Автор: Радост Николова


Причини и лечение

Хъркането е сред най-често срещаните нарушения на съня при хората от всяка възраст. За съжаление, този проблем засяга и децата, даже най-малките от тях. Как трябва да се отнасяме към него - като към специфична особеност или като към симптом на някакво заболяване?

Група учени публикува в сп. Pediatrics изследване, при което са установили, че хъркането по време на сън увеличава риска от поведенчески проблеми при децата. Според данните едно от всеки 10 деца хърка. 2 до 4% страдат от сънна апнея. Често уголемените сливици или лимфни възли имат връзка с проблемите с дишането, обясняват експертите. Според тях хъркането и сънната апнея са свързани с развитието на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност на по-късни етапи в живота.

Ако вашето дете също хърка по време на сън, преди да хукнете паникьосани към лекаря, първо се вгледайте внимателно и се опитайте да определите причините за възникването на хъркането му. След това можете да се обърнете към педиатъра, за да потвърди вашите наблюдения, да оцени квалифицирано състоянието на детето и да даде своите съвети и препоръки за отстраняването на този проблем.

Причините за поява на хъркане при децата са няколко:

  • Простуда

Най-често срещаната причина за поява на хъркане при децата са обичайните простудни заболявания, при които се наблюдава запушване на носа и затруднено дишане през носоглътката. Именно на това се дължи хъркането по време на сън, което така силно безпокои родителите. След оздравяването детето престава да издава хъркащите звуци и сънят му отново става спокоен.

  • Аденоидити и тонзилити

Сливиците при детето могат да се разраснат и да престанат да изпълняват привичната си защитна роля. Такава ситуация често е съпроводена от затруднения в дишането, запушен нос, а понякога даже и от кашлица и хъркане.

От хроничен аденоидит (възпалена трета сливица) боледуват само децата. Водещ симптом е продължителното (над 20 дни) затруднение на носното дишане от уголемената трета сливица. Дишането през носа е шумно, децата спят с отворена уста и хъркат. Нарушеният сън причинява отпадналост и сънливост през деня, апатия, отслабено внимание, лоша концентрация.

Лечението на аденоидитите се назначава от УНГ специалист и може да бъде както медикаментозно, така и оперативно.

От хроничен тонзилит (ангина) боледуват най-често децата между 4 и 15 години. Обичайните оплаквания са свързани с гърлото - постоянни или периодични болки, чувство за сухота, на залепнала храчка, лош дъх от устата. При силно увеличение на сливиците се появява затруднено дишане, хъркане, както и затруднено преглъщане. По-рядко се наблюдават краткотрайни спирания на дишането по време на сън. По шията се появяват постоянно увеличени лимфни възли.

Общопрактикуващият лекар може да се насочи към диагнозата хроничен тонзилит или аденоидит, но по-точна диагноза и особено решението за операция може да постави само УНГ специалистът. Затова са нужни редица допълнителни изследвания и консултации, преди да се вземе решение за най-правилното лечение.

  • Алергия

Затрудненото дишане нощем може да бъде свързано и с алергична реакция към някакъв дразнител. Отокът на носоглътката затруднява свободното дишане през носа и принуждава детето да отвори устата си. В този случай се налага да се обърнете към лекар-алерголог за консултация. Той ще определи алергена и ще даде насоки за отстраняването му от живота на детето.

  • Строеж на носоглътката

Друга причина за хъркането при децата може да бъде вродена и да е свързана със строежа на носоглътката (носната преграда, мекото небце и др.). Бебето изпитва затруднения при дишане, спи лошо, често се събужда и похърква по време на сън.

Лечението на този проблем най-често става по оперативен път

  • Сънна апнея

Синдромът на внезапното спиране на дишането, наречено сънната апнея, представлява прекъсване на дишането по време на сън, което превишава условно приетата продължителност от 10 сек. Пет апнеи за час по време на съня са достатъчни за диагностициране на синдрома. Централната сънна апнея често е преходна в ранните срокове след раждането или при недоносените бебета. Обструктивната сънна апнея при децата може да доведе до забавяне на израстването, което да наподобява симптомите на "задръжка в развитието", вероятно в резултат на недостатъчната секреция на растежен хормон по време на прекъсването на съня.

Ако детето на 2-месечна възраст потреперва насън и конвулсивно си поема дъх, това ви дава достатъчно основание да се обърнете към лекаря. Педиатърът може да ви помогне да подберете правилните начини за отстраняването на това явление. Това може да бъде комплекс от физически упражнения, общоукрепващ масаж, лечебен масаж на ларинкса или подходящи медикаменти.


 

Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!Източници:

http://zdrave.org

http://www.zdrave.bg

http://www.pharmacy-bg.com

http://www.tokudabolnica.bg

http://www.puls.bgImage: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 18:12 от Редактор*