Автор: Яна Косева


Съвети за млада и красива кожа
Да пропускате нанасяне на слънцезащитен лосион или крем за лице със защитен фактор

Кожата се влияе зле от излагане на слънце и е по-склонна да се сбръчка, да се покрие с петна и да се отпусне, ако не се прилага крем със защитен фактор от 30 нагоре, който в идеалния случай ще е широкоспектърен - да защитава кожата срещу UVA и UVB лъчите. Важно е защитният крем да се нанася в достатъчно обилно количество и да се нанася отново при измиване или изпотяване.


Да не обръщате внимание на врата и деколтето си

Лицето свършва с линията на челюстта, но деликатната кожа продължава по-надолу и често издава истинската възраст на притежателката си, ако е занемарена и игнорирана през годините. Шията и деколтето са почти винаги толкова изложени на слънце, замърсявания и вредни въздействия, колкото и лицето, но често биват пренебрегнати, когато стане дума за почистване, нанасяне на защитни кремове и поддръжка. Решението е просто: продължете със същите грижи, които полагате за лицето си, по шията и деколтето.


Да пушите

Ако имате нужда от още една причина да се откажете, припомнете си, че пушенето е не само вредно за здравето ви (и това на хората около вас), но и влияе много зле на кожата: тя е с по-изразени и повече бръчки, особено около устата и тенът на лицето често е нездрав. Според проучване, публикувано в Plastic and Reconstructive Surgery, всеки 10 години пушене добавят 2,5 години отгоре на реалната ви възраст.


Да пиете прекомерно

Алкохол, разбира се. Няма нужда да ставате тотални въздържатели, ако не е във ваш стил, но ако пиете повече от еквивалента на "едно малко" на ден, кожата ви отмъщава: става склонна към увисване, а при хронична злоупотреба по лицето често се появява фина мрежа от капиляри.


Да не спортувате

Упражненията са полезни не само за цялостната ви физическа форма и доброто ви настроение, но и причиняват здравословен прилив на кръв към повърхността на кожата. Това в дългосрочен план е полезно за нея - когато сте под стрес, нивата на кортизол се повишават и това е причина за акне и други проблеми с кожата. С прилива на кръв към повърхността й те се понижават и кожата се изчиства (не забравяйте да я измиете след тренировката).


Да не си доспивате

Стоенето до късно и липсата на достатъчно сън е причина за стрес, който се отразява и на кожата, например чрез акне, екзема, псориазис и други проблеми. Сънят е времето, в което тялото се възстановява от различните вредни влияния, на които е било изложено през деня и като не позволявате на този процес да продължи достатъчно дълго, клетъчната регенерация се забавя.


Да стискате пъпките си

Почти всеки се изкушава... но фактите говорят, че като се изстиска пъпката, това натиква бактериите още по-надолу в кожата, което може да причини възпаление, подуване и дори белези - и в добавка, пъпката стои на кожата значително по-дълго. Третиране със силна козметика също може да не помогне, защото може да засегне и раздразни кожата наоколо. Вместо това, можете да опитате да третирате пъпката локално, само върху нея, с препарат с не повече от 2,5 процента benzoyl peroxide нощем, и да го нанесете отново на най-големите пъпки сутрин. За упорито, хронично акне потърсете специалист дерматолог за консултация и евентуално лечение, вместо да се опитвате да го преборите у дома с подръчни средства.


Да не почиствате лицето си вечер

Да се остави лицето, покрито с грим, в добавка с ежедневната мръсотия и пот, най-често ще доведе до запушени пори, пъпки и черни точки, особено ако кожата ви е склонна към акне. Телесната температура леко се повишава по време на сън, тоест кожата е по-склонна да абсорбира това, което се намира на повърхността й. Затова е по-добре това да е нещо, което е полезно за лицето ви, вместо вредно.


Да ядете боклучави храни

Може би не сте се замисляли, но това, което ядете, се отразява не само на тялото и здравето ви, но и на кожата ви. Проучване в Journal of the American Academy of Dermatology е открило, че хора, които са заменили преработените въглехидрати с високопротеинови храни и пълнозърнести тестени продукти, по-рядко имат пъпки. Причината е проста: високогликемични храни причиняват повишаване на кръвната захар, което задейства прилив на инсулин. Той на свой ред стимулира хормоните, произвеждащи мазнини, наречени андрогени, и така се сдобивате с пъпки. Ако се спрете вместо това на здравословна диета с минимум преработени храни и полуфабрикати, ще видите промяна след около шест седмици.


Да ексфолирате кожата прекалено

Суперчистото усещане за добре изтъркана кожа може да е приятно, но прекалено агресивното й почистване или свръхексфолиране може да предизвика излишна продукция на мазнини и да влоши състоянието на кожата с повече пъпки, като разпространи бактерии. Нежно ексфолиране и/или пилинг толкова често, колкото се препоръчва от производителя на продукта или колкото е полезно за вашият тип кожа, ще й помогне да е чиста и здрава.


Да избирате грешни продукти

Често срещана грешка е да се избира козметичен продукт заради марката или рекламата, вместо да се подбира според типа кожа. Мазна, смесена, суха или чувствителна - много е важно да подбирате козметиката според типа кожа, за да бъде тя истински полезна за нея.


Да пренебрегвате кожата около очите

Кожата там е най-тънка и в добавка, често страда - например, като си разтърквате очите. Всеки път, когато търкате очите си, има риск да се спукат деликатни кръвоносни съдове отдолу, което води до потъмняване, удебеляване и по-лош тен на кожата наоколо. Кремът ви трябва да е специално за около очите, защото кожата там има малко по-различни нужди от останалата кожа по лицето.Източник:

http://www.huffingtonpost.ca/2012/03/12/10-worst-skin-habits_n_1339049.htmlImage: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 18:29 от Редактор*