на познанията си по английски, бъдете готова на проверка, от която няма да се измъкнете с "Май нейм из Вили, ай ем фром София".

Така че по-добре не рискувайте и не си приписвайте качества, които не притежавате, за да не попаднете в капан, заложен от самите вас.

В идеалния случай ще представите препоръки от предишната си месторабота и това е достатъчно.


Мит втори: "Главното е размерът - колкото по-обемна, по-добре!"

Хубаво е да не заема повече от 2 страници. Внимателно го обмислете и нещата, които не си струва да описвате, просто ги пропуснете. Например в графата "Опит в комуникация с клиенти" надали си струва да споменавате, че като студентка 2 седмици сте раздавали флаери.

Евентуалният работодател трябва да остане в неведение за курса ви по машинна бродерия, естествено, ако не кандидатствате за работа като шивачка.

Информацията трябва да е кратка и по същество.


Мит трети: "Едно CV за всички работодатели"

Не, не и не!

Кандидатствайки в която и да е фирма, анализирайте информацията, с която разполагате за нея. Непременно отсейте ключовите моменти от автобиографията си, които могат да заинтригуват точно този работодател.

CV-то ви трябва да покаже, че именно вие и никой друг сте за тази длъжност, без да забравяте и мотивационното писмо, което е призвано да ви отдели от безличната маса на другите кандидати.


Успех!

Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:17 от Mamma